PrzepisTrójkolorowe ciasto musowe. Czekoladowe i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach

Trójkolorowe ciasto musowe. Czekoladowe i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach

Trójkolorowe ciasto musowe. Czekoladowe i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach
Ewa
23.06.2022 18:17, aktualizacja: 24.06.2022 10:58

Ciasto czekoladowe to coś, czego trudno odmówić. Nasz dzisiejszy przepis przygotujesz bez piekarnika. Delikatne pianki z trzech rodzajów czekolady na kruchym spodzie z herbatników nie tylko prezentują się znakomicie, ale też smakują po prostu obłędnie. Ciasto jest delikatne, lekkie i idealnie sprawdzi się podczas wiosenno-letnich spotkań w gronie najbliższych. Co najważniejsze - do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Gorzka, mleczna, biała... każdy ma swojego faworyta wśród czekolad. Na szczęście- nie musisz w tym przepisie decydować się na jedną. Z każdej z nich stworzyliśmy pyszny mus. Warstwy świetnie się ze sobą komponują i uzupełniają, a zwieńczeniem jest chrupiący spód. Jak przygotować piankowe ciasto czekoladowe? Tego dowiesz się z przepisu poniżej.

W przygotowaniu spodu naszego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Trójkolorowe ciasto musowe- składniki

Spód

  • 180 g kakaowe herbatniki
  • 70 g roztopionego masła

I warstwa

  • 150 gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
  • 120 ml wrzątku
  • 1 szt. galaretka krystaliczna

II warstwa

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
  • 120 ml wrzątku
  • 1 szt. galaretka krystaliczna

III warstwa

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
  • 120 ml wrzątku
  • 1 szt. galaretka krystaliczna

Trójkolorowe ciasto musowe - Przepis

Zacznij od przygotowania spodu do ciasta. Herbatniki umieść w blenderze i wlej roztopione i przestudzone masło. Najlepiej sprawdzą się tutaj herbatniki kakaowe- będą świetnie komponować się z czekoladowymi warstwami. Jeśli jednak nie znajdziesz ich w sklepie, to śmiało możesz użyć herbatników maślanych, dodając do masy odrobinę ciemnego kakao. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp pokruszone herbatniki. Dociśnij je szklanką lub łyżką, aby powstał równy i zwarty spód do ciasta. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do lodówki.

spód z herbatników pyszności
spód z herbatników pyszności

Przejdź do przygotowania piankowych spodów. W kąpieli wodnej rozpuść 70 ml śmietanki oraz gorzką czekoladę. Pozostałą część ubij przy pomocy miksera na bitą śmietanę. We wrzątku rozpuść galaretkę krystaliczną i dodają ją do roztopionej czekolady. Zamiast galaretki możesz użyć również żelatyny- wtedy rozpuść dwie łyżeczki w 1/3 szklanki wody i dodaj do masy.

trójkolorowe ciasto czekoladowe
trójkolorowe ciasto czekoladowe

Następnie do galaretki z czekoladą dodaj po łyżce bitej śmietany, delikatnie mieszając całość. Wlej zawartość miski do blaszki ze schłodzonym spodem herbatnikowym. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.

trójkolorowe ciasto czekoladowe pyszności
trójkolorowe ciasto czekoladowe pyszności

Czekoladowe warstwy

W taki sam sposób przygotuj pozostałe warstwy musu z białej oraz mlecznej czekolady. Pamiętaj, żeby między wylewaniem kolejnych warstw chłodzić je po 30 minut w lodówce. Unikniesz w ten sposób wymieszania się kolorów i smaków.

Obraz
Obraz

Ciasto musowe z trzema rodzajami czekolad

Przygotowane w ten sposób ciasto chłódź dodatkową godzinę w lodówce. Możesz je udekorować startą czekoladą lub kruszonymi orzechami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także