Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek

Kiedy zapach placuszków przywołuje na myśl świeżo upieczony sernik albo chrupiące gofry z wakacji nad morzem, na twarzach moich najbliższych pojawia się uśmiech. Miękkie, delikatne i aromatyczne naleśniki można jeść bez żadnych dodatków.

Naleśniki o zapachu sernika – na samą myśl ślinka cieknieNaleśniki o zapachu sernika – na samą myśl ślinka cieknie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ostatnio znalazłam gdzieś w sieci przepis na naleśniki z budyniem i od razu postanowiłam go przetestować. Już podczas mieszania składników na masę kuchnię wypełnił przyjemny, waniliowy zapach, który od razu skojarzył mi się z sernikiem. Zanim podałam naleśniki na stół, sama zjadłam kilka sztuk, a potem musiałam dorabiać ciasto.

Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Naleśniki z budyniem – dlaczego wychodzą delikatniejsze i bardziej miękkie?

Proszek budyniowy to nic innego jak skrobia ziemniaczana (lub kukurydziana), aromat waniliowy i cukier (w wersji z cukrem). Naleśniki wychodzą bardziej wilgotne i nie wysychają od razu po usmażeniu głównie dzięki skrobi – jej dodatek zatrzymuję wodę w cieście i zmiękcza strukturę glutenu. W naleśnikach z budyniem jest po prostu mniej zwykłej mąki, a zamiast niej dochodzi skrobia – ot, cała magia.

Aromat sernika jest oczywiście kwestią dodatków zapachowych. Jeśli wolisz naturalne rozwiązania, możesz zastąpić budyń w proszku mąką ziemniaczaną i pastą waniliową albo ziarenkami z laski wanilii. Dwa opakowania proszku to mniej więcej 60 g skrobi, czyli ok. 5–6 łyżek mąki ziemniaczanej. Do tego dodaj ziarenka z 1 laski wanilii, a aromat naleśników jeszcze bardziej poruszy twoje zmysły.

Przepis na naleśniki z budyniem

Składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki i pozostaw na blacie, aby się ogrzały. W rondelku roztop masło i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz przygotować dodatki albo przeczytać kolejny rozdział książki.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • 250 ml mleka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj wodę gazowaną i mleko. Wymieszaj mikserem.
  2. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sitko, cukier puder, budyń w proszku, roztopione masło i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj przy pomocy miksera na gładką, ale lejącą się masę.
  3. Odstaw na ok. 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  4. Posmaruj patelnię olejem lub masłem klarowanym i smaż naleśniki na rumiany kolor.
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis