Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Jesienią nic tak nie poprawia nastroju jak dobra, rozgrzewająca zupa. Oprócz polskich klasyków, czasem lubię sięgnąć po inspirację do kuchni azjatyckiej, która również ma niemało do zaoferowania. Ta zupa nie tylko obłędnie smakuje, ale też jest zdrowa i pozytywnie wpływa na metabolizm.
Wietnamska zupa pho to prawdziwa ikona tamtejszej kuchni. W klasycznej wersji przygotowuje się ją na bazie wołowiny, jednak dzisiaj spróbujemy jej alternatywy z kurczakiem. Dzięki wielu dodatkom zyskuje głęboki, bogaty aromat i smakuje niczym z dobrej, azjatyckiej restauracji.
Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny
Zupa, która podkręci metabolizm
Zupa pho to aromatyczny klasyk kuchni wietnamskiej, który zyskuje jeszcze więcej mocy, gdy dodamy do niego imbir oraz chili. Imbir, gotowany w bulionie, wspiera trawienie i przyspiesza przemianę materii, pomagając organizmowi pozbywać się toksyn, a chili dzięki kapsaicynie działa termogenicznie – efekt jest subtelny, ale zauważalny. Dzięki temu połączeniu zupa nie tylko pozytywnie wpływa na metabolizm, ale również jest pyszna. Połączenie imbiru, chili i innych dodatków, takich jak sok z limonki czy przyprawy, tworzy spójną, bogatą w smaku całość, która jest świetną odskocznią od tradycyjnych, polskich zup.
Przepis na zupę pho z kurczakiem
Składniki na bulion:
- 1,2 kg udek kurczaka ze skórą i kością,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 1 por (biała część),
- 1 cebula,
- 5 cm świeżego imbiru,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 1 ząbek czosnku,
- 5-7 łyżek sosu rybnego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka nasion fenkułu,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry.
Dodatki:
- 400 g makaronu ryżowego,
- 1 papryczka chili,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- 50 g kiełków fasoli mung,
- sok z 1 limonki.
Sposób przygotowania:
- Opłucz udka kurczaka pod bieżącą wodą, włóż do dużego garnka i zalej około 2,5 litra zimnej wody.
- Obierz marchewki, pietruszkę, czosnek i seler, pokrój na większe kawałki, oczyść por i cebulę.
- Przekrój cebulę na pół. Opal imbir i cebulę nad ogniem lub na suchej patelni. Dodaj do garnka z udami. Wrzuć warzywa, nasiona fenkułu, anyż i kolendrę.
- Rozgnieć czosnek, dodaj do mięsa, warzyw i przypraw.
- Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, regularnie zbierając szumowiny, aby bulion był klarowny.
- Po ugotowaniu przecedź bulion przez drobne sito do czystego garnka.
- Wlej sos sojowy i sos rybny, gotuj jeszcze 10 minut i dopraw w razie potrzeby.
- Przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i przepłucz zimną wodą, aby się nie sklejał.
- Dokładnie umyj świeżą kolendrę, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj drobno.
- Umyj papryczkę chili, oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki.
- Odced kiełki fasoli mung i odstaw na chwilę.
- Do miski włóż porcję makaronu, zalej gorącym bulionem, dodaj mięso, posyp kolendrą, ułóż plasterki chili i kiełki. Dopraw świeżym sokiem z limonki do smaku. Smacznego!