Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Kotlety z ugotowanych ziemniaków to żadne kulinarne odkrycie, ale gdy dodasz do nich pokruszony grecki ser, powstanie danie, do którego smaku szybko chce się powrócić. Możesz podawać je na obiad z gorącym sosem pieczarkowym lub na przekąskę z zimnym dipem na bazie jogurtu greckiego.
Te pyszne bezmięsne kotlety powstają z kilku prostych składników – tłuczonych ziemniaków, sera fety i startego żółtego sera. Po usmażeniu środek robi się miękki, wyrazisty i przyjemnie się ciągnie. Nikt ci nie zarzuci, że są one pozbawione składników odżywczych – dodatek białego sera sprawia, że stają się wartościowym źródłem białka i wapnia. Wymieszaj masę z dużą ilością świeżych ziół, aby zwiększyć zawartość witamin i minerałów, a przy okazji kotlety zyskają jeszcze więcej naturalnego smaku.
Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo
Jak zrobić na szybko sos pieczarkowy do kotletów?
Kiedy smaży się jedna, druga i kolejna partia kotletów, na osobnej patelni przygotuj prosty sos pieczarkowy. Pieczarki krótko umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Wrzuć je na patelnię z łyżką roztopionego masła i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Wtedy dorzuć drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalej wszystko bulionem warzywnym. W szklance rozmieszaj trochę odlanego bulionu z łyżką mąki i 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Wlej do sosu na patelni i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej nim kotlety ziemniaczane, całość oprósz natką pietruszki.
Przepis na kotlety ziemniaczane z serem fetą
Kotlety wychodzą mięciutkie i pożywne. Wystarczy polać je sosem pieczarkowym i już nie potrzeba więcej dodatków do obiadu.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 150 g sera fety,
- 2 jajka,
- 100 g żółtego sera,
- pół pęczka szczypiorku,
- opcjonalnie: 1–2 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli i pieprzu,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.
- Dodaj ser fetę, jajka, starty ser żółty i posiekany szczypiorek. Wymieszaj ręcznie, aby dobrze połączyć składniki. Jeśli masa wyszła rzadka, dorzuć jeszcze 1–2 łyżki mąki pszennej. Dopraw solą i pieprzem.
- W zwilżonych dłoniach uformuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
- Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.