WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Polewam nim kopytka i placki ziemniaczane. Smak jak ze szkolnej stołówki

Czy pamiętasz smak kremowego, aromatycznego sosu pieczarkowego, którym polewano kopytka lub placki ziemniaczane w szkolnej stołówce? Ten niezapomniany smak możesz odtworzyć w swojej kuchni! Sos pieczarkowy to uniwersalny dodatek, który pasuje do wielu potraw – od mięs i makaronów, po kaszę gryczaną i warzywne placki. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Sos pieczarkowySos pieczarkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sos pieczarkowy to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań, który z powodzeniem urozmaica wiele posiłków. Doskonale komponuje się z kopytkami, plackami ziemniaczanymi, kaszą gryczaną czy smażonym drobiem. Jest prosty w przygotowaniu, a jego kremowa konsystencja i intensywny smak sprawiają, że chętnie sięga się po niego zarówno w codziennej kuchni, jak i podczas rodzinnych obiadów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki dubajskie pokochają miłośnicy pistacji. Smakują obłędnie

Choć sos pieczarkowy może przywodzić na myśl szkolne stołówki, jego domowa wersja bije na głowę gotowe produkty dostępne w sklepach. Przygotowanie go we własnej kuchni pozwala dostosować smak do własnych upodobań i uniknąć zbędnych konserwantów.

Jak przygotować idealny sos pieczarkowy?

Aby uzyskać idealnie kremowy sos pieczarkowy, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Przede wszystkim, najlepszy efekt uzyskamy, stosując śmietanę 30%, która nadaje sosowi aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku. Równie istotne jest staranne podsmażenie pieczarek, aby wydobyć z nich pełnię aromatu.

Składniki:

  • 350 g pieczarek (białych lub brązowych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 80 ml śmietany 18 proc. lub 30 proc.,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj czosnek i pieczarki, smaż, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby się zrumienią.
  4. Dodaj masło, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki, smaż 2-3 minuty.
  5. Wlej śmietankę, zagotuj i zdejmij z ognia.
  6. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę bulionu, mleka lub wody.

Sos pieczarkowy – klasyk, który zawsze się sprawdza

Sos pieczarkowy to doskonały dodatek do wielu dań, który z powodzeniem można stosować na co dzień. Pasuje nie tylko do klasycznych placków ziemniaczanych czy kopytek, ale również do makaronu, mięsa oraz kaszy. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy zawsze zachwyca smakiem.

Dzięki odpowiedniemu doborowi składników można stworzyć sos o bogatym smaku i aksamitnej konsystencji. Bez względu na to, czy zdecydujesz się na jego klasyczną wersję, czy urozmaicisz go leśnymi grzybami, jedno jest pewne – sos pieczarkowy to dodatek, który zawsze warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia