WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem tuż przed spotkaniem z Zełenskim

Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i obłędnie pyszne — takie właśnie powinny być idealne placki ziemniaczane. Niestety często wychodzą tłuste czy gumowate i od razu odbierają apetyt. Na szczęście łatwo temu zapobiec.

Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane?Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Placki ziemniaczane są jedną z flagowych potraw kuchni polskiej, a mimo to wiele osób popełnia błędy przy ich przygotowywaniu. Zamiast chrupiących, złocistych placków wychodzą tłuste, niedosmażone lub spalone, a do tego gumowate. Choć jest to prosta potrawa, niewymagająca wielu składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych, lepiej zachować skupienie od początku do końca ich przyrządzania.

Przepis na idealne ciasto kruche. Z nim każda tarta będzie udana

Wybór ziemniaków na placki

Zacznij od odpowiedniego wyboru ziemniaków i ich przygotowania. Najlepiej sprawdzają się te mączyste, z uwagi na wysoką zawartość skrobi i niską wody - dzięki temu placki wychodzą chrupiące i nie chłoną nadmiaru oleju.

W pierwszej kolejności należy sięgać po ziemniaki typu C, ale dobrze sprawdzą się też odmiany B/C. Następnie ziemniaki obierz, umyj, osusz oraz zetrzyj na drobnych lub średnich oczkach i przejdź do kolejnych etapów gotowania.

Odsączanie tartych ziemniaków

Najważniejszym krokiem podczas przygotowywania placków ziemniaczanych jest odsączenie startej masy ziemniaczanej z nadmiaru wody. To kluczowy etap, ponieważ ziemniaki puszczają sok, który sprawia, że masa staje się rzadka, nawet jeśli dodasz spoiwo w postaci skrobi ziemniaczanej lub jajka.

Jeśli tego nie dopilnujesz placki będą się rozpadały na patelni, a zamiast smażyć się, będą gotować w tłuszczu i nasiąkać olejem. Aby najlepiej odsączyć ziemniaki z wody, umieść je w czystej ściereczce lub gazie, zawiąż jej końce i mocno wyciśnij, aż przestanie kapać woda. Dzięki temu masa stanie się gęsta i gotowa do smażenia.

Smażenie placków ziemniaczanych

Kolejnym krokiem jest połączenie składników i formowanie placków. Dodaj do masy skrobię ziemniaczaną, która poprawia konsystencję i pomaga uzyskać chrupkość, oraz jajko, dzięki któremu masa staje się zwarta i nie rozpada się podczas smażenia.

Pamiętaj, aby bardzo dobrze rozgrzać olej, bo w przeciwnym razie zostanie wchłonięty przez placki. Smaż je partiami, a gotowe odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład śmietaną, sosem pieczarkowym lub gulaszem, i ciesz się pysznym, domowym obiadem.

Wybrane dla Ciebie
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇