Przepis na chleb z mlekiem z PRL – zapomniany przysmak z dzieciństwa. Pamiętasz ten smak?

Przepis na kultowy chleb z mlekiem jak z PRL zachwycił nawet Nigellę Lawson. Z sentymentem lubimy czasem wrócić do smaków z naszego dzieciństwa. Dzięki tej recepturze przywrócisz wyjątkowe wspomnienia, zajadając się domowej roboty chlebem.

Obrazek
Ewa

Jakie są smaki z PRL?

Kiedy sklepu nie uginały się pod ciężarem produktów, to często nasze mamy i babcie uruchamiały kreatywność. Coś z niczego- w ten sposób powstawały dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem.

Chleb z cukrem, kogel-mogel, karmelki z rozpuszczonego cukru i gumy Donald to zdecydowanie smaki sprzed lat. Wiele osób zapomniało jednak o jednym przysmaku, który nieraz zamieniał czerstwe pieczywo w coś smacznego.

Jak zrobić chleb z mlekiem jak z PRL?

Chleb w PRL był niemal świętością i marnowanie nawet kawałka było po prostu niedopuszczalne. Jednak gdy stawał się już czerstwy, to jego jedzenie nie było przyjemnością.

Rozwiązaniem był chleb z mlekiem, czyli kawałki pieczywa w ciepłym mleku. Błyskawicznie staje się on słodki i miękki, a jeśli dodamy do tego trochę cukru (możemy się pokusić nawet o wanilinowy) czy cynamonu, to w rezultacie dostaniemy pyszny deser. W ten sposób nic się nie marnuje, a na dodatek powstaje coś pysznego.

Przepis na chleb z mlekiem z PRL? Prosty! Wystarczy porwany na kawałki chleb zalać ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru i gotowe!

Chleb w mleku z przepisu Nigelli Lawson

Chociaż chleb z mlekiem kojarzy nam się głównie z dawnymi czasami, to jedna z najpopularniejszych kucharek na świecie, Nigella Lawson, pokazała w 2007 roku przepis na tę potrawę. Wiele osób zachwyciło się jego prostotą i szybko uznali to za "comfort food", czyli jedzenie, które jest szybkie, smaczne i wprawia w dobry nastrój. Dla nas to przede wszystkim pyszne wspomnienie z dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat