Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza

Daktyle już od dawna są stosowane jako zamiennik cukru w ciastach, ciasteczkach, batonikach i koktajlach. Ale okazuje się, że można nimi również posłodzić kawę albo herbatę. Wystarczy wykonać małe "czary mary" i zblendować je na proszek.

Cukier z suszonych daktyli – czy się przyjmie?Cukier z suszonych daktyli – czy się przyjmie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Daktyle to bardzo słodkie owoce, które w odróżnieniu od białego cukru, zawierają również wiele wartościowych substancji. Są bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, antyoksydantów i minerałów takich jak magnez czy potas. Zawarty w nich cukier dostarcza natychmiastowej energii, ale dzięki innym składnikom odżywczym efekt jest bardziej długotrwały i nie powoduje nagłego skoku insuliny we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie wyjadamy od razu całego zapasu owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków

Cukier daktylowy – gdzie dostać i jak go zrobić?

Jeśli spróbujesz zblendować świeże daktyle ze sklepu, wyjdzie z tego bardzo mocno lepiąca się papka. Taka pasta świetnie sprawdzi się na spód do ciasta – możesz wymieszać ją z płatkami owsianymi i migdałami albo z wiórkami kokosowymi i nerkowcami. Na daktylowym spodzie zrobisz pyszny sernik lub jagielnik z owocami, ale w ten sposób nie zrobisz cukru.

Żeby powstał proszek, trzeba uprażyć owoce w piekarniku, aby całkowicie pozbyć się wody. Gdy się wysuszą, z łatwością zmiksujesz je w domowym blenderze. Naturalny słodzik do napojów i deserów możesz przygotować samodzielnie w domu, ale nie jest to konieczne – sproszkowane daktyle są również dostępne w sklepach internetowych i bio marketach.

Przepis na cukier daktylowy

Aby uzyskać 0,5 kg cukru daktylowego, potrzebujesz ok. 650–750 g daktyli. Słodzik możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez 2–3 miesiące.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle pokrój w plasterki i rozłóż na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza i wstaw daktyle do wysuszenia na 1,5–2 godziny.
  3. Ususzone daktyle wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Następnie przełóż je do malaksera lub kielicha blendera i zmiel na drobny proszek.
  5. Możesz dodatkowo przesiać cukier przez sitko, aby ziarenka były równe i drobne. Grubsze kawałki zblenduj ponownie.

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar