Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku

Mielone to jedne z tych kotletów, które od lat królują w polskich obiadach. Czasem jednak wychodzą suche i mało apetyczne, a przecież wszyscy chcemy, by były soczyste i miękkie. Dzięki temu prostemu dodatkowi kotleciki udają się za pierwszym razem.

Co dodać do mielonych, aby wyszły pulchne i soczyste w środku?Co dodać do mielonych, aby wyszły pulchne i soczyste w środku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

Jeśli zależy ci na domowym, tradycyjnym obiedzie, mielone sprawdzą się idealnie. Przy ich przygotowaniu warto jednak zwrócić uwagę na jeden prosty szczegół, dzięki któremu kotlety wychodzą obłędne. Chodzi o namoczenie bułki w mleku. O klasycznej wersji z wodą słyszał chyba każdy, kto choć raz robił mielone, jednak to właśnie mleko wyraźnie poprawia konsystencję mięsa i sprawia, że kotlety pozostają miękkie oraz wilgotne.

Chrupiące kwadraciki z dodatkami. Szybka i ciekawa przekąska na sylwestrową imprezę

Mielone z mlekiem

Bułka namoczona w mleku pełni w mielonych kilka ważnych funkcji. Przede wszystkim nawilża mięso, wiążąc wilgoć w masie i chroniąc ją przed przesuszeniem podczas smażenia. Delikatnie rozluźnia strukturę, poprawia jej napowietrzenie i sprawia, że kotlety są bardziej miękkie oraz sprężyste.

Mleko otacza białka mięsa cienką warstwą tłuszczu, dzięki czemu masa nie kurczy się gwałtownie na patelni i nie staje się zbita. Wystarczy około pół szklanki mleka, aby kotlety wyszły idealne, a obiad zniknął z talerzy w okamgnieniu.

Przepis na mielone z mlekiem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 120 ml mleka,
  • 50 g bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 sucha bułka pszenna,
  • 20 g oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Suchą bułkę pszenną włóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka minut, aby całkowicie zmiękła.
  2. W tym czasie obierz cebulę i posiekaj drobno.
  3. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej na nią olej. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, na patelnie wrzuć cebulę i smaż.
  5. Po chwili dodaj czosnek i smaż jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmij patelnię z ognia.
  6. Do dużej miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, dobrze odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz sól, pieprz i majeranek.
  7. Wyrabiaj masę, aż stanie się jednolita i lekko lepka. Jeśli jest bardzo rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
  8. Zwilż dłonie zimną wodą, nabieraj porcje masy i formuj równe, lekko spłaszczone kotlety.
  9. Każdy obtocz dokładnie w bułce tartej.
  10. Ponownie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu.
  11. Układaj kotlety, smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i dobrze wysmażone w środku.
  12. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟