Moja babcia pochodzi z Bułgarii. Gdy przyjeżdżamy, zawsze podaje nam tę pyszną zapiekankę

Moja babcia przygotowuję te zapiekankę najczęściej jesienią i zimą, gdy gorące obiady są najbardziej w cenie. Jest sycąca, bardzo mięsna i po prostu przepyszna. Po przygotowaniu takiej zapiekanki nikt nie wyjdzie z pustym brzuchem.

Zapiekanka z mięsem mielonym - PysznościZapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
Ewa Malinowska

Zapiekanka z mięsem mielonym wydaje się być dość oklepaną potrawą, jednak w bułgarskiej odsłonie smakuje jeszcze lepiej. Przepis wzbogacony jest o kiełbasę, ryż i kapustę kiszoną, która świetnie komponuje się z całością i nadaje daniu wyjątkowy smak. Składniki są proste, niedrogie, a danie uwielbia cała moja rodzina. Kiedy babcia przygotowuje tę zapiekankę, szybko żaroodporne naczynie zaczyna świecić pustkami. Nie ma szans zabrać jej na "wynos" - jest tak smaczna, że każdy skusi się na porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Zapiekanka po bułgarsku

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g boczku,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka wody,
  • 200 g ryżu,
  • 150 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • mozzarella,
  • sól, pieprz.
Zapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności
Zapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż, aż się zarumieni. Do smażenia nie używaj żadnego tłuszczu - wytopi się on z boczku.
  2. Dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz półplasterki kiełbasy i podsmaż całość, dorzucając do zarumienionej cebuli mięso mielone.
  3. Dopraw mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  4. Kapustę kiszoną odciśnij z wody i poszatkuj. Dorzuć do podsmażonego mięsa.
  5. Smaż przez 5-7 minut, mieszając co jakiś czas zawartość patelni, aby nic się nie przypaliło.
  6. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, najlepiej rozprowadzić go przy pomocy silikonowego pędzelka, aby cieniutką warstwą pokrył również brzegi.
  7. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  8. Układaj na zmianę warstwy mięsnej masy i ryżu. Między warstwami dodawaj odrobinę śmietany.
  9. Na samej górze rozprowadź pozostałą śmietanę i posyp odrobiną sera mozzarella.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz całość jeszcze przez kolejne 20 minut.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości