PrzepisCiasto szpinakowo-truskawkowe

Ciasto szpinakowo-truskawkowe

Ciasto szpinakowo-truskawkowe
Pyszności

24.04.2020 12:00, aktual.: 16.08.2020 16:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto szpinakowo-truskawkowe to genialna kombinacja smaków, której nie sposób odmówić. Co więcej, deser pięknie się prezentuje. Po prostu nie można oderwać od niego wzroku ❤️

W przygotowaniu ciasta szpinakowego i musu truskawkowego pomógł nam blender marki Philips.

Składniki:

Biszkopt szpinakowy

  1. 1/2 szkl. cukier
  2. 5 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
  3. 180 g świeży szpinak
  4. 120 ml olej
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 250 g mąka tortowa

Warstwa truskawkowa

  1. 500 g truskawki
  2. 1 szt. galaretka truskawkowa
  3. 4 łyżki cukier
  4. 1,5 łyżki sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W blenderze zmiksuj ze sobą olej i świeży szpinak.

Obraz

2. W dużej misce ubij białka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier i żółtka.

Obraz

3. Jako kolejny element dodaj mieszankę z blendera. Nie zapomnij również o mące i proszku do pieczenia. Przełóż mieszankę do formy i piecz przez 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj mus truskawkowy. W tym celu połącz na palniku truskawki, sok z cytryny i cukier.

Obraz

5. Podgrzaną mieszankę przygotuj w blenderze. Następnie połącz z galaretką truskawkową i dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Odetnij wierzch z upieczonego i przestudzonego biszkopta i włóż ciasto ponownie do formy do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź mus truskawkowy i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Obraz

7. Udekoruj gotowe ciasto truskawkami i gotowe!

Obraz