Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza

Daktyle już od dawna są stosowane jako zamiennik cukru w ciastach, ciasteczkach, batonikach i koktajlach. Ale okazuje się, że można nimi również posłodzić kawę albo herbatę. Wystarczy wykonać małe "czary mary" i zblendować je na proszek.

Cukier z suszonych daktyli – czy się przyjmie?Cukier z suszonych daktyli – czy się przyjmie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Daktyle to bardzo słodkie owoce, które w odróżnieniu od białego cukru, zawierają również wiele wartościowych substancji. Są bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, antyoksydantów i minerałów takich jak magnez czy potas. Zawarty w nich cukier dostarcza natychmiastowej energii, ale dzięki innym składnikom odżywczym efekt jest bardziej długotrwały i nie powoduje nagłego skoku insuliny we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie wyjadamy od razu całego zapasu owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Cukier daktylowy – gdzie dostać i jak go zrobić?

Jeśli spróbujesz zblendować świeże daktyle ze sklepu, wyjdzie z tego bardzo mocno lepiąca się papka. Taka pasta świetnie sprawdzi się na spód do ciasta – możesz wymieszać ją z płatkami owsianymi i migdałami albo z wiórkami kokosowymi i nerkowcami. Na daktylowym spodzie zrobisz pyszny sernik lub jagielnik z owocami, ale w ten sposób nie zrobisz cukru.

Żeby powstał proszek, trzeba uprażyć owoce w piekarniku, aby całkowicie pozbyć się wody. Gdy się wysuszą, z łatwością zmiksujesz je w domowym blenderze. Naturalny słodzik do napojów i deserów możesz przygotować samodzielnie w domu, ale nie jest to konieczne – sproszkowane daktyle są również dostępne w sklepach internetowych i bio marketach.

Przepis na cukier daktylowy

Aby uzyskać 0,5 kg cukru daktylowego, potrzebujesz ok. 650–750 g daktyli. Słodzik możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez 2–3 miesiące.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle pokrój w plasterki i rozłóż na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza i wstaw daktyle do wysuszenia na 1,5–2 godziny.
  3. Ususzone daktyle wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Następnie przełóż je do malaksera lub kielicha blendera i zmiel na drobny proszek.
  5. Możesz dodatkowo przesiać cukier przez sitko, aby ziarenka były równe i drobne. Grubsze kawałki zblenduj ponownie.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują