WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Przepis na chleb z mlekiem z PRL – zapomniany przysmak z dzieciństwa. Pamiętasz ten smak?

Przepis na kultowy chleb z mlekiem jak z PRL zachwycił nawet Nigellę Lawson. Z sentymentem lubimy czasem wrócić do smaków z naszego dzieciństwa. Dzięki tej recepturze przywrócisz wyjątkowe wspomnienia, zajadając się domowej roboty chlebem.

Obrazek
Ewa

Jakie są smaki z PRL?

Kiedy sklepu nie uginały się pod ciężarem produktów, to często nasze mamy i babcie uruchamiały kreatywność. Coś z niczego- w ten sposób powstawały dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem.

Chleb z cukrem, kogel-mogel, karmelki z rozpuszczonego cukru i gumy Donald to zdecydowanie smaki sprzed lat. Wiele osób zapomniało jednak o jednym przysmaku, który nieraz zamieniał czerstwe pieczywo w coś smacznego.

Jak zrobić chleb z mlekiem jak z PRL?

Chleb w PRL był niemal świętością i marnowanie nawet kawałka było po prostu niedopuszczalne. Jednak gdy stawał się już czerstwy, to jego jedzenie nie było przyjemnością.

Rozwiązaniem był chleb z mlekiem, czyli kawałki pieczywa w ciepłym mleku. Błyskawicznie staje się on słodki i miękki, a jeśli dodamy do tego trochę cukru (możemy się pokusić nawet o wanilinowy) czy cynamonu, to w rezultacie dostaniemy pyszny deser. W ten sposób nic się nie marnuje, a na dodatek powstaje coś pysznego.

Przepis na chleb z mlekiem z PRL? Prosty! Wystarczy porwany na kawałki chleb zalać ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru i gotowe!

Chleb w mleku z przepisu Nigelli Lawson

Chociaż chleb z mlekiem kojarzy nam się głównie z dawnymi czasami, to jedna z najpopularniejszych kucharek na świecie, Nigella Lawson, pokazała w 2007 roku przepis na tę potrawę. Wiele osób zachwyciło się jego prostotą i szybko uznali to za "comfort food", czyli jedzenie, które jest szybkie, smaczne i wprawia w dobry nastrój. Dla nas to przede wszystkim pyszne wspomnienie z dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta