Farsz do gołąbków zawijam w jedną roladę. Moja rodzina ją uwielbia
Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Chociaż wersja klasyczna jest niesamowicie smaczna, to lubię czasem poeksperymentować. Tak właśnie powstała pyszna rolada gołąbkowa z kaszą jęczmienną.
28.09.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:12
Uwielbiam gołąbki, ale czasem po prostu nie chce mi się stać w kuchni i zawijać. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na roladę. Smakuje jak zwykłe gołąbki, ale przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze. To danie zawsze wywołuje zachwyt na twarzach moich bliskich. Farsz do rolady przygotowuję z kaszy jęczmiennej perłowej, mielonego mięsa z łopatki i odrobiny czosnku. W połączeniu z włoską kapustą, sosem pomidorowym oraz świeżym koperkiem zyskujemy danie, na widok którego aż cieknie ślinka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada gołąbkowa
Składniki:
Farsz:
- 250 g mielonej łopatki wieprzowej,
- cebula,
- marchewka,
- 150 g pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej,
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 5-6 liści kapusty włoskiej - podgotowanej.
Dodatki
- 500 g sosu pomidorowego,
- mały pęczek posiekanego koperku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam pokrojoną marchewkę oraz posiekaną cebulę. Gdy warzywa się zeszklą, dorzucam je do miski z mięsem. Dodaję krojone pomidory z puszki, posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2: Dorzucam ugotowaną kaszę jęczmienną i dokładnie mieszam. Opcjonalnie możesz zastąpić ją również ryżem.
Krok 3: Kapustę włoską z wyciętym głąbem wrzucam do gorącej wody, aby ją podgotować.
Krok 4: Liście kapusty rozkładam na blacie tak, aby nachodziły na siebie. Wykładam przygotowany farsz, zawijam brzegi i zwijam roladę.
Krok 5: Roladę zawijam w papier do pieczenia, tworząc cukierek, a następnie w folię aluminiową. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekam przez godzinę.
Krok 6: Po upieczeniu ostrożnie odwijam folie i przekładam roladę na talerz. Polewam ją sosem pomidorowym i posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Serwuję na ciepło, krojąc gołąbkową roladę na mniejsze porcje. Smacznego!