Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Ciepła i pożywna kolacja to marzenie w zimowy wieczór, zwłaszcza gdy obiad był lekki, a my spędziliśmy cały dzień na szukaniu świątecznych prezentów. W takiej sytuacji nie ma nic lepszego od wytrawnych placuszków, które można przygotować w jednej misce.
Placki z kiełbasą są wręcz uniwersalne. Można je zrobić na śniadanie, obiad i kolację, wrzucić dziecku do lunchówki lub zabrać do pracy. Świetnie smakują maczane w domowym sosie czosnkowym i właściwie już nie potrzebują żadnych innych dodatków na talerzu. Jeśli jednak myślisz o warzywnej wkładce, z kiełbasą w plackach świetnie się komponuje czerwona papryka i kukurydza. Możesz także przygotować świeżą sałatkę do położenia obok.
Ziemniaczane łódeczki z farszem na bazie kurczaka i pieczarek
Przepis na placki z kiełbasą
Ciasto na placki powinno mieć gęstą konsystencję. W tym przypadku nie zależy nam na cienkich i chrupiących racuszkach, tylko na puszystych plackach z konkretnym dodatkiem.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- 150 g kiełbasy,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Trzepaczką wymieszaj jajka z mlekiem i szczyptą soli.
- Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj tak, aby powstało gładkie i gęste ciasto.
- Dorzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę i ponownie wymieszaj.
- Placki nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.