PrzepisPrzekąskiKrążki cebulowe a'la donuty. Chrupiąca i pyszna przekąska na słono

Krążki cebulowe a'la donuty. Chrupiąca i pyszna przekąska na słono

Krążki cebulowe a'la donuty. Chrupiąca i pyszna przekąska na słono
Ewa

21.08.2022 13:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krążki cebulowe to fantastyczny pomysł na przekąskę na słono. Zamiast chrupiącej panierki nasze krążki otulają ziemniaki i ciągnący się ser. Tak nietypowe wydanie od razu skradło nasze serca.

Chociaż w Polsce wciąż na podium wśród dodatków są frytki, to krążki cebulowe zaczynają je doganiać swoją popularnością. I nic w tym dziwnego, bo połączenie delikatnie słodkiej cebuli z chrupiącą panierką jest po prostu przepyszne. Dziś poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy krążki cebulowe, jakich jeszcze nie jadłeś. Kawałki warzywa otulają ziemniaki i ciągnący się ser. W ten sposób powstały pyszne donuty w wytrawnej wersji.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Krążki cebulowe a la donuty- składniki

5 średnich ugotowanych ziemniaków

1 duża cebula

3 plastry sera żółtego

1 szkl. panierki PANKO

1 szkl. mąki pszennej

3 jajka - roztrzepane

Jak zrobić pyszną przekąskę z cebuli?

Do ugotowanych i przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Utłucz warzywa. Możesz tutaj użyć ziemniaków, które zostały po obiedzie. Do świetny patent na kuchenny recycling.

Tłuczenie ziemniaków- Pyszności
Tłuczenie ziemniaków- Pyszności

Cebulę pokrój na grube plastry i oddziel kawałki tak, aby powstały krążki. Owiń je serem żółtym od zewnątrz i od środka, a następnie otocz ziemniakami. Będą one trzymały kawałki sera wokół cebuli.

Donuty z cebuli- Pyszności
Donuty z cebuli- Pyszności

Tak przygotowane donuty z ukrytą w środku cebulą obtocz po kolei w mące, roztrzepanych jajkach oraz panko. Jeśli nie znajdziesz panko w sklepie, to możesz zastąpić ją bułką tartą.

Obraz

Tak przygotowane donuty smaż w gorącym, dobrze rozgrzanym oleju. Nie dodawaj ich za dużo na raz- obniżysz temperaturę tłuszczu i cebulowe pączki zaczną go chłonąć. Nie ma nic gorszego niż panierka, która nie chrupie. Po usmażeniu odłóż pączki na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru oleju. Tak przygotowaną przekąskę podawaj w towarzystwie ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tutaj ketchup z majonezem. sos czosnkowy czy BBQ.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także