To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Po Bożym Narodzeniu lodówka wciąż pełna jest różnorodnych przysmaków, których nie zdążyliśmy zjeść podczas świąt. Wiele z nich, w tym śledzie, można przerobić na inne danie. Kluczowy jest jednak czas, ponieważ później będą nadawać się już tylko do wyrzucenia.
Nadmiar żywności po świętach Bożego Narodzenia potrafi być sporym problemem. Aby sobie z nim poradzić, możesz oddać świeże potrawy do pobliskich organizacji charytatywnych lub wykorzystać je samodzielnie i na przykład zamrozić albo, przy odrobinie pomysłowości, przygotować z nich coś zupełnie nowego.
Dokładnie tak samo jest ze śledziami. Mimo że są trwałym produktem, który może wytrzymać w lodówce nawet do 10 dni, po świętach ich smak może się znudzić. Na szczęście łatwo przerobić je na inne danie.
Chrupiące kwadraciki z dodatkami. Szybka i ciekawa przekąska na sylwestrową imprezę
Co zrobić ze śledzi?
Jeśli chcesz wykorzystać świąteczne śledzie w nowy sposób, aby kolejnego dnia nie jeść dokładnie tego samego, możesz przygotować prostą i pyszną sałatkę z jajkiem, groszkiem, marchewką, ziemniakiem i majonezowym sosem. Świetnie sprawdzi się na kolacje, szczególnie gdy zjesz ją z kromką świeżego pieczywa.
Świetnym pomysłem jest także przygotowanie z nich smarowidła do chleba. Wystarczy rozdrobnić śledzie widelcem, dodać posiekany koperek, kilka przypraw oraz nieco jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem i całość dokładnie wymieszać. Podane w ten sposób śledzie będą zupełnie inne niż w świątecznej wersji i wprowadzą świeży akcent do grudniowej diety. Możesz też ugotować z nich obłędną zupę rybną, dorzucić do zapiekanek zamiast kurczaka lub mięsa mielonego czy zrobić z nich rybny tatar.
Mrożenie śledzi
Jeżeli wolisz po prostu zamrozić śledzie, pamiętaj o kilku ważnych rzeczach. Przede wszystkim nie zamrażaj ich razem z dodatkami. Tym samym usuń cebulę, jabłka czy śmietanę, bo mogą zmienić smak i konsystencję ryb po rozmrożeniu, a także skrócić czas ich przydatności.
Oczyszczone śledzie włóż do czystego pojemnika, usuń jak najwięcej powietrza i szczelnie zamknij. Tak przygotowane mogą czekać w zamrażalniku około 2-3 miesiące. Po rozmrożeniu najlepiej przełożyć je do lodówki i rozmrażać powoli przez kilka godzin lub całą noc, a następnie podać je w ulubiony sposób.