Dziadek zawsze wkładał owoc do worka z ziemniakami. Nie kiełkowały i były jędrne

Ziemniaki to podstawowy składnik w naszej kuchni. Ale czy wiesz, jak je przechowywać, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Okazuje się, że warto trzymać je z konkretnym owocem.

Przechowuj ziemniaki w odpowiedni sposób, a posłużą na dłużejPrzechowuj ziemniaki w odpowiedni sposób, a posłużą na dłużej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olo, uaPieceofCake

Chyba zgodzisz się ze mną, że przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach ma ogromne znaczenie, jeśli idzie o okres jego przydatności. Znasz mnie już od jakiegoś czasu i doskonale wiesz, że nie cierpię, kiedy coś marnuje się w kuchni. Kiedy więc wracam do domu z zakupami, od razu umieszczam wszystkie owocewarzywa w najbardziej sprzyjających dla nich warunkach

Często w takich sytuacjach wykorzystuje domowe patenty, które pokazali mi moi krewni. I nie inaczej jest w przypadku ziemniaków. A, że na pewno często goszczą one również w twojej kuchni, koniecznie sprawdź, co zrobić, aby stworzyć im najlepsze warunki do przechowywania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Jak przechowywać ziemniaki w kuchni?

Zacznijmy od tego, że ziemniaki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, gdzie maksymalna temperatura to 15 stopni Celsjusza. Musi być to także zaciemnione miejsce. Jeśli warzywa będą mieć bezpośredni kontakt z promieniami słonecznymi, z czasem mogą zacząć zielenieć. Jednocześnie ziemniaki muszą mieć stały dostęp do powietrza. Muszą też znaleźć się jak najdalej od sporej wilgoci, gdyż może ona przyśpieszyć proces psucia się przechowywanych warzyw. 

Oczywiście wszystkie uszkodzone ziemniaki należy od razu usunąć, ponieważ mogą być one zagrożeniem dla pozostałych warzyw. Pamiętaj też o regularnych kontrolach, które pozwolą ci szybko zareagować w razie potrzeby.

Jak przechowywać ziemniaki w odpowiedni sposób?
Jak przechowywać ziemniaki w odpowiedni sposób? © Adobe Stock | Redzen

Niezawodny patent dziadka

To jeszcze nie koniec przydatnych informacji na dziś. Ciekawym patentem na przechowywanie ziemniaków, podzielił się ze mną dziadek Bronek. Do worka z ziemniakami zawsze wkładał dodatkowo jeden owoc. I robił to z konkretnego powodu.

Jak się okazuje, do ziemniaków warto dodać jabłko. Dlaczego? Otóż owoc ten produkuje bardzo cenny etylen. To właśnie dzięki niemu spowolnione są wszystkie procesy związane z kiełkowaniem i starzeniem się ziemniaków. Tym samym w prosty i szybki sposób wydłużysz przydatność warzyw nawet dwukrotnie! Oczywiście należy pamiętać, aby jabłko wymieniać od czasu do czasu, ponieważ z czasem straci swoje właściwości i samo zacznie się psuć. 

Jabłko przyda się przy przechowywaniu ziemniaków
Jabłko przyda się przy przechowywaniu ziemniaków © Adobe Stock | Janelle

I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby ziemniaki zachowały swoją świeżość na dłużej. Jeśli znasz inne skuteczne patenty, które można wykorzystać w tym temacie, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią przetestuje nowe rozwiązania!

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków