Katarzyna Bosacka wskazała najlepszy sposób mrożenia chleba. Jeszcze dłużej będzie smaczny

Katarzyna Bosacka zdradziła swój sprawdzony patent na to, jak mrozić chleb. Dzięki prostej sztuczce będzie dłużej smaczny.

Katarzyna Bosacka wskazała najlepszy sposób mrożenia chleba. Jeszcze dłużej będzie smacznyJak mrozić chleb - Pyszności/ źródło: Canva, Instagram katarzynabosacka
Ewa
SKOMENTUJ

Kim jest Katarzyna Bosacka?

Katarzyna Bosacka swoją karierę rozpoczynała w  TVN Style. Jej dziennikarską specjalnością jest zdrowie oraz uroda. Razem z Klaudią Carlos prowadziła program  Salon piękności, gdzie rozmawiały o prawidłowej pielęgnacji skóry. Z upływem lat Bosacka coraz bardziej zaczęła skupiać się jedzeniu.  We wrześniu 2010 rok zaczęła prowadzić program Wiem, co jem i wiem, co kupuję, który miał za zadanie zwrócić widzom uwagę na ich wybory konsumenckie i uczyć dokonywania mądrych wyborów na zakupach. Po 9 latach program przestał być nagrywany, a dziennikarka przeniosła swoją działalność do sieci. Na swoich kontach w social mediach analizuje składy, sprawdza oferty i dzieli się praktycznymi wskazówkami.

Jak mrozić chleb?

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Jest proste, tanie i nie wymaga od nas zbyt dużego wysiłku. Chociaż w naszych zamrażarkach królują głównie mieszanki owoców i warzyw lub porcje mięsa, to do mrożenia świetnie nadaje się również pieczywo. Zostało Ci trochę chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Chcesz upiec na zapas? Katarzyna Bosacka zdradza najlepszy sposób na to, jak mrozić chleb, aby dłużej był świeży oraz smaczny.

Jak mrozić chleb- Pyszności/ źródło Canva
Jak mrozić chleb- Pyszności/ źródło Canva

Po pierwsze, wyjmij pieczywo z woreczka. Chleb najlepiej jest pokroić na kromki jeszcze przed zamrożeniem- to najpraktyczniejsze rozwiązanie, gdy chcesz, aby szybko się rozmroził. Jeśli mrozisz świeżo upieczone pieczywo, daj mu najpierw ostygnąć. Bochenek chleba zawiń szczelnie w papier do pieczenia i dopiero wtedy włóż do foliowego worka. Tak przygotowane pieczywo możesz przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

INSTAGRAM_REEL is not supported yet

Katarzyna Bosacka nie zaleca więcej niż 3 miesiące, ponieważ po tym czasie chleb może być po prostu niesmaczny. Dzięki temu patentowi w Twoim domu nie zabraknie pieczywa nawet wtedy, gdy wszystkie sklepy będą już zamknięte.

Przepis na domowy chleb na drożdżach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie