Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Kiedy zapach placuszków przywołuje na myśl świeżo upieczony sernik albo chrupiące gofry z wakacji nad morzem, na twarzach moich najbliższych pojawia się uśmiech. Miękkie, delikatne i aromatyczne naleśniki można jeść bez żadnych dodatków.
Ostatnio znalazłam gdzieś w sieci przepis na naleśniki z budyniem i od razu postanowiłam go przetestować. Już podczas mieszania składników na masę kuchnię wypełnił przyjemny, waniliowy zapach, który od razu skojarzył mi się z sernikiem. Zanim podałam naleśniki na stół, sama zjadłam kilka sztuk, a potem musiałam dorabiać ciasto.
Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie
Naleśniki z budyniem – dlaczego wychodzą delikatniejsze i bardziej miękkie?
Proszek budyniowy to nic innego jak skrobia ziemniaczana (lub kukurydziana), aromat waniliowy i cukier (w wersji z cukrem). Naleśniki wychodzą bardziej wilgotne i nie wysychają od razu po usmażeniu głównie dzięki skrobi – jej dodatek zatrzymuję wodę w cieście i zmiękcza strukturę glutenu. W naleśnikach z budyniem jest po prostu mniej zwykłej mąki, a zamiast niej dochodzi skrobia – ot, cała magia.
Aromat sernika jest oczywiście kwestią dodatków zapachowych. Jeśli wolisz naturalne rozwiązania, możesz zastąpić budyń w proszku mąką ziemniaczaną i pastą waniliową albo ziarenkami z laski wanilii. Dwa opakowania proszku to mniej więcej 60 g skrobi, czyli ok. 5–6 łyżek mąki ziemniaczanej. Do tego dodaj ziarenka z 1 laski wanilii, a aromat naleśników jeszcze bardziej poruszy twoje zmysły.
Przepis na naleśniki z budyniem
Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki i pozostaw na blacie, aby się ogrzały. W rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz przygotować dodatki albo przeczytać kolejny rozdział książki.
Składniki:
- 3 jajka,
- 150 ml wody gazowanej,
- 250 ml mleka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj wodę gazowaną i mleko. Wymieszaj mikserem.
- Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, cukier puder, budyń w proszku, roztopione masło i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj przy pomocy miksera na gładką, ale lejącą się masę.
- Odstaw na ok. 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Posmaruj patelnię olejem lub masłem klarowanym i smaż naleśniki na rumiany kolor.