Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm

Jesienią nic tak nie poprawia nastroju jak dobra, rozgrzewająca zupa. Oprócz polskich klasyków, czasem lubię sięgnąć po inspirację do kuchni azjatyckiej, która również ma niemało do zaoferowania. Ta zupa nie tylko obłędnie smakuje, ale też jest zdrowa i pozytywnie wpływa na metabolizm.

Aromatyczna, azjatycka zupaAromatyczna, azjatycka zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wietnamska zupa pho to prawdziwa ikona tamtejszej kuchni. W klasycznej wersji przygotowuje się ją na bazie wołowiny, jednak dzisiaj spróbujemy jej alternatywy z kurczakiem. Dzięki wielu dodatkom zyskuje głęboki, bogaty aromat i smakuje niczym z dobrej, azjatyckiej restauracji.

Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny

Zupa, która podkręci metabolizm

Zupa pho to aromatyczny klasyk kuchni wietnamskiej, który zyskuje jeszcze więcej mocy, gdy dodamy do niego imbir oraz chili. Imbir, gotowany w bulionie, wspiera trawienie i przyspiesza przemianę materii, pomagając organizmowi pozbywać się toksyn, a chili dzięki kapsaicynie działa termogenicznie – efekt jest subtelny, ale zauważalny. Dzięki temu połączeniu zupa nie tylko pozytywnie wpływa na metabolizm, ale również jest pyszna. Połączenie imbiru, chili i innych dodatków, takich jak sok z limonki czy przyprawy, tworzy spójną, bogatą w smaku całość, która jest świetną odskocznią od tradycyjnych, polskich zup.

Przepis na zupę pho z kurczakiem

Składniki na bulion:

  • 1,2 kg udek kurczaka ze skórą i kością,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por (biała część),
  • 1 cebula,
  • 5 cm świeżego imbiru,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5-7 łyżek sosu rybnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry.

Dodatki:

  • 400 g makaronu ryżowego,
  • 1 papryczka chili,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • 50 g kiełków fasoli mung,
  • sok z 1 limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą, włóż do dużego garnka i zalej około 2,5 litra zimnej wody.
  2. Obierz marchewki, pietruszkę, czosnek i seler, pokrój na większe kawałki, oczyść por i cebulę.
  3. Przekrój cebulę na pół. Opal imbir i cebulę nad ogniem lub na suchej patelni. Dodaj do garnka z udami. Wrzuć warzywa, nasiona fenkułu, anyż i kolendrę.
  4. Rozgnieć czosnek, dodaj do mięsa, warzyw i przypraw.
  5. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, regularnie zbierając szumowiny, aby bulion był klarowny.
  6. Po ugotowaniu przecedź bulion przez drobne sito do czystego garnka.
  7. Wlej sos sojowy i sos rybny, gotuj jeszcze 10 minut i dopraw w razie potrzeby.
  8. Przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby się nie sklejał.
  9. Dokładnie umyj świeżą kolendrę, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj drobno.
  10. Umyj papryczkę chili, oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki.
  11. Odced kiełki fasoli mung i odstaw na chwilę.
  12. Do miski włóż porcję makaronu, zalej gorącym bulionem, dodaj mięso, posyp kolendrą, ułóż plasterki chili i kiełki. Dopraw świeżym sokiem z limonki do smaku. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami