Podaj do obiadu zamiast ziemniaków. Kilogramy będą lecieć jak szalone

Zapomnij o tradycyjnych ziemniakach jako dodatku do obiadu. Nadchodzi nowy król wśród warzywnych skarbów, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także pomaga w utracie zbędnych kilogramów. To właśnie kalafior stał się prawdziwą gwiazdą na talerzach dbających o linię.

ZiemniakiZiemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Warto poznać sekrety tego niskokalorycznego warzywa i przekształcić swoje codzienne dania w bardziej zdrowe i odchudzające wersje.

Kalafior, choć często pomijany na rzecz innych warzyw, zasługuje na szczególną uwagę. To nie tylko smaczne, ale również niezwykle lekkie warzywo. W porównaniu do popularnych ziemniaków kalafior ma znacznie niższą kaloryczność. W 100 g kalafiora znajdziemy jedynie 23 kalorie, podczas gdy ugotowane ziemniaki mogą zawierać aż 66 kcal. Dlatego, jeśli zależy ci na redukcji kalorii w diecie, kalafior jest doskonałą alternatywą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z pieczonych marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna

Kalafior zamiast ziemniaków to dobra zmiana

Kalafior to świetny wybór dla osób na diecie odchudzającej, ale też dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Jest to lekkostrawne warzywo, które zawiera dużo błonnika pokarmowego. Błonnik daje uczucie sytości, co pomaga w kontrolowaniu masy ciała.

Puree z kalafiora - przepis na sukces

Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał kalafiora jako zdrowego dodatku do obiadu, warto spróbować przepisu na puree z kalafiora. To prosty sposób na zamianę tradycyjnych ziemniaków na lekką alternatywę.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10 minut).
  2. Odcedzić i przełożyć do miski.
  3. Dodać masło, cynamon i sól.
  4. Zblendować na gładką masę.

Puree z kalafiora można podawać z ulubionymi dodatkami, np. z sosem pomidorowym, mięsem czy rybą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują