PrzepisCiasto migdałowe

Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe to sprawdzony przepis na pyszny deser dla całej rodziny. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste! Czego chcieć więcej?

Ciasto migdałowe
Pyszności

29.05.2020 | aktual.: 29.05.2020 18:27

Składniki:

Spód

  1. 60 g mąka migdałowa
  2. 60 g brązowy cukier
  3. 80 g masło roztopione
  4. 120 g mąka migdałowa

I warstwa

  1. 150 g płatki migdałowe
  2. 80 g masło
  3. 3 łyżki olej
  4. 1 szczypta sól
  5. 3-4 łyżki miód

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, roztopione masło, cukier oraz mąkę migdałową.

Obraz

2. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 12 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj miks z migdałami. Na rozgrzanej patelni połącz masło, sól, miód oraz migdały w płatkach.

Obraz

4. Rozprowadź mieszankę z patelni na podpieczonym spodzie i ponownie wstaw formę do piekarnika. Tym razem na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie