Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Tym razem mam dla ciebie sprawdzony patent na szybką i zarazem przepyszną przekąskę na ciepło. Co więcej, nie dość, że znajdziesz w niej same rarytasy, to jeszcze całość przyjemnie chrupie. Prawdziwa poezja smaków!

Ta przekąska zrobi furorę w każdym domu!Ta przekąska zrobi furorę w każdym domu!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czasami mamy ochotę przekąsić coś wyjątkowego, ale sami nie wiemy do końca, co ma to być. Bywa też tak, że nagle odwiedzają nas niezapowiedziani goście i pasuje ich czymś ugościć. A, że domowe jedzenie jest najlepsze, warto mieć pod ręką szybkieproste przepisy, które można wykorzystać w tego typu przypadkach. 

A jeśli dodamy do tego fakt, że dzisiejsza przekąska jest podawana na ciepło, co idealnie wpisuje się w jesienno-zimowe menupięknie się prezentuje, nie trzeba chyba szukać kolejnych argumentów za. Od razu przechodzimy do sedna sprawy, czyli szczegółowej instrukcji na te pyszności!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyglądają ja mini donuty, ale to tylko pozory. Genialne krążki skrywają pyszną niespodziankę

Choć z pozoru te małe cudeńka wyglądają jak donuty, są zupełnie czymś innym. Genialna przekąska w wytrawnym wydaniu już czeka!

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki.

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obraniadokładnego opłukania ziemniaków. Następnie dzielę je na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzone i przestudzone ziemniaki przekładam do dużej miski, po czym przeciskam je przez praskę do ziemniaków.

Ziemniaki są już prawie gotowe!
Ziemniaki są już prawie gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski dodaję następnie drobno posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę, sól oraz mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie łączę przy pomocy kuchennej łopatki.

Czas wzbogacić smak ziemniaków
Czas wzbogacić smak ziemniaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę rozwałkowuję na cienki placek. Następnie przy pomocy okrągłej foremki wycinam małe koła. To jednak nie koniec, bo w każdym takim elemencie robię dodatkową dziurkę — w centralnej części.

Krążki ziemniaczane są już prawie gotowe
Krążki ziemniaczane są już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdy przygotowany w ten sposób krążek smażę następnie w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju ok. 8 minut. W międzyczasie przewracam je na drugą stronę przy pomocy kuchennych szczypiec. Na koniec wyjmuję je za pośrednictwem zwykłego patyczka do szaszłyków, który sprawdza się w takiej roli idealnie.

Smażenie krążków ziemniaczanych
Smażenie krążków ziemniaczanych © Licencjodawca | Pyszności

Oczywiście nie zapominam odsączyć usmażonych krążków z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Krok 5. Dopiero w takiej postaci, przekładam je na talerz i serwuję z ulubionym sosem lub dipem. Oczywiście nie zapominam też o dodatkowej porcji świeżej natki pietruszki, która dodaje nie tylko uroku całej przekąsce, ale i wprowadza bonusowe walory smakowe. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm