Zapiekane piersi z kurczaka z warzywami

Piersi z kurczaka to uniwersalny posiłek, który sprawdzi się na rodzinny obiad. Dodatek warzyw sprawia, że kurczak przestaje być nudny i wciąż potrafi zaskakiwać smakiem. Wystarczy przygotować warzywa i kurczaka na blaszce i wsadzić do piekarnika- szybko i bez zbędnego brudzenia naczyń. Kolorowe i soczyste kawałki mięsa przypadną do gustu każdemu- to idealny sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do diety.

Obrazek
Ewa

Co ciekawe, naukowcy twierdzą, że nie powinniśmy myć piersi z kurczaka przed przygotowaniem. Woda, której używa się do płukania nie ma wystarczająco wysokiej temperatury, żeby zabić drobnoustroje. Rozchlapujące się kropelki jedynie roznoszą je po całej kuchni. Bardzo łatwo może dojść do zakażenia krzyżowego.

Zasada ta dotyczy nie tylko drobiu, a także innych mięs, jak np. wołowina czy wieprzowina. Zamiast tego zadbaj o to, żeby po pokrojeniu mięsa dokładnie umyć i zdezynfekować blat.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Pierś z kurczala

  1. 2 piersi z kurczaka
  2. 2 łyżeczki soli
  3. 1 łyżeczka pieprzu
  4. 1 łyżka słodkiej papryki

Farsz

  1. 2 pomidory
  2. 2 ugotowane jajka
  3. 1/2 cebuli
  4. 1/3 szklanki natki pietruszki
  5. 4 łyżki majonezu
  6. 100 g mozzarelli
  7. 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatek ziemniaczany

  1. 4 ziemniaki
  2. 4 łyżki oleju roślinnego
  3. 1 łyżka suszonego oregano
  4. 1 łyżka granulowanego czosnku
  5. 1 łyżka soli

Przygotuj piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka oczyść z chrząstek i błonek  i podziel na dwa mniejsze kawałki. Dopraw mięso solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to sprawdzi się również tutaj papryka ostra lub odrobina chili.

piersi z kurczaka zapiekane pod farszem

Przygotuj farsz

Pomidory, cebulę i ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich tartą mozzarellę, przyprawy i majonez i wymieszaj razem. Dorzuć natkę pietruszki.

piersi z kurczaka zapiekane pod farszem

Przygotuj ziemniaki

Ziemniaki obierz i umyj. Użyj Zoodlera, żeby przygotować ziemniaczany makaron. Jeśli nie masz takiej możliwości- pokrój ziemniaki w bardzo cienkie talarki lub użyj temperówki do warzyw.

Ziemniaczany makaron przypraw oregano, czosnkiem, pieprzem i solą. Dodaj olej i wymieszaj. Przygotowany makaron z ziemniaków wyłóż na dno naczynia.

Ziemniaki włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza

piersi z kurczaka zapiekane pod farszem

Nałóż farsz

Na podpieczony makaron z ziemniaków wyłóż przyprawione wcześniej kawałki kurczaka. Na piersi nałóż przygotowany farsz i wstaw wszystko do piekarnika na kolejne 20 minut.

piersi z kurczaka zapiekane pod farszem

Podawaj na ciepło

Po 20 minutach wyciągnij naczynie z piekarnika. Gotowe danie podawaj na gorąco. Nie musisz do tego serwować żadnych dodatków.

piersi z kurczaka zapiekane pod farszem
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej