WideoFarsz do gołąbków zawijam w jedną roladę. Moja rodzina ją uwielbia

Farsz do gołąbków zawijam w jedną roladę. Moja rodzina ją uwielbia

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
28.09.2023 13:03, aktualizacja: 11.10.2023 07:12

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Chociaż wersja klasyczna jest niesamowicie smaczna, to lubię czasem poeksperymentować. Tak właśnie powstała pyszna rolada gołąbkowa z kaszą jęczmienną.

Uwielbiam gołąbki, ale czasem po prostu nie chce mi się stać w kuchni i zawijać. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na roladę. Smakuje jak zwykłe gołąbki, ale przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. To danie zawsze wywołuje zachwyt na twarzach moich bliskich. Farsz do rolady przygotowuję z kaszy jęczmiennej perłowej, mielonego mięsa z łopatki i odrobiny czosnku. W połączeniu z włoską kapustą, sosem pomidorowym oraz świeżym koperkiem zyskujemy danie, na widok którego aż cieknie ślinka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada gołąbkowa

Składniki:

Farsz:

  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 150 g pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 5-6 liści kapusty włoskiej - podgotowanej.

Dodatki

  • 500 g sosu pomidorowego,
  • mały pęczek posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam pokrojoną marchewkę oraz posiekaną cebulę. Gdy warzywa się zeszklą, dorzucam je do miski z mięsem. Dodaję krojone pomidory z puszki, posiekaną natkę pietruszki.

Farsz do rolady- Pyszności
Farsz do rolady- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Dorzucam ugotowaną kaszę jęczmienną i dokładnie mieszam. Opcjonalnie możesz zastąpić ją również ryżem.

Krok 3: Kapustę włoską z wyciętym głąbem wrzucam do gorącej wody, aby ją podgotować.

Krok 4: Liście kapusty rozkładam na blacie tak, aby nachodziły na siebie. Wykładam przygotowany farsz, zawijam brzegi i zwijam roladę.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Roladę zawijam w papier do pieczenia, tworząc cukierek, a następnie w folię aluminiową. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez godzinę.

Zawinięta rolada- Pyszności
Zawinięta rolada- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Po upieczeniu ostrożnie odwijam folie i przekładam roladę na talerz. Polewam ją sosem pomidorowym i posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Serwuję na ciepło, krojąc gołąbkową roladę na mniejsze porcje. Smacznego!

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także