WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

Przepis na pasztet od Ewy Wachowicz. W zaskakujący sposób połączyła składniki

Ilu gotujących, tyle wariacji na temat pasztetu. Z ciekawą propozycją wyszła Ewa Wachowicz, prezentując przepis na wegetariański pasztet, którego bazę stanowią... dwa niestrączkowe warzywa. Dzięki odważnemu doborowi przypraw potrawa ma wyrazisty smak, jednakże wciąż pozostaje lżejszą wersją popularnego dodatku. Koniecznie wypróbuj przepis na pasztet Ewy Wachowicz z marchewki i cukinii. 

ObrazekPasztet Ewy Wachowicz z marchewki i cukinii - Pyszności; Fot. Adobe Stock; Facebook: Ewa Wachowicz (screenshot)

Wegetariański pasztet z marchewki i cukinii

Pasztet Ewy Wachowicz bazuje tak naprawdę na marchewce i cukinii, a dodatek podsmażonej cebuli z czosnkiem oraz ziół i przypraw wzbogaca smak potrawy. Potraktowane tarką i sążnie doprawione warzywa wiąże jajko, odrobina bułki tartej i dodatek sera żółtego. W przeciwieństwie do większości wegetariańskich pasztetów, ten nie zawiera roślin strączkowych, stąd też osoby z chorobami układu pokarmowego oraz będące na diecie lekkostrawnej, mogą śmiało sięgnąć po ten przepis.

Obrazek

Przepis na pasztet Ewy Wachowicz. Lekki i wyrazisty

Wykonanie tego wegetariańskiego dania jest dziecinnie proste. Przepis ten pochodzi z 437. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • po pół łyżeczki chili, curry, papryki wędzonej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g startego sera żółtego
  • szklanka bułki tartej
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ze skórką zetrzyj na tarce, przełóż na sitko, posól i odstaw, żeby warzywo puściło sok. Obraną marchewkę również zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce masła, po chwili dodaj czosnek, podsmaż całość, na końcu przełóż do miski.
  2. Do całości dorzuć startą marchewkę i cukinię, dodaj przyprawy. Następnie wbij jajka i wsyp bułkę tartą, dodaj starty ser oraz 2 łyżki masła i tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotowaną masę przełóż do keksówki z papierem do pieczenia. Wierzch oprósz pestkami dyni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz godzinę.

Wypróbuj także nasz przepis na wegekiełbasę. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥