Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe to sprawdzony przepis na pyszny deser dla całej rodziny. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste! Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Spód

  1. 60 g mąka migdałowa
  2. 60 g brązowy cukier
  3. 80 g masło roztopione
  4. 120 g mąka migdałowa

I warstwa

  1. 150 g płatki migdałowe
  2. 80 g masło
  3. 3 łyżki olej
  4. 1 szczypta sól
  5. 3-4 łyżki miód

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, roztopione masło, cukier oraz mąkę migdałową.

Obrazek

2. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 12 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. W międzyczasie przygotuj miks z migdałami. Na rozgrzanej patelni połącz masło, sól, miód oraz migdały w płatkach.

Obrazek

4. Rozprowadź mieszankę z patelni na podpieczonym spodzie i ponownie wstaw formę do piekarnika. Tym razem na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa