PrzepisDeseryCzekoladowa rozkosz

Czekoladowa rozkosz

Czekoladowa rozkosz
Pyszności

23.10.2017 17:00, aktual.: 23.10.2017 17:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Oto przepis na genialne ciasto czekoladowe, któremu nie sposób odmówić. Ten fantastyczny deser jest mega łatwy w przygotowaniu. Co więcej, świetnie się prezentuje. Po prostu idealna kompozycja.

Składniki:

Masa czekoladowa

  1. 2,5 szkl. śmietanka 30%
  2. 80 ml espresso
  3. 400 g gorzka czekolada roztopiona

Polewa czekoladowa

  1. 450 g gorzka czekolada
  2. 400 ml śmietanka 30%
  3. maliny do dekoracji

Spód ciasta

  1. 150 g ciastka owsiane
  2. 85 g gorzka czekolada
  3. 6 łyżek masło roztopione
Sposób przygotowania:

1. W blenderze połącz ze sobą ciastka owsiane, czekoladę oraz masło.

Obraz

2. Przełóż mieszankę do formy na ciasto. Następnie włóż je do lodówki na 30 minut.

Obraz

3. W mikserze ubij ze sobą śmietankę i kawę espresso.

Obraz

4. Połącz roztopioną czekoladę z wcześniej przygotowaną mieszanką.

Obraz

5. Umieść powstałą masę w formie do pieczenia i ponownie włóż ją do lodówki. Tym razem na 4 godziny.

Obraz

6. Zalej kostki czekolady gorącą śmietanką i dokładnie wymieszaj.

Obraz

7. Przelej czekoladową polewę na ciasto i chłodź cały deser przez 30 minut.

Obraz

8. I to wszystko!

Obraz