Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza

Daktyle już od dawna są stosowane jako zamiennik cukru w ciastach, ciasteczkach, batonikach i koktajlach. Ale okazuje się, że można nimi również posłodzić kawę albo herbatę. Wystarczy wykonać małe "czary mary" i zblendować je na proszek.

Cukier z suszonych daktyli – czy się przyjmie?Cukier z suszonych daktyli – czy się przyjmie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Daktyle to bardzo słodkie owoce, które w odróżnieniu od białego cukru, zawierają również wiele wartościowych substancji. Są bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, antyoksydantów i minerałów takich jak magnez czy potas. Zawarty w nich cukier dostarcza natychmiastowej energii, ale dzięki innym składnikom odżywczym efekt jest bardziej długotrwały i nie powoduje nagłego skoku insuliny we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie wyjadamy od razu całego zapasu owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Cukier daktylowy – gdzie dostać i jak go zrobić?

Jeśli spróbujesz zblendować świeże daktyle ze sklepu, wyjdzie z tego bardzo mocno lepiąca się papka. Taka pasta świetnie sprawdzi się na spód do ciasta – możesz wymieszać ją z płatkami owsianymi i migdałami albo z wiórkami kokosowymi i nerkowcami. Na daktylowym spodzie zrobisz pyszny sernik lub jagielnik z owocami, ale w ten sposób nie zrobisz cukru.

Żeby powstał proszek, trzeba uprażyć owoce w piekarniku, aby całkowicie pozbyć się wody. Gdy się wysuszą, z łatwością zmiksujesz je w domowym blenderze. Naturalny słodzik do napojów i deserów możesz przygotować samodzielnie w domu, ale nie jest to konieczne – sproszkowane daktyle są również dostępne w sklepach internetowych i bio marketach.

Przepis na cukier daktylowy

Aby uzyskać 0,5 kg cukru daktylowego, potrzebujesz ok. 650–750 g daktyli. Słodzik możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez 2–3 miesiące.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle pokrój w plasterki i rozłóż na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza i wstaw daktyle do wysuszenia na 1,5–2 godziny.
  3. Ususzone daktyle wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Następnie przełóż je do malaksera lub kielicha blendera i zmiel na drobny proszek.
  5. Możesz dodatkowo przesiać cukier przez sitko, aby ziarenka były równe i drobne. Grubsze kawałki zblenduj ponownie.
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥