Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym

Kotlety z ugotowanych ziemniaków to żadne kulinarne odkrycie, ale gdy dodasz do nich pokruszony grecki ser, powstanie danie, do którego smaku szybko chce się powrócić. Możesz podawać je na obiad z gorącym sosem pieczarkowym lub na przekąskę z zimnym dipem na bazie jogurtu greckiego.

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowymKotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Te pyszne bezmięsne kotlety powstają z kilku prostych składników –  tłuczonych ziemniaków, sera fety i startego żółtego sera. Po usmażeniu środek robi się miękki, wyrazisty i przyjemnie się ciągnie. Nikt ci nie zarzuci, że są one pozbawione składników odżywczych – dodatek białego sera sprawia, że stają się wartościowym źródłem białka i wapnia. Wymieszaj masę z dużą ilością świeżych ziół, aby zwiększyć zawartość witamin i minerałów, a przy okazji kotlety zyskają jeszcze więcej naturalnego smaku.

Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo

Jak zrobić na szybko sos pieczarkowy do kotletów?

Kiedy smaży się jedna, druga i kolejna partia kotletów, na osobnej patelni przygotuj prosty sos pieczarkowy. Pieczarki krótko umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Wrzuć je na patelnię z łyżką roztopionego masła i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Wtedy dorzuć drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, zalej wszystko bulionem warzywnym. W szklance rozmieszaj trochę odlanego bulionu z łyżką mąki i 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Wlej do sosu na patelni i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej nim kotlety ziemniaczane, całość oprósz natką pietruszki.

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem fetą

Kotlety wychodzą mięciutkie i pożywne. Wystarczy polać je sosem pieczarkowym i już nie potrzeba więcej dodatków do obiadu.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g sera fety,
  • 2 jajka,
  • 100 g żółtego sera,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • opcjonalnie: 1–2 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.
  2. Dodaj ser fetę, jajka, starty ser żółty i posiekany szczypiorek. Wymieszaj ręcznie, aby dobrze połączyć składniki. Jeśli masa wyszła rzadka, dorzuć jeszcze 1–2 łyżki mąki pszennej. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W zwilżonych dłoniach uformuj okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
  4. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
Na deser przygotowuję to proste ciasto. Na wierzch dorzucam słodkie morele
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇