Kotlety chłopskie to mój sposób na piątkowy obiad. Bez mięsa, a zachwycą każdego

Choć kotlety najczęściej kojarzymy z mięsem, ta bezmięsna wersja potrafi naprawdę zaskoczyć. Kotlety chłopskie są proste, sycące i wyjątkowo smaczne – pokochają je nawet ci, którzy zwykle nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.

Bezmięsne kotlety to pyszna propozycja na obiadBezmięsne kotlety to pyszna propozycja na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć dzisiaj bezmięsne dania zyskują na popularności, nie są bynajmniej nowym wynalazkiem. W wielu domach od pokoleń przygotowuje się kotlety ziemniaczane, serowe czy warzywne. Nasze mamy i babcie doskonale znały sposoby na pyszne, tanie i sycące obiady bez grama mięsa.

W piątkowe dni, kiedy tradycyjnie unikało się dań mięsnych, na stołach królowały właśnie takie kotleciki. Z prostych, sezonowych składników potrafiły stworzyć coś, co do dziś kojarzy się z domowym ciepłem i tradycyjną kuchnią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Kotlety chłopskie

Współczesna wersja kotletów chłopskich to ukłon w stronę tej tradycji – z tym że zamiast ziemniaków czy twarogu, główną rolę gra kasza manna. Ta delikatna, szybko pęczniejąca kasza świetnie wiąże składniki, dzięki czemu nie trzeba dodawać bułki tartej czy mąki. Smażone na złocisty kolor są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – idealne na obiad, w towarzystwie ziemniaczanego puree i ulubionej surówki.

Kasza manna to składnik często niedoceniany. Tymczasem jest lekkostrawna, niskokaloryczna i zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo. W kotletach chłopskich gra główną rolę i sprawia, że potrawa jest delikatna, ale sycąca. To doskonała opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso, ale nie rezygnować z tradycyjnego smaku i prostoty.

Przepis na kotlety z cebuli i kaszy manny

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 marchewka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebule i czosnek.
  2. Cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w blenderze razem z czosnkiem – powinna powstać lekko wilgotna, ale nie płynna masa.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj rozdrobnione warzywa, wsyp kaszę oraz przyprawy, tj. szczyptę soli, pieprzu, tymianek i paprykę.
  4. Umyj, obierz i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach i dodaj do masy.
  5. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby kasza napęczniała i związała składniki.
  6. Rozgrzej na patelni masło klarowane lub inny tłuszcz odpowiedni do smażenia.
  7. Zwilż dłonie wodą, formuj kule z masy, delikatnie je spłaszcz i układaj na patelni.
  8. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż kotlety będą rumiane i chrupiące.
  9. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀