Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Asortyment polskich zup jest naprawdę bogaty. Warto wykorzystać bogactwo przepisów i wrócić do smaków, które niektórym kojarzą się z minioną epoką.
Wszyscy bywalcy stołówek i barów mlecznych doskonale pamiętają smak tej zupy. Krupnik z kaszą jęczmienną gotowany na żeberkach to klasyk kuchni PRL. To danie pożywne i proste, ale niepozbawione smaku. Przyjemnie rozgrzewa, otulając ciepłem w chłodne dni, ale przy okazji staje się także zdrowym akcentem w codziennej diecie.
Deser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakuje
Krupnik na żeberkach
Kiedy w sklepach półki świeciły przede wszystkim pustkami, gospodynie uruchamiały wyobraźnię i gotowały dania, które do dziś zachwycają bogatym smakiem. Takim danie był właśnie krupnik, często gotowany na wywarze z żeberek. Mięso po obraniu z kości trafiało często do talerza, podbijając przy tym sytość zupy. W czasach PRL-u nikt nie analizował składu pod kątem właściwości zdrowotnych, ale intuicja podpowiadała, że ta zupa po prostu robi dobrze w brzuchu.
Największą wartością tej zupy jest kasza jęczmienna, prawdziwe złoto polskiej kuchni. Jęczmień jest jednym z najstarszych i najbardziej wartościowych zbóż. Kasza jęczmienna jest nie tylko wyjątkowo sycąca, ale przede wszystkim bogata w błonnik pokarmowy, który jest sprzymierzeńcem naszych jelit. Zawiera beta-glukany, które działają jak naturalny prebiotyk, odżywiając korzystną florę bakteryjną. Dzięki temu reguluje częstość wypróżnień, zapobiega zaparciom i zapewnia na długo uczucie sytości.
Składniki:
- 600 g żeberek wieprzowych,
- 3 litry wody,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 1 łyżka masła lub oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Żeberka włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zbierz szumowiny.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Dodaj obrane marchewki, seler oraz pietruszkę i gotuj przez 20 minut.
- Kaszę jęczmienną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Wrzuć do zupy i gotuj przez 15 minut.
- Gotuj zupę do momentu, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
- Wyjmij żeberka. Mięso możesz obrać i pokroić, a następnie wrzucić z powrotem do zupy.
- Dopraw do smaku dużą ilością soli i pieprzu.
Gotową zupę podaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Smacznego!