Katarzyna Bosacka wskazała najlepszy sposób mrożenia chleba. Jeszcze dłużej będzie smaczny

Katarzyna Bosacka zdradziła swój sprawdzony patent na to, jak mrozić chleb. Dzięki prostej sztuczce będzie dłużej smaczny.

Jak mrozić chlebJak mrozić chleb - Pyszności/ źródło: Canva, Instagram katarzynabosacka
Ewa

Kim jest Katarzyna Bosacka?

Katarzyna Bosacka swoją karierę rozpoczynała w  TVN Style. Jej dziennikarską specjalnością jest zdrowie oraz uroda. Razem z Klaudią Carlos prowadziła program  Salon piękności, gdzie rozmawiały o prawidłowej pielęgnacji skóry. Z upływem lat Bosacka coraz bardziej zaczęła skupiać się jedzeniu.  We wrześniu 2010 rok zaczęła prowadzić program Wiem, co jem i wiem, co kupuję, który miał za zadanie zwrócić widzom uwagę na ich wybory konsumenckie i uczyć dokonywania mądrych wyborów na zakupach. Po 9 latach program przestał być nagrywany, a dziennikarka przeniosła swoją działalność do sieci. Na swoich kontach w social mediach analizuje składy, sprawdza oferty i dzieli się praktycznymi wskazówkami.

Jak mrozić chleb?

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Jest proste, tanie i nie wymaga od nas zbyt dużego wysiłku. Chociaż w naszych zamrażarkach królują głównie mieszanki owoców i warzyw lub porcje mięsa, to do mrożenia świetnie nadaje się również pieczywo. Zostało Ci trochę chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Chcesz upiec na zapas? Katarzyna Bosacka zdradza najlepszy sposób na to, jak mrozić chleb, aby dłużej był świeży oraz smaczny.

Jak mrozić chleb- Pyszności/ źródło Canva
Jak mrozić chleb- Pyszności/ źródło Canva

Po pierwsze, wyjmij pieczywo z woreczka. Chleb najlepiej jest pokroić na kromki jeszcze przed zamrożeniem- to najpraktyczniejsze rozwiązanie, gdy chcesz, aby szybko się rozmroził. Jeśli mrozisz świeżo upieczone pieczywo, daj mu najpierw ostygnąć. Bochenek chleba zawiń szczelnie w papier do pieczenia i dopiero wtedy włóż do foliowego worka. Tak przygotowane pieczywo możesz przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Katarzyna Bosacka nie zaleca więcej niż 3 miesiące, ponieważ po tym czasie chleb może być po prostu niesmaczny. Dzięki temu patentowi w Twoim domu nie zabraknie pieczywa nawet wtedy, gdy wszystkie sklepy będą już zamknięte.

Przepis na domowy chleb na drożdżach znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę