Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak

Jeśli zwykłe dodatki do placuszków, takie jak śmietana czy sos grzybowy, zaczęły cię nudzić, najwyższa pora spróbować ich z czymś zupełnie innym. Chociaż niecodzienny, genialnie komponuje się z placuszkami, tworząc pyszny posiłek.

Placuszki z apetycznym dodatkiemPlacuszki z apetycznym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Елена Заступ

Placuszki z cukinii zdecydowanie zasługują na porządny i wyjątkowy dodatek – takim jest purée z buraka. Połączenie świeżości cukinii z głębokim smakiem burakowego purée tworzy danie, które nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale również jest niezwykle smaczne.

Kotlety ruskie z niespodzianką. Kiedy je serwuję, nikogo nie trzeba wołać na obiad

Purée z buraka

O ile o purée z ziemniaków czy batatów słyszał chyba każdy, o tyle z buraka może brzmieć niecodziennie, ale po spróbowaniu na pewno skradnie serce. Wyróżnia je nie tylko intensywny, piękny kolor, ale również wyrazisty smak, którego nie da się pomylić z niczym innym. To gratka dla fanów buraków, którzy chcą urozmaicić swoje menu poza zwykłymi surówkami czy popularnymi zupami.

Jak jeść purée z buraka?

Purée z buraka świetnie komponuje się nie tylko z plackami z cukinii, ale także z różnymi rodzajami mięs, jak i daniami wegetariańskimi. Może zastąpić tradycyjne purée ziemniaczane, dodając potrawie wyrazistego akcentu i lekkości. Dodatkowo burak wzbogaca danie o cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik, kwas foliowy, potas i przeciwutleniacze. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do sałatek, pieczonych warzyw czy past kanapkowych – podkreślając kolor i smak potraw.

Przepis na purée z buraka

Składniki:

  • 500 g buraka,
  • 170 g gęstej śmietany 12 proc.,
  • 10 g masła,
  • 10 ml octu winnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie buraki pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  3. Ułóż buraki w naczyniu żaroodpornym.
  4. Włóż do piekarnika i piecz przez 40-60 minut aż będą miękkie (sprawdź wbijając nóż lub patyczek, jeśli burak będzie twardy to wydłuż nieco czas pieczenia).
  5. Wyjmij buraki z piekarnika i odstaw do lekkiego ostudzenia.
  6. Obierz skórkę ze wszystkich buraków.
  7. Pokrój je na mniejsze kawałki, umieść w malakserze i rozdrobnij na gładką masę.
  8. Przełóż buraki do miski, dodaj gęstą śmietanę, posól i popieprz.
  9. Dodaj ocet winny, jeśli chcesz masło, dodaj je teraz.
  10. Dokładnie zmiksuj całość blenderem ręcznym aż powstanie jednolite puree.
  11. Podawaj jako dodatek do dań, na przykład placków cukinii. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥