Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Gruzińska kuchnia to coś więcej niż klasyczne chaczapuri z jajkiem czy chinkali. Ma do zaoferowania ogrom pysznych dań, a ten placek jest jednym z nich. Niezwykle prosty, a zarazem efektowny zdecydowanie jest czymś, co trzeba spróbować.
Lobiani to okrągły placek wypełniony farszem z fasoli, którym nadziewa się ciasto przygotowane z mąki pszennej. Jest to jeden z klasyków gruzińskiej kuchni, która choć nieco niedoceniona, skrywa wiele ciekawych i pysznych dań. Co prawda, lobiani można spróbować w wielu gruzińskich restauracjach, ale równie dobrze można przygotować go w domowych warunkach.
Przepis na idealne ciasto kruche. Z nim każda tarta będzie udana
Gruziński placek
Tradycyjny farsz do lobiani jest jarski, a jego głównym składnikiem jest rozdrobniona fasola z podsmażoną cebulą i garścią przypraw. W niektórych regionach do środka dodaje się również słoninę, aby zadowolić miłośników bardziej mięsnych potraw. Drugim elementem lobiani jest ciasto, podobne do zwykłego pszennego chleba, które trafia na patelnię lub do pieca.
W Gruzji tradycyjnie używa się tonir, czyli glinianego pieca w kształcie dużej dziury, w którym chleb piecze się przy jego ścianach. Choć lobiani nie jest tak znane poza Gruzją jak inne tamtejsze dania, zdecydowanie zasługuje na swoje pięć minut, a po spróbowaniu na pewno będziesz miał ochotę na kolejną porcję.
Przepis na lobiani
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml wody,
- 15 ml oleju roślinnego,
- 10 g soli,
- 1 łyżeczka drożdży suchych,
- 1 łyżeczka cukru.
Składniki na farsz:
- 300 g czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 15 ml oleju,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Dzień przed przygotowaniem lobiani zalej fasolę wodą i odstaw na noc.
- Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości.
- Przejdź do przygotowania ciasta i w tym celu przesiej mąkę do dużej miski.
- Dodaj sól, cukier, olej i drożdże.
- Wlej ciepłą wodę i zagnieć ciasto ręką.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz: obierz i drobno posiekaj cebulę.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, dodaj kminek, kolendrę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Następnie połącz fasolę z podsmażoną cebulą i przyprawami.
- Powstały farsz lekko ubij tłuczkiem, aby stał się kremowy.
- Umyj a następnie osusz ręcznikiem papierowym natkę pietruszki i drobno ją posiekaj.
- Dodaj natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj farsz.
- Z wyrośniętego ciasta odrywaj porcje i formuj małe kule.
- Posyp blat mąką i spłaszcz każdą kulę.
- Na środek nakładaj po 2 łyżki farszu, dokładnie zlep brzegi ciasta, a następnie delikatnie spłaszcz placki ręką lub wałkiem, nadając im okrągły kształt.
- Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza i piecz placki około 20 minut, aż się zarumienią.
- Placki są gotowe. Smacznego!