Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu

Nie zdążyłaś na święta? Nic straconego! Ta zachwycająca rolada szpinakowa z aksamitnym serkiem jogurtowym i delikatnym wędzonym łososiem to idealna propozycja na sylwestrową noc. Na zimno ta rolada smakuje doskonale, więc na pewno zniknie do ostatniego kawałka.

Rolada szpinakowa to jeden z klasyków - zmień nieco farszRolada szpinakowa to jeden z klasyków - zmień nieco farsz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

To elegancka, a zarazem prosta w przygotowaniu przekąska, która z pewnością podbije serca twoich gości - tym razem w wersji lżejszej przez delikatny serek. To ciekawa odmiana po wykorzystywanym nierzadko mascarpone do smarowania szpinakowego biszkoptu.

Chrupiące kwadraciki z dodatkami. Szybka i ciekawa przekąska na sylwestrową imprezę

Rolady z warzyw - niezawodny hit na specjalne okazje

Rolady warzywne to doskonały wybór, gdy chcemy podać coś efektownego, smacznego i jednocześnie zdrowego. Zielony biszkopt szpinakowy nie tylko pięknie się prezentuje, ale także wnosi delikatny, świeży smak, który doskonale komponuje się z wyrazistymi dodatkami. W połączeniu z kremowym serkiem jogurtowym, nadającym lekkości i puszystości, oraz solonym wędzonym łososiem, który dostarcza nuty umami i elegancji, tworzy przekąskę idealną na każdą ważną uroczystość. Jest to danie, które zaskakuje prostotą wykonania, a jednocześnie zachwyca wyrafinowanym smakiem i estetyką.

Składniki na biszkopt szpinakowy:

  • 200 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego),
  • 3 jajka (rozdzielone białka i żółtka),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na farsz:

  • 250 g serka jogurtowego,
  • 150-200 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj (jeśli świeży) i zblenduj na gładką masę. Jeśli używasz mrożonego, rozmroź go i dobrze odciśnij nadmiar wody przed zblendowaniem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj z olejem, zblendowanym szpinakiem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Delikatnie połącz masę szpinakową z ubitą pianą z białek, mieszając szpatułką.
  3. Blachę (ok. 30 x 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę szpinakową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut, aż biszkopt będzie sprężysty.
  4. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, od razu zwiń go wraz z papierem do pieczenia w roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do ostygnięcia. Ten zabieg zapobiegnie pękaniu biszkoptu podczas późniejszego zwijania go z farszem.
  5. W międzyczasie przygotuj farsz. Serek jogurtowy wymieszaj z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
  6. Czas na składanie rolady, więc ostrożnie rozwiń wystudzony biszkopt szpinakowy. Papier do pieczenia pozostaw pod spodem. Na całą powierzchnię biszkoptu równomiernie rozsmaruj przygotowany serek jogurtowy.
  7. Na serek ułóż plastry wędzonego łososia, starając się pokryć całą powierzchnię, pozostawiając niewielki margines na jednym z dłuższych brzegów.
  8. Delikatnie, ale ciasno zwiń roladę, pomagając sobie papierem do pieczenia. Gotową roladę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły i rolada dobrze się schłodziła.
  9. Przed podaniem roladę pokrój na plastry o grubości około 1,5-2 cm. Ułóż na półmisku i ciesz się smakiem!
Wybrane dla Ciebie
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇