Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Daktyle już od dawna są stosowane jako zamiennik cukru w ciastach, ciasteczkach, batonikach i koktajlach. Ale okazuje się, że można nimi również posłodzić kawę albo herbatę. Wystarczy wykonać małe "czary mary" i zblendować je na proszek.
Daktyle to bardzo słodkie owoce, które w odróżnieniu od białego cukru, zawierają również wiele wartościowych substancji. Są bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, antyoksydantów i minerałów takich jak magnez czy potas. Zawarty w nich cukier dostarcza natychmiastowej energii, ale dzięki innym składnikom odżywczym efekt jest bardziej długotrwały i nie powoduje nagłego skoku insuliny we krwi. Oczywiście pod warunkiem, że nie wyjadamy od razu całego zapasu owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka z cieciorki. Sprytny sposób na przemycenie do diety strączków
Cukier daktylowy – gdzie dostać i jak go zrobić?
Jeśli spróbujesz zblendować świeże daktyle ze sklepu, wyjdzie z tego bardzo mocno lepiąca się papka. Taka pasta świetnie sprawdzi się na spód do ciasta – możesz wymieszać ją z płatkami owsianymi i migdałami albo z wiórkami kokosowymi i nerkowcami. Na daktylowym spodzie zrobisz pyszny sernik lub jagielnik z owocami, ale w ten sposób nie zrobisz cukru.
Żeby powstał proszek, trzeba uprażyć owoce w piekarniku, aby całkowicie pozbyć się wody. Gdy się wysuszą, z łatwością zmiksujesz je w domowym blenderze. Naturalny słodzik do napojów i deserów możesz przygotować samodzielnie w domu, ale nie jest to konieczne – sproszkowane daktyle są również dostępne w sklepach internetowych i bio marketach.
Przepis na cukier daktylowy
Aby uzyskać 0,5 kg cukru daktylowego, potrzebujesz ok. 650–750 g daktyli. Słodzik możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez 2–3 miesiące.
Sposób przygotowania:
- Daktyle pokrój w plasterki i rozłóż na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza i wstaw daktyle do wysuszenia na 1,5–2 godziny.
- Ususzone daktyle wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie przełóż je do malaksera lub kielicha blendera i zmiel na drobny proszek.
- Możesz dodatkowo przesiać cukier przez sitko, aby ziarenka były równe i drobne. Grubsze kawałki zblenduj ponownie.