Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
W PRL-u taką pomidorówkę wszystkie dzieciaki zjadały ze smakiem. Teraz jej papkowata konsystencja u wielu osób może powodować mało eleganckie odruchy. Mówiło się na nią "pomidorówka na szmacie". Dziś wiele osób nie ma pojęcia dlaczego.
Zarówno w stołówkach szkolnych, jak i w domowych kuchniach, zupa pomidorowa często gościła w poniedziałki. To dlatego, że przerabiano na nią niedzielny rosół. Wystarczyło dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, aby powstała najlepsza na świecie zupa, którą do dziś wiele osób wspomina z nostalgią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu
Nazwa budzi mieszane uczucia
Na najlepszą zupę ze szkolnej stołówki kucharki mówiły "pomidorówka na szmacie" – ta mało elegancka nazwa często pojawia się we wspomnieniach z czasów PRL. Oczywiście nie należy jej rozumieć dosłownie – "szmatą" określano koncentrat pomidorowy, który w tamtych czasach miał nieco bardziej płynną konsystencję i mniej wyrazisty kolor.
Zupę gotowano na wczorajszym rosole i zabielano kwaśną śmietaną. Do środka od razu wrzucano ryż, który z każdym kolejnym podgrzaniem pomidorówki coraz bardziej się rozgotowywał.
Jak zrobić pomidorówkę "na szmacie"?
Jeśli obawiasz się, że zupa zostanie na następny dzień, nie wrzucaj do środka ryżu. Po nocy w lodówce pomidorówka będzie tak gęsta, że trudno będzie wyjąć z niej łyżkę. Na wszelki wypadek warto ugotować ryż osobno. Poniżej znajdziesz oryginalny przepis z PRL-u.
Składniki:
- 0,5 l bulionu – może być rosół z wczorajszego obiadu,
- 1 słoik koncentratu pomidorowego (ok. 190 g),
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 100 g ryżu,
- sól i pieprz według uznania,
- opcjonalnie: natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Bulion podgrzej i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
- Dodaj sypki ryż i gotuj razem przez ok. 15 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę, po czym dodaj do zupy. Dokładnie wymieszaj.
- Jeśli lubisz, posyp natką pietruszki.