Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy

Niemal każdy od czasu do czasu lubi pozwolić sobie na coś słodkiego, a domowe donuty są zdecydowanie tym, co umili poranną kawę. Tradycyjnie są smażone na głębokim tłuszczu, ale w alternatywnej wersji pozostają wspaniale mięciutkie i do tego prostsze w przygotowaniu

Pyszne donuty z piekarnikaPyszne donuty z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięciutkie i słodkie donuty smakują niemal każdemu, jednak są wysokokaloryczne, a ich przygotowanie nie należy do najprostszych. Oryginalnie są smażone na głębokim tłuszczu, co bywa problematyczne ze względu na dużą ilość oleju i jego zapach, którym szybko przesiąka cała kuchnia. Dlatego znacznie chętniej przygotowuję donuty w piekarniku – przy odpowiednich proporcjach ciasto wychodzi równie smaczne.

Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt

Donuty z piekarnika

Nie bez powodu donuty oryginalnie smaży się na głębokim tłuszczu. Dzięki temu uzyskasz idealnie miękki środek i lekko chrupiącą, złocistą skórkę. Ten efekt jest możliwy do odtworzenia w piekarniku, jeśli będziesz przestrzegać kilku prostych zasad. Przede wszystkim dokładnie ubij jajko z cukrem, aż masa stanie się lekko puszysta. Roztopione masło powinno mieć temperaturę pokojową – w przeciwnym razie ciasto wyjdzie zbyt ciężkie. Po upieczeniu odstaw je na kratkę, aby mogły odpocząć – pozwoli to odparować nadmiar wilgoci i utrzymać miękką strukturę wnętrza. Dzięki temu twoje donuty wyjdą wspaniale mięciutkie, a przy tym mniej kaloryczne niż te tradycyjne.

Przepis na donuty z piekarnika

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 70 g cukru,
  • 50 g masła roztopionego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  2. W dużej misce wbij jajko, dodaj cukier i ubijaj trzepaczką lub mikserem przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, jasna i lekko puszysta.
  3. Następnie wlej roztopione masło, mleko i dodaj ekstrakt waniliowy, mieszając delikatnie do pełnego połączenia składników.
  4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  5. Następnie stopniowo dodawaj ją do mokrej mieszanki, mieszając szpatułką lub łyżką od dołu ku górze, aby ciasto pozostało puszyste i bez grudek.
  6. Gotowe ciasto nakładaj porcjami do silikonowej formy do donutów, wypełniając każdą foremkę prawie do krawędzi – nie musisz jej niczym smarować.
  7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
  8. Po upieczeniu odstaw donuty na kilka minut, aby lekko przestygły.
  9. Następnie ostrożnie wyjmij je z formy.
  10. Opcjonalnie udekoruj ulubioną polewą lub posypką. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami