Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu

Gruzińska kuchnia to coś więcej niż klasyczne chaczapuri z jajkiem czy chinkali. Ma do zaoferowania ogrom pysznych dań, a ten placek jest jednym z nich. Niezwykle prosty, a zarazem efektowny zdecydowanie jest czymś, co trzeba spróbować.

Ten placek to klasyk gruzińskiej kuchni Ten placek to klasyk gruzińskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Bugro

Lobiani to okrągły placek wypełniony farszem z fasoli, którym nadziewa się ciasto przygotowane z mąki pszennej. Jest to jeden z klasyków gruzińskiej kuchni, która choć nieco niedoceniona, skrywa wiele ciekawych i pysznych dań. Co prawda, lobiani można spróbować w wielu gruzińskich restauracjach, ale równie dobrze można przygotować go w domowych warunkach.

Przepis na idealne ciasto kruche. Z nim każda tarta będzie udana

Gruziński placek

Tradycyjny farsz do lobiani jest jarski, a jego głównym składnikiem jest rozdrobniona fasola z podsmażoną cebulą i garścią przypraw. W niektórych regionach do środka dodaje się również słoninę, aby zadowolić miłośników bardziej mięsnych potraw. Drugim elementem lobiani jest ciasto, podobne do zwykłego pszennego chleba, które trafia na patelnię lub do pieca.

W Gruzji tradycyjnie używa się tonir, czyli glinianego pieca w kształcie dużej dziury, w którym chleb piecze się przy jego ścianach. Choć lobiani nie jest tak znane poza Gruzją jak inne tamtejsze dania, zdecydowanie zasługuje na swoje pięć minut, a po spróbowaniu na pewno będziesz miał ochotę na kolejną porcję.

Przepis na lobiani

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 15 ml oleju roślinnego,
  • 10 g soli,
  • 1 łyżeczka drożdży suchych,
  • 1 łyżeczka cukru.

Składniki na farsz:

  • 300 g czerwonej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 15 ml oleju,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed przygotowaniem lobiani zalej fasolę wodą i odstaw na noc.
  2. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości.
  3. Przejdź do przygotowania ciasta i w tym celu przesiej mąkę do dużej miski.
  4. Dodaj sól, cukier, olej i drożdże.
  5. Wlej ciepłą wodę i zagnieć ciasto ręką.
  6. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  7. W tym czasie przygotuj farsz: obierz i drobno posiekaj cebulę.
  8. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, dodaj kminek, kolendrę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  9. Następnie połącz fasolę z podsmażoną cebulą i przyprawami.
  10. Powstały farsz lekko ubij tłuczkiem, aby stał się kremowy.
  11. Umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym natkę pietruszki i drobno ją posiekaj.
  12. Dodaj natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj farsz.
  13. Z wyrośniętego ciasta odrywaj porcje i formuj małe kule.
  14. Posyp blat mąką i spłaszcz każdą kulę.
  15. Na środek nakładaj po 2 łyżki farszu, dokładnie zlep brzegi ciasta, a następnie delikatnie spłaszcz placki ręką lub wałkiem, nadając im okrągły kształt.
  16. Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza i piecz placki około 20 minut, aż się zarumienią.
  17. Placki są gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Czeskie gospodynie wkładają do słoików i marynują jak ogórki. Dla Polaków nie do pomyślenia
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Zamiast racuchów, smażę biszkoptowe placuszki. Na patelni rosną jak szalone i są puszyste jak chmurki
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Chłodzisz jajka po ugotowaniu? To duży błąd
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀