Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Tym razem mam dla ciebie sprawdzony patent na szybką i zarazem przepyszną przekąskę na ciepło. Co więcej, nie dość, że znajdziesz w niej same rarytasy, to jeszcze całość przyjemnie chrupie. Prawdziwa poezja smaków!

Ta przekąska zrobi furorę w każdym domu!Ta przekąska zrobi furorę w każdym domu!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czasami mamy ochotę przekąsić coś wyjątkowego, ale sami nie wiemy do końca, co ma to być. Bywa też tak, że nagle odwiedzają nas niezapowiedziani goście i pasuje ich czymś ugościć. A, że domowe jedzenie jest najlepsze, warto mieć pod ręką szybkieproste przepisy, które można wykorzystać w tego typu przypadkach. 

A jeśli dodamy do tego fakt, że dzisiejsza przekąska jest podawana na ciepło, co idealnie wpisuje się w jesienno-zimowe menupięknie się prezentuje, nie trzeba chyba szukać kolejnych argumentów za. Od razu przechodzimy do sedna sprawy, czyli szczegółowej instrukcji na te pyszności!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Choć z pozoru te małe cudeńka wyglądają jak donuty, są zupełnie czymś innym. Genialna przekąska w wytrawnym wydaniu już czeka!

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki.

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniadokładnego opłukania ziemniaków. Następnie dzielę je na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone i przestudzone ziemniaki przekładam do dużej miski, po czym przeciskam je przez praskę do ziemniaków.

Ziemniaki są już prawie gotowe!
Ziemniaki są już prawie gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski dodaję następnie drobno posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, sól oraz mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie łączę przy pomocy kuchennej łopatki.

Czas wzbogacić smak ziemniaków
Czas wzbogacić smak ziemniaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę rozwałkowuję na cienki placek. Następnie przy pomocy okrągłej foremki wycinam małe koła. To jednak nie koniec, bo w każdym takim elemencie robię dodatkową dziurkę — w centralnej części.

Krążki ziemniaczane są już prawie gotowe
Krążki ziemniaczane są już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdy przygotowany w ten sposób krążek smażę następnie w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju ok. 8 minut. W międzyczasie przewracam je na drugą stronę przy pomocy kuchennych szczypiec. Na koniec wyjmuję je za pośrednictwem zwykłego patyczka do szaszłyków, który sprawdza się w takiej roli idealnie.

Smażenie krążków ziemniaczanych
Smażenie krążków ziemniaczanych © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście nie zapominam odsączyć usmażonych krążków z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Krok 5. Dopiero w takiej postaci, przekładam je na talerz i serwuję z ulubionym sosem lub dipem. Oczywiście nie zapominam też o dodatkowej porcji świeżej natki pietruszki, która dodaje nie tylko uroku całej przekąsce, ale i wprowadza bonusowe walory smakowe. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟