WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Czy do farszu na gołąbki trzeba dodawać jajko? Nawet doświadczeni kucharze mogą się pomylić

Gołąbki to tradycyjna potrawa, którą prawie każdy z nas przygotował przynajmniej raz w życiu. Ich farsz powstaje zazwyczaj na bazie mielonego mięsa oraz ryżu lub kaszy. Zdarza się jednak, że niektórzy dodają do farszu również jajko. Czy do farszu na gołąbki trzeba dodawać jajko? Jeśli tak, to dlaczego? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

ObrazekCzy do farszu na gołąbki trzeba dodawać jajko? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowe danie obiadowe

Obrazek
Gołąbki - Pyszności; Foto: Canva.com

Gołąbki to danie jedyne w swoim rodzaju. Ich sekretem zazwyczaj jest pyszny farsz, który zawijamy w liście kapusty. W związku z tym przygotowujemy go wedle własnych preferencji. Wielu z nas robi farsz na bazie ryżu oraz mielonego mięsa.

Niektórzy jednak wolą zamiast ryżu, dodać kaszę gryczaną. Aby wzbogacić jego smak oraz aromat - często doprawiamy go swoimi ulubionymi przyprawami. Dodatkowo niekiedy dodajemy również grzyby.

Czy do farszu na gołąbki trzeba dodawać jajko?

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

W niektórych przepisach na to kultowe danie, zaleca się dodać jajko do farszu. Czy ma to jakieś znaczenie?  Okazuje się, że dzięki obecności tego składnika farsz odznacza się bardziej zbitą konsystencją. W konsekwencji potrawa lepiej utrzymuje swoją formę, nie rozpada się. 

Jeśli więc chcesz poprawić konsystencję farszu na gołąbki, dodaj do niego jajko. Należy również zaznaczyć, że obecność tego składnika nie wpłynie negatywnie na smak potrawy.

Czy można mrozić gołąbki?

Niekiedy zdarzy się, że przygotujesz zbyt dużą ilość gołąbków. Okazuje się, że z łatwością możesz je zamrozić. Wystarczy, że zapakujesz je w specjalne woreczki do zamrażania. Najlepiej pakować każdy gołąbek oddzielnie - dzięki temu nie posklejają się ze sobą.

Jeśli chcesz, możesz również zamrozić surowe gołąbki. W takiej sytuacji sparz jedynie kapustę, a następnie zawiń nią farsz. W takim przypadku również polecamy pakować gołąbki oddzielnie.

Pamiętaj jednak, aby nie mrozić ich razem z sosem. W przeciwnym razie może to negatywnie wpłynąć na smak i konsystencję twojej potrawy. W takiej sytuacji sos najlepiej zamrozić oddzielnie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szybkie gołąbki bez ryżu krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą