Dziadek zawsze wkładał owoc do worka z ziemniakami. Nie kiełkowały i były jędrne
Ziemniaki to podstawowy składnik w naszej kuchni. Ale czy wiesz, jak je przechowywać, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Okazuje się, że warto trzymać je z konkretnym owocem.
28.09.2023 11:59
Chyba zgodzisz się ze mną, że przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach ma ogromne znaczenie, jeśli idzie o okres jego przydatności. Znasz mnie już od jakiegoś czasu i doskonale wiesz, że nie cierpię, kiedy coś marnuje się w kuchni. Kiedy więc wracam do domu z zakupami, od razu umieszczam wszystkie owoce i warzywa w najbardziej sprzyjających dla nich warunkach.
Często w takich sytuacjach wykorzystuje domowe patenty, które pokazali mi moi krewni. I nie inaczej jest w przypadku ziemniaków. A, że na pewno często goszczą one również w twojej kuchni, koniecznie sprawdź, co zrobić, aby stworzyć im najlepsze warunki do przechowywania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać ziemniaki w kuchni?
Zacznijmy od tego, że ziemniaki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, gdzie maksymalna temperatura to 15 stopni Celsjusza. Musi być to także zaciemnione miejsce. Jeśli warzywa będą mieć bezpośredni kontakt z promieniami słonecznymi, z czasem mogą zacząć zielenieć. Jednocześnie ziemniaki muszą mieć stały dostęp do powietrza. Muszą też znaleźć się jak najdalej od sporej wilgoci, gdyż może ona przyśpieszyć proces psucia się przechowywanych warzyw.
Oczywiście wszystkie uszkodzone ziemniaki należy od razu usunąć, ponieważ mogą być one zagrożeniem dla pozostałych warzyw. Pamiętaj też o regularnych kontrolach, które pozwolą ci szybko zareagować w razie potrzeby.
Niezawodny patent dziadka
To jeszcze nie koniec przydatnych informacji na dziś. Ciekawym patentem na przechowywanie ziemniaków, podzielił się ze mną dziadek Bronek. Do worka z ziemniakami zawsze wkładał dodatkowo jeden owoc. I robił to z konkretnego powodu.
Jak się okazuje, do ziemniaków warto dodać jabłko. Dlaczego? Otóż owoc ten produkuje bardzo cenny etylen. To właśnie dzięki niemu spowolnione są wszystkie procesy związane z kiełkowaniem i starzeniem się ziemniaków. Tym samym w prosty i szybki sposób wydłużysz przydatność warzyw nawet dwukrotnie! Oczywiście należy pamiętać, aby jabłko wymieniać od czasu do czasu, ponieważ z czasem straci swoje właściwości i samo zacznie się psuć.
I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby ziemniaki zachowały swoją świeżość na dłużej. Jeśli znasz inne skuteczne patenty, które można wykorzystać w tym temacie, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania!