Moja babcia pochodzi z Bułgarii. Gdy przyjeżdżamy, zawsze podaje nam tę pyszną zapiekankę

Moja babcia przygotowuję te zapiekankę najczęściej jesienią i zimą, gdy gorące obiady są najbardziej w cenie. Jest sycąca, bardzo mięsna i po prostu przepyszna. Po przygotowaniu takiej zapiekanki nikt nie wyjdzie z pustym brzuchem.

Zapiekanka z mięsem mielonym - PysznościZapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
Ewa Malinowska

Zapiekanka z mięsem mielonym wydaje się być dość oklepaną potrawą, jednak w bułgarskiej odsłonie smakuje jeszcze lepiej. Przepis wzbogacony jest o kiełbasę, ryż i kapustę kiszoną, która świetnie komponuje się z całością i nadaje daniu wyjątkowy smak. Składniki są proste, niedrogie, a danie uwielbia cała moja rodzina. Kiedy babcia przygotowuje tę zapiekankę, szybko żaroodporne naczynie zaczyna świecić pustkami. Nie ma szans zabrać jej na "wynos" - jest tak smaczna, że każdy skusi się na porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Zapiekanka po bułgarsku

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g boczku,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka wody,
  • 200 g ryżu,
  • 150 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • mozzarella,
  • sól, pieprz.
Zapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności
Zapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż, aż się zarumieni. Do smażenia nie używaj żadnego tłuszczu - wytopi się on z boczku.
  2. Dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz półplasterki kiełbasy i podsmaż całość, dorzucając do zarumienionej cebuli mięso mielone.
  3. Dopraw mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  4. Kapustę kiszoną odciśnij z wody i poszatkuj. Dorzuć do podsmażonego mięsa.
  5. Smaż przez 5-7 minut, mieszając co jakiś czas zawartość patelni, aby nic się nie przypaliło.
  6. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, najlepiej rozprowadzić go przy pomocy silikonowego pędzelka, aby cieniutką warstwą pokrył również brzegi.
  7. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  8. Układaj na zmianę warstwy mięsnej masy i ryżu. Między warstwami dodawaj odrobinę śmietany.
  9. Na samej górze rozprowadź pozostałą śmietanę i posyp odrobiną sera mozzarella.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz całość jeszcze przez kolejne 20 minut.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy