Nigdy nie wyrzucaj tej części mandarynki. Jest najzdrowsza
Mandarynki to owoce, które kojarzą nam się z zimą i świętami Bożego Narodzenia. Są soczyste, słodkie i smaczne. Jednak mało kto wie, że najzdrowsza część mandarynki to nie miąższ, a cienka biała skórka, zwana albedo.
16.11.2023 16:07
Zazwyczaj skupiamy się na soczystym miąższu mandarynek, nie zdając sobie sprawy, że najcenniejsze skarby kryje ich prawie niewidzialna, biała skórka. Albedo, jak się nazywa ta cienka warstwa, to magazyn witamin i składników odżywczych, których nie powinniśmy pomijać. Odkryj, dlaczego warto docenić tę niepozorną część mandarynek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Albedo - źródło zdrowia
Albedo to cienka, biała skórka, która pokrywa mandarynkę. Choć może wydawać się niesmaczna, to właśnie ta część owocu zdaniem ekspertów jest najzdrowsza. Mało tego jest ona bogata w składniki odżywcze, w tym:
- Witaminy A i C - są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina A pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci, a witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami.
- Pektyny - to rozpuszczalny błonnik, który pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi.
- Flawonoidy - to naturalne związki o właściwościach przeciwutleniających.
Albedo a zdrowie – co zyskujemy spożywając tę część mandarynki?
Albedo nie tylko pełni rolę pośrednika między skórką a miąższem, ale również wnosi ogromne korzyści dla zdrowia. Bogate w pektyny wspomagające obniżanie poziomu cholesterolu, albedo staje się sojusznikiem układu pokarmowego. To również skarbnica witamin, wpływających korzystnie na odporność organizmu. Dzięki niemu możemy cieszyć się młodszym wyglądem i długotrwałym uczuciem sytości.