Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
W wielu polskich domach jesienią unosi się zapach suszonych grzybów. Po udanym grzybobraniu wiele znalezionych okazów zostaje tak przygotowanych. Niestety, nie wszystkie grzyby występujące w polskich lasach nadają się do suszenia, a niektóre mogą nawet zaszkodzić.
Suszenie grzybów to sprawdzony, domowy sposób na zachowanie ich smaku na dłużej. Ale warto wiedzieć, że nie wszystkie grzyby nadają się do tej metody konserwacji. Niektóre po prostu źle ją znoszą i tracą smak, stają się gumowate lub kruche. Inne mogą być nawet niebezpieczne, ponieważ podczas suszenia ich skład chemiczny może się zmieniać. Zanim więc suszyć grzyby, sprawdź, których gatunków lepiej unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Kontrowersyjny grzyb, czyli gąska zielonka
Jednym z takich kontrowersyjnych grzybów jest gąska zielonka. W Polsce jest ona dopuszczona do sprzedaży i często spotykana przez grzybiarzy, jednak w niektórych krajach europejskich, takich jak Francja czy Niemcy, uznaje się ją za trującą. Niestety, podczas suszenia toksyny, które mogą się w niej znajdować, ulegają koncentracji, co znacznie zwiększa ryzyko zatrucia. Objawy mogą obejmować ból mięśni oraz inne nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego jeśli masz gąskę zielonkę, lepiej wybierz inną metodę jej przechowywania lub zjedz ją na świeżo, ale tylko wtedy, gdy masz pewność, że została odpowiednio przygotowana.
Grzyby nienadające się do suszenia
Rydze to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych grzybów naszych lasów. Choć smakują wybornie, nie są najlepszym wyborem do suszenia. Po wysuszeniu tracą swój intensywny aromat i mogą stać się gumowate, co obniża przyjemność ich jedzenia. Podobnie jest z opieńkami i kaniami – lepiej przygotować z nich przetwory, zamrozić je lub wykorzystać od razu po zbiorze. Suszenie tych gatunków może również powodować niekorzystne zmiany chemiczne, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Nie powinno się także suszyć maślaków. To grzyby o charakterystycznej, śluzowatej powłoce, która niestety bardzo utrudnia ich suszenie. Ze względu na dużą zawartość wilgoci proces ten jest trudny i ryzykowny, ponieważ maślaki łatwo mogą spleśnieć.
Kilka rad, jak bezpiecznie suszyć grzyby
Borowiki, podgrzybki, koźlarze i kurki to grzyby, które doskonale nadają się do suszenia. Charakteryzują się niską zawartością wody i białka, co sprawia, że dobrze znoszą proces suszenia, zachowując swój aromat i smak. Pamiętaj też, by przed suszeniem bardzo dokładnie oczyścić grzyby – usuń resztki ziemi i igliwia, a także upewnij się, czy nie ma na nich robaków. Susz je w suchym, przewiewnym miejscu, by nie dopuścić do rozwoju pleśni.