Trójkolorowe ciasto musowe. Czekoladowe i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach
Ciasto czekoladowe to coś, czego trudno odmówić. Nasz dzisiejszy przepis przygotujesz bez piekarnika. Delikatne pianki z trzech rodzajów czekolady na kruchym spodzie z herbatników nie tylko prezentują się znakomicie, ale też smakują po prostu obłędnie. Ciasto jest delikatne, lekkie i idealnie sprawdzi się podczas wiosenno-letnich spotkań w gronie najbliższych. Co najważniejsze - do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.
23.06.2022 | aktual.: 24.06.2022 10:58
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Gorzka, mleczna, biała... każdy ma swojego faworyta wśród czekolad. Na szczęście- nie musisz w tym przepisie decydować się na jedną. Z każdej z nich stworzyliśmy pyszny mus. Warstwy świetnie się ze sobą komponują i uzupełniają, a zwieńczeniem jest chrupiący spód. Jak przygotować piankowe ciasto czekoladowe? Tego dowiesz się z przepisu poniżej.
W przygotowaniu spodu naszego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Trójkolorowe ciasto musowe- składniki
Spód
- 180 g kakaowe herbatniki
- 70 g roztopionego masła
I warstwa
- 150 gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
- 120 ml wrzątku
- 1 szt. galaretka krystaliczna
II warstwa
- 150 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
- 120 ml wrzątku
- 1 szt. galaretka krystaliczna
III warstwa
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% z podziałem 130 ml i 70 ml
- 120 ml wrzątku
- 1 szt. galaretka krystaliczna
Trójkolorowe ciasto musowe - Przepis
Zacznij od przygotowania spodu do ciasta. Herbatniki umieść w blenderze i wlej roztopione i przestudzone masło. Najlepiej sprawdzą się tutaj herbatniki kakaowe- będą świetnie komponować się z czekoladowymi warstwami. Jeśli jednak nie znajdziesz ich w sklepie, to śmiało możesz użyć herbatników maślanych, dodając do masy odrobinę ciemnego kakao. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp pokruszone herbatniki. Dociśnij je szklanką lub łyżką, aby powstał równy i zwarty spód do ciasta. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do lodówki.
Przejdź do przygotowania piankowych spodów. W kąpieli wodnej rozpuść 70 ml śmietanki oraz gorzką czekoladę. Pozostałą część ubij przy pomocy miksera na bitą śmietanę. We wrzątku rozpuść galaretkę krystaliczną i dodają ją do roztopionej czekolady. Zamiast galaretki możesz użyć również żelatyny- wtedy rozpuść dwie łyżeczki w 1/3 szklanki wody i dodaj do masy.
Następnie do galaretki z czekoladą dodaj po łyżce bitej śmietany, delikatnie mieszając całość. Wlej zawartość miski do blaszki ze schłodzonym spodem herbatnikowym. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
Czekoladowe warstwy
W taki sam sposób przygotuj pozostałe warstwy musu z białej oraz mlecznej czekolady. Pamiętaj, żeby między wylewaniem kolejnych warstw chłodzić je po 30 minut w lodówce. Unikniesz w ten sposób wymieszania się kolorów i smaków.
Ciasto musowe z trzema rodzajami czekolad
Przygotowane w ten sposób ciasto chłódź dodatkową godzinę w lodówce. Możesz je udekorować startą czekoladą lub kruszonymi orzechami. Smacznego!