Moja babcia pochodzi z Bułgarii. Gdy przyjeżdżamy, zawsze podaje nam tę pyszną zapiekankę

Moja babcia przygotowuję te zapiekankę najczęściej jesienią i zimą, gdy gorące obiady są najbardziej w cenie. Jest sycąca, bardzo mięsna i po prostu przepyszna. Po przygotowaniu takiej zapiekanki nikt nie wyjdzie z pustym brzuchem.

Zapiekanka z mięsem mielonym - PysznościZapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iko636
Ewa Malinowska

Zapiekanka z mięsem mielonym wydaje się być dość oklepaną potrawą, jednak w bułgarskiej odsłonie smakuje jeszcze lepiej. Przepis wzbogacony jest o kiełbasę, ryż i kapustę kiszoną, która świetnie komponuje się z całością i nadaje daniu wyjątkowy smak. Składniki są proste, niedrogie, a danie uwielbia cała moja rodzina. Kiedy babcia przygotowuje tę zapiekankę, szybko żaroodporne naczynie zaczyna świecić pustkami. Nie ma szans zabrać jej na "wynos" - jest tak smaczna, że każdy skusi się na porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pomysł na roladki podpatrzyłam u teściowej. Zajada się nimi cała rodzina

Zapiekanka po bułgarsku

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g boczku,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka wody,
  • 200 g ryżu,
  • 150 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • mozzarella,
  • sól, pieprz.
Zapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności
Zapiekanka z mięsem mielonym - Pyszności © Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż, aż się zarumieni. Do smażenia nie używaj żadnego tłuszczu - wytopi się on z boczku.
  2. Dorzuć posiekaną w kostkę cebulę oraz półplasterki kiełbasy i podsmaż całość, dorzucając do zarumienionej cebuli mięso mielone.
  3. Dopraw mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem.
  4. Kapustę kiszoną odciśnij z wody i poszatkuj. Dorzuć do podsmażonego mięsa.
  5. Smaż przez 5-7 minut, mieszając co jakiś czas zawartość patelni, aby nic się nie przypaliło.
  6. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, najlepiej rozprowadzić go przy pomocy silikonowego pędzelka, aby cieniutką warstwą pokrył również brzegi.
  7. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  8. Układaj na zmianę warstwy mięsnej masy i ryżu. Między warstwami dodawaj odrobinę śmietany.
  9. Na samej górze rozprowadź pozostałą śmietanę i posyp odrobiną sera mozzarella.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz całość jeszcze przez kolejne 20 minut.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy