Ciasto szpinakowo-truskawkowe

Ciasto szpinakowo-truskawkowe to genialna kombinacja smaków, której nie sposób odmówić. Co więcej, deser pięknie się prezentuje. Po prostu nie można oderwać od niego wzroku ❤️

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu ciasta szpinakowego i musu truskawkowego pomógł nam blender marki Philips.

Składniki:

Biszkopt szpinakowy

  1. 1/2 szkl. cukier
  2. 5 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
  3. 180 g świeży szpinak
  4. 120 ml olej
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 250 g mąka tortowa

Warstwa truskawkowa

  1. 500 g truskawki
  2. 1 szt. galaretka truskawkowa
  3. 4 łyżki cukier
  4. 1,5 łyżki sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W blenderze zmiksuj ze sobą olej i świeży szpinak.

Obrazek

2. W dużej misce ubij białka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier i żółtka.

Obrazek

3. Jako kolejny element dodaj mieszankę z blendera. Nie zapomnij również o mące i proszku do pieczenia. Przełóż mieszankę do formy i piecz przez 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj mus truskawkowy. W tym celu połącz na palniku truskawki, sok z cytryny i cukier.

Obrazek

5. Podgrzaną mieszankę przygotuj w blenderze. Następnie połącz z galaretką truskawkową i dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Odetnij wierzch z upieczonego i przestudzonego biszkopta i włóż ciasto ponownie do formy do pieczenia. Na wierzchu rozprowadź mus truskawkowy i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Obrazek

7. Udekoruj gotowe ciasto truskawkami i gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii