PoradyNigdy nie wyrzucaj tej części mandarynki. Jest najzdrowsza

Nigdy nie wyrzucaj tej części mandarynki. Jest najzdrowsza

Nigdy nie wyrzucaj tej części mandarynki. Jest najzdrowsza
Nigdy nie wyrzucaj tej części mandarynki. Jest najzdrowsza
Źródło zdjęć: © Getty Images
16.11.2023 16:07

Mandarynki to owoce, które kojarzą nam się z zimą i świętami Bożego Narodzenia. Są soczyste, słodkie i smaczne. Jednak mało kto wie, że najzdrowsza część mandarynki to nie miąższ, a cienka biała skórka, zwana albedo.

Zazwyczaj skupiamy się na soczystym miąższu mandarynek, nie zdając sobie sprawy, że najcenniejsze skarby kryje ich prawie niewidzialna, biała skórka. Albedo, jak się nazywa ta cienka warstwa, to magazyn witamin i składników odżywczych, których nie powinniśmy pomijać. Odkryj, dlaczego warto docenić tę niepozorną część mandarynek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Albedo - źródło zdrowia

Albedo to cienka, biała skórka, która pokrywa mandarynkę. Choć może wydawać się niesmaczna, to właśnie ta część owocu zdaniem ekspertów jest najzdrowsza. Mało tego jest ona bogata w składniki odżywcze, w tym:

  • Witaminy A i C - są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina A pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci, a witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami.
  • Pektyny - to rozpuszczalny błonnik, który pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi.
  • Flawonoidy - to naturalne związki o właściwościach przeciwutleniających.

Albedo a zdrowie – co zyskujemy spożywając tę część mandarynki?

Albedo nie tylko pełni rolę pośrednika między skórką a miąższem, ale również wnosi ogromne korzyści dla zdrowia. Bogate w pektyny wspomagające obniżanie poziomu cholesterolu, albedo staje się sojusznikiem układu pokarmowego. To również skarbnica witamin, wpływających korzystnie na odporność organizmu. Dzięki niemu możemy cieszyć się młodszym wyglądem i długotrwałym uczuciem sytości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także