PrzepisDeseryDiabelskie ciasto Nigelli Lawson - podwójnie czekoladowa rozkosz

Diabelskie ciasto Nigelli Lawson - podwójnie czekoladowa rozkosz

Diabelskie ciasto Nigelli Lawson - podwójnie czekoladowa rozkosz
Ewa
03.07.2022 07:47, aktualizacja: 02.02.2023 13:37

Diabelskie ciasto Nigelli Lawson po prostu rozpływa się w ustach. Nazwa wzięła się stąd, że wręcz kusi ono do popełnienia grzechu obżarstwa- ciężko odmówić sobie dokładki. Mocno czekoladowe, wilgotne blaty przełożone jeszcze bardziej czekoladowym kremem to sprawdzony przepis na słodki sukces. To ciasto świetnie sprawdzi się również w roli tortu urodzinowego.

Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, autorka książek o tematyce kulinarnej, przez wielu nazywana boginią kuchni. Jej radami i przepisami w kuchni kierują się miliony ludzi na całym świecie. Czekoladowe ciasto nazwała "diabelskim" ze względu na intensywny, ciemny kolor oraz na to, że "można sprzedać mu duszę". Przetestowaliśmy- jest naprawdę nieziemsko (a może diabelsko) pyszne.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu słodkiego wypieku pomógł nam blender ręczny On The Go marki Philips.

Potrzebujesz:

100 g cukru muscovado

60 g ciemnego kakao

250 ml wrzątku

130 g miękkiego masła

2 łyżki ekstraktu waniliowego

160 g cukru

220 g mąki tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

30 g cukru

180 g masła

125 ml wody

360 g gorzkiej czekolady

Przepis na diabelskie ciasto Nigelli Lawson

Do wysokiego naczynia wsyp cukier muscovado, ciemne kakao i wrzątek. Wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki tak, aby nie było grudek i sypkie składniki się rozpuściły.

Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności
Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem aż powstanie puszysta, maślana masa. Do ubitego masła dodaj część mąki, jajka i rozpuszczony we wrzątku cukier z kakao. Dodaj ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.

Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności
Diabelskie ciasto Nigelli- Pyszności

Przygotowaną masę przelej do dwóch tortownic o takiej samej średnicy 20 cm. Przed wlaniem ciasta blaszki wysmaruj ich wnętrze masłem, żebym ciasto nie przywierało. Piecz przygotowane blaty w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Obraz

W międzyczasie przejdź do przygotowania kremu. W garnuszku umieść cukier muscovado, masło i wodę. Na niedużym ogniu rozpuść całość i wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Do miski włóż połamaną czekoladę i zalej ją gorącą zawartością garnka. Wymieszaj, żeby czekolada się rozpuściła. Powstałą masę ubij mikserem, gdy trochę przestygnie. Gotowy krem odstaw na godzinę, żeby nieco zgęstniał. W międzyczasie przemieszaj go 2-3 razy.

Na przestudzonym cieście rozprowadź przy pomocy szpatułki część czekoladowego kremu.

Obraz

Następnie dodaj drugi blat ciasta i na górze rozprowadź pozostały krem. Całość może udekorować dodatkowo świeżymi owocami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także