Farsz do gołąbków zawijam w jedną roladę. Moja rodzina ją uwielbia

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Chociaż wersja klasyczna jest niesamowicie smaczna, to lubię czasem poeksperymentować. Tak właśnie powstała pyszna rolada gołąbkowa z kaszą jęczmienną.

Rolada gołąbkowa- PysznościRolada gołąbkowa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam gołąbki, ale czasem po prostu nie chce mi się stać w kuchni i zawijać. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na roladę. Smakuje jak zwykłe gołąbki, ale przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. To danie zawsze wywołuje zachwyt na twarzach moich bliskich. Farsz do rolady przygotowuję z kaszy jęczmiennej perłowej, mielonego mięsa z łopatki i odrobiny czosnku. W połączeniu z włoską kapustą, sosem pomidorowym oraz świeżym koperkiem zyskujemy danie, na widok którego aż cieknie ślinka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Rolada gołąbkowa

Składniki:

Farsz:

  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 150 g pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 5-6 liści kapusty włoskiej - podgotowanej.

Dodatki

  • 500 g sosu pomidorowego,
  • mały pęczek posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam pokrojoną marchewkę oraz posiekaną cebulę. Gdy warzywa się zeszklą, dorzucam je do miski z mięsem. Dodaję krojone pomidory z puszki, posiekaną natkę pietruszki.

Farsz do rolady- Pyszności
Farsz do rolady- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Dorzucam ugotowaną kaszę jęczmienną i dokładnie mieszam. Opcjonalnie możesz zastąpić ją również ryżem.

Krok 3: Kapustę włoską z wyciętym głąbem wrzucam do gorącej wody, aby ją podgotować.

Krok 4: Liście kapusty rozkładam na blacie tak, aby nachodziły na siebie. Wykładam przygotowany farsz, zawijam brzegi i zwijam roladę.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Roladę zawijam w papier do pieczenia, tworząc cukierek, a następnie w folię aluminiową. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez godzinę.

Zawinięta rolada- Pyszności
Zawinięta rolada- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Po upieczeniu ostrożnie odwijam folie i przekładam roladę na talerz. Polewam ją sosem pomidorowym i posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Serwuję na ciepło, krojąc gołąbkową roladę na mniejsze porcje. Smacznego!

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce