Przepis na chleb z mlekiem z PRL – zapomniany przysmak z dzieciństwa. Pamiętasz ten smak?
Przepis na kultowy chleb z mlekiem jak z PRL zachwycił nawet Nigellę Lawson. Z sentymentem lubimy czasem wrócić do smaków z naszego dzieciństwa. Dzięki tej recepturze przywrócisz wyjątkowe wspomnienia, zajadając się domowej roboty chlebem.
12.08.2022 | aktual.: 12.08.2022 09:24
Jakie są smaki z PRL?
Kiedy sklepu nie uginały się pod ciężarem produktów, to często nasze mamy i babcie uruchamiały kreatywność. Coś z niczego- w ten sposób powstawały dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem.
Chleb z cukrem, kogel-mogel, karmelki z rozpuszczonego cukru i gumy Donald to zdecydowanie smaki sprzed lat. Wiele osób zapomniało jednak o jednym przysmaku, który nieraz zamieniał czerstwe pieczywo w coś smacznego.
Jak zrobić chleb z mlekiem jak z PRL?
Chleb w PRL był niemal świętością i marnowanie nawet kawałka było po prostu niedopuszczalne. Jednak gdy stawał się już czerstwy, to jego jedzenie nie było przyjemnością.
Rozwiązaniem był chleb z mlekiem, czyli kawałki pieczywa w ciepłym mleku. Błyskawicznie staje się on słodki i miękki, a jeśli dodamy do tego trochę cukru (możemy się pokusić nawet o wanilinowy) czy cynamonu, to w rezultacie dostaniemy pyszny deser. W ten sposób nic się nie marnuje, a na dodatek powstaje coś pysznego.
Przepis na chleb z mlekiem z PRL? Prosty! Wystarczy porwany na kawałki chleb zalać ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru i gotowe!
Chleb w mleku z przepisu Nigelli Lawson
Chociaż chleb z mlekiem kojarzy nam się głównie z dawnymi czasami, to jedna z najpopularniejszych kucharek na świecie, Nigella Lawson, pokazała w 2007 roku przepis na tę potrawę. Wiele osób zachwyciło się jego prostotą i szybko uznali to za "comfort food", czyli jedzenie, które jest szybkie, smaczne i wprawia w dobry nastrój. Dla nas to przede wszystkim pyszne wspomnienie z dzieciństwa.