Barszcz czerwony Magdy Gessler idealny na Wigilię

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście barszczu czerwonego, który jest podstawą najważniejszej wieczerzy w ciągu roku. W ostatnim czasie, swoim przepisem na to niezwykłe danie podzieliła się najbardziej znana i lubiana w naszym kraju restauratorka.

Obrazekhttps://www.instagram.com/p/B5vg0Yyp9uL/
Frania

Już za chwilę dowiesz się, jak zrobić barszcz czerwony Magdy Gessler. Tego po prostu nie możesz przegapić!

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, powinnaś wiedzieć, że zdaniem Magdy Gessler barszcz czerwony powinien być aromatycznyprzezroczysty. Do tego ma mieć rubinowy kolor.

Potrzebne składniki:

                 
  • 2 selery
  • 3 kg buraków - bardzo czerwone, krwiste
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • kilka cebul
  • 3 pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek octu
  • 4 jabłka (np. antonówka, szara lub złota reneta)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • suszone grzyby
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2-3 goździki
Obrazek

Barszcz czerwony Magdy Gessler krok po kroku:

1. Buraki należy podzielić na pół. Pierwszą partię owijamy folią aluminiowąpieczemy w piekarniku bez żadnych dodatków (temp. 220 stopni Celsjusza, program góra-dół, bez termoobiegu). Buraki mają się piec, a nie gotować.

2. Na blaszce do pieczenia umieszczamy też kilka cebul w całości.

3. W międzyczasie przekładamy do garnka suszone grzyby i zalewamy je zimną wodą, aby się otworzyły. Nie należy przesadzić z ilością wody.

4. Następnie stawiamy garnek na palniku i dodajemy ziele angielskie (4-5 szt.) i kilka sztuk liści laurowych.

5. Do garnka z grzybami dodajemy również cebulę (podzieloną na ćwiartki, ze skórką). Przykrywamy garnek pokrywką.

6. W dużym garnku umieszczamy podzielone na mniejsze części selery, pietruszki, buraki, pory oraz wodę. Gotujemy pod przykryciem.

7. Czas na jabłka, które należy obrać. Skórki z jabłek będą pełnić tu bardzo ważną rolę.

Obrazek

8. Teraz przelewamy zawartość garnka z grzybami do garnka z gotującymi się burakami. Kiedy buraki będą już miękkie, możemy dodać sól i cukier.

9. Czekając na moment, kiedy wywar z burakami zacznie wrzeć, możemy przygotować surowe ząbki czosnku.

10. Czas dodać do garnka upieczone cebule, pieprz, goździki, ziele angielskie (5-7 szt., w zależności od preferencji) oraz liście laurowe.

11. Upieczone i schłodzone buraki należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Warzywa te nadadzą barszczowi kolorusmaku.

12. Starte na tarce buraki dodajemy do gotującego się barszczu.

13. Po zagotowaniu, dodajemy ocet, aby go zahartować. Dzięki temu składnikowi, czerwony barszcz nie straci swojego wyjątkowego smaku i koloru.

14. Po chwili zdejmujemy garnek z palnika i umieszczamy na wierzchu wcześniej przygotowane ząbki czosnkuskórki z jabłek. Obecne w jabłkach pektyny zagęszczą barszcz.

15. Barszcz należy odstawić na całą noc.

Obrazek

Teraz już wiesz jak jak zrobić barszcz czerwony Magdy Gessler. Film możesz obejrzeć tutaj.

Jeśli szukasz pomysłów na świąteczne przepisy, może przyda Ci się również receptura na ekspresowe ciasteczka w bożonarodzeniowym klimacie.

Wybrane dla Ciebie
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy