Krążki cebulowe a'la donuty. Chrupiąca i pyszna przekąska na słono
Krążki cebulowe to fantastyczny pomysł na przekąskę na słono. Zamiast chrupiącej panierki nasze krążki otulają ziemniaki i ciągnący się ser. Tak nietypowe wydanie od razu skradło nasze serca.
21.08.2022 13:03
Chociaż w Polsce wciąż na podium wśród dodatków są frytki, to krążki cebulowe zaczynają je doganiać swoją popularnością. I nic w tym dziwnego, bo połączenie delikatnie słodkiej cebuli z chrupiącą panierką jest po prostu przepyszne. Dziś poszliśmy o krok dalej i stworzyliśmy krążki cebulowe, jakich jeszcze nie jadłeś. Kawałki warzywa otulają ziemniaki i ciągnący się ser. W ten sposób powstały pyszne donuty w wytrawnej wersji.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Krążki cebulowe a la donuty- składniki
5 średnich ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
3 plastry sera żółtego
1 szkl. panierki PANKO
1 szkl. mąki pszennej
3 jajka - roztrzepane
Jak zrobić pyszną przekąskę z cebuli?
Do ugotowanych i przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Utłucz warzywa. Możesz tutaj użyć ziemniaków, które zostały po obiedzie. Do świetny patent na kuchenny recycling.
Cebulę pokrój na grube plastry i oddziel kawałki tak, aby powstały krążki. Owiń je serem żółtym od zewnątrz i od środka, a następnie otocz ziemniakami. Będą one trzymały kawałki sera wokół cebuli.
Tak przygotowane donuty z ukrytą w środku cebulą obtocz po kolei w mące, roztrzepanych jajkach oraz panko. Jeśli nie znajdziesz panko w sklepie, to możesz zastąpić ją bułką tartą.
Tak przygotowane donuty smaż w gorącym, dobrze rozgrzanym oleju. Nie dodawaj ich za dużo na raz- obniżysz temperaturę tłuszczu i cebulowe pączki zaczną go chłonąć. Nie ma nic gorszego niż panierka, która nie chrupie. Po usmażeniu odłóż pączki na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru oleju. Tak przygotowaną przekąskę podawaj w towarzystwie ulubionego sosu. Świetnie sprawdzi się tutaj ketchup z majonezem. sos czosnkowy czy BBQ.
Smacznego!