Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek

Kiedy zapach placuszków przywołuje na myśl świeżo upieczony sernik albo chrupiące gofry z wakacji nad morzem, na twarzach moich najbliższych pojawia się uśmiech. Miękkie, delikatne i aromatyczne naleśniki można jeść bez żadnych dodatków.

Naleśniki o zapachu sernika – na samą myśl ślinka cieknieNaleśniki o zapachu sernika – na samą myśl ślinka cieknie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ostatnio znalazłam gdzieś w sieci przepis na naleśniki z budyniem i od razu postanowiłam go przetestować. Już podczas mieszania składników na masę kuchnię wypełnił przyjemny, waniliowy zapach, który od razu skojarzył mi się z sernikiem. Zanim podałam naleśniki na stół, sama zjadłam kilka sztuk, a potem musiałam dorabiać ciasto.

Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Naleśniki z budyniem – dlaczego wychodzą delikatniejsze i bardziej miękkie?

Proszek budyniowy to nic innego jak skrobia ziemniaczana (lub kukurydziana), aromat waniliowy i cukier (w wersji z cukrem). Naleśniki wychodzą bardziej wilgotne i nie wysychają od razu po usmażeniu głównie dzięki skrobi – jej dodatek zatrzymuję wodę w cieście i zmiękcza strukturę glutenu. W naleśnikach z budyniem jest po prostu mniej zwykłej mąki, a zamiast niej dochodzi skrobia – ot, cała magia.

Aromat sernika jest oczywiście kwestią dodatków zapachowych. Jeśli wolisz naturalne rozwiązania, możesz zastąpić budyń w proszku mąką ziemniaczaną i pastą waniliową albo ziarenkami z laski wanilii. Dwa opakowania proszku to mniej więcej 60 g skrobi, czyli ok. 5–6 łyżek mąki ziemniaczanej. Do tego dodaj ziarenka z 1 laski wanilii, a aromat naleśników jeszcze bardziej poruszy twoje zmysły.

Przepis na naleśniki z budyniem

Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki i pozostaw na blacie, aby się ogrzały. W rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz przygotować dodatki albo przeczytać kolejny rozdział książki.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • 250 ml mleka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj wodę gazowaną i mleko. Wymieszaj mikserem.
  2. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, cukier puder, budyń w proszku, roztopione masło i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj przy pomocy miksera na gładką, ale lejącą się masę.
  3. Odstaw na ok. 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  4. Posmaruj patelnię olejem lub masłem klarowanym i smaż naleśniki na rumiany kolor.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci