Moja babcia pochodzi z Bułgarii. Gdy przyjeżdżamy, zawsze podaje nam tę pyszną zapiekankę
Moja babcia przygotowuję te zapiekankę najczęściej jesienią i zimą, gdy gorące obiady są najbardziej w cenie. Jest sycąca, bardzo mięsna i po prostu przepyszna. Po przygotowaniu takiej zapiekanki nikt nie wyjdzie z pustym brzuchem.
09.11.2023 13:00
Zapiekanka z mięsem mielonym wydaje się być dość oklepaną potrawą, jednak w bułgarskiej odsłonie smakuje jeszcze lepiej. Przepis wzbogacony jest o kiełbasę, ryż i kapustę kiszoną, która świetnie komponuje się z całością i nadaje daniu wyjątkowy smak. Składniki są proste, niedrogie, a danie uwielbia cała moja rodzina. Kiedy babcia przygotowuje tę zapiekankę, szybko żaroodporne naczynie zaczyna świecić pustkami. Nie ma szans zabrać jej na "wynos" - jest tak smaczna, że każdy skusi się na porcję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka po bułgarsku
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 300 g boczku,
- 300 ml kwaśnej śmietany,
- 1 szklanka wody,
- 200 g ryżu,
- 150 g kiełbasy,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- mozzarella,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż, aż się zarumieni. Do smażenia nie używaj żadnego tłuszczu - wytopi się on z boczku.
- Dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz półplasterki kiełbasy i podsmaż całość, dorzucając do zarumienionej cebuli mięso mielone.
- Dopraw mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem.
- Kapustę kiszoną odciśnij z wody i poszatkuj. Dorzuć do podsmażonego mięsa.
- Smaż przez 5-7 minut, mieszając co jakiś czas zawartość patelni, aby nic się nie przypaliło.
- Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, najlepiej rozprowadzić go przy pomocy silikonowego pędzelka, aby cieniutką warstwą pokrył również brzegi.
- Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Układaj na zmianę warstwy mięsnej masy i ryżu. Między warstwami dodawaj odrobinę śmietany.
- Na samej górze rozprowadź pozostałą śmietanę i posyp odrobiną sera mozzarella.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz całość jeszcze przez kolejne 20 minut.
Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!