Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jeśli zwykłe dodatki do placuszków, takie jak śmietana czy sos grzybowy, zaczęły cię nudzić, najwyższa pora spróbować ich z czymś zupełnie innym. Chociaż niecodzienny, genialnie komponuje się z placuszkami, tworząc pyszny posiłek.
Placuszki z cukinii zdecydowanie zasługują na porządny i wyjątkowy dodatek – takim jest purée z buraka. Połączenie świeżości cukinii z głębokim smakiem burakowego purée tworzy danie, które nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale również jest niezwykle smaczne.
Kotlety ruskie z niespodzianką. Kiedy je serwuję, nikogo nie trzeba wołać na obiad
Purée z buraka
O ile o purée z ziemniaków czy batatów słyszał chyba każdy, o tyle z buraka może brzmieć niecodziennie, ale po spróbowaniu na pewno skradnie serce. Wyróżnia je nie tylko intensywny, piękny kolor, ale również wyrazisty smak, którego nie da się pomylić z niczym innym. To gratka dla fanów buraków, którzy chcą urozmaicić swoje menu poza zwykłymi surówkami czy popularnymi zupami.
Jak jeść purée z buraka?
Purée z buraka świetnie komponuje się nie tylko z plackami z cukinii, ale także z różnymi rodzajami mięs, jak i daniami wegetariańskimi. Może zastąpić tradycyjne purée ziemniaczane, dodając potrawie wyrazistego akcentu i lekkości. Dodatkowo burak wzbogaca danie o cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik, kwas foliowy, potas i przeciwutleniacze. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do sałatek, pieczonych warzyw czy past kanapkowych – podkreślając kolor i smak potraw.
Przepis na purée z buraka
Składniki:
- 500 g buraka,
- 170 g gęstej śmietany 12 proc.,
- 10 g masła,
- 10 ml octu winnego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie buraki pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Ułóż buraki w naczyniu żaroodpornym.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 40-60 minut aż będą miękkie (sprawdź wbijając nóż lub patyczek, jeśli burak będzie twardy to wydłuż nieco czas pieczenia).
- Wyjmij buraki z piekarnika i odstaw do lekkiego ostudzenia.
- Obierz skórkę ze wszystkich buraków.
- Pokrój je na mniejsze kawałki, umieść w malakserze i rozdrobnij na gładką masę.
- Przełóż buraki do miski, dodaj gęstą śmietanę, posól i popieprz.
- Dodaj ocet winny, jeśli chcesz masło, dodaj je teraz.
- Dokładnie zmiksuj całość blenderem ręcznym aż powstanie jednolite puree.
- Podawaj jako dodatek do dań, na przykład placków cukinii. Smacznego!