Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca

Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kaszy gryczanej na słono – z gulaszem, sosem albo w sałatce. Mało kto gotuje ją na śniadanie, a niepalona kasza gryczana doskonale się do tego nadaje. Świetnie smakuje z miodem i owocami, a przy tym jest pełna wartości odżywczych.

Grzyczanka na mleku z borówkami to pyszne i pożywne śniadanieGrzyczanka na mleku z borówkami to pyszne i pożywne śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kaszę możesz przygotować na świeżo lub wykorzystać taką, która została z wczorajszego dnia. Wystarczy dodać do niej mleko, podgrzać i wymieszać z wybranymi dodatkami. Od znajomej, która dba o zdrową dietę, usłyszałam kiedyś taką poradę, aby spróbować w weekend ugotować garnek kaszy gryczanej albo jaglanej, a potem przez cały tydzień robić z nią zimne sałatki lub ciepłe dania. Myślę, że to dobra praktyka, która pozwoli przygotować również gryczankę na śniadanie w niecałe 5 minut.

Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej

Szczególnie dobrym wyborem jest kasza gryczana niepalona, która jest mniej przetworzona i zachowuje więcej witamin oraz przeciwutleniaczy niż palona – podczas procesu prażenia umyka część składników odżywczych. Taka kasza jest bogata w białko, błonnik i mikroelementy takie jak magnez, potas oraz witaminy z grupy B.

Jest to produkt bezglutenowy, co czyni ją idealną opcją dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo zawarty w gryce D-chiro-inozytol wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanową i pomaga wyregulować poziom cukru we krwi, a jej niski indeks glikemiczny (IG ok. 40–50) może sprzyjać kontroli masy ciała.

Korzystny wpływ na pracę mózgu

Gryka, która jest elementem codziennej diety, pomaga nie tylko w utrzymaniu zdrowej wagi, ale również wspiera pracę układu nerwowego. Zawarte w niej witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyna (B3), tiamina (B1) i pirydoksyna (B6), uczestniczą w przemianach energetycznych w komórkach nerwowych, wspomagając koncentrację, pamięć i odporność na stres. Obecny w gryce magnez działa relaksująco na układ nerwowy, zmniejszając napięcie i poprawiając jakość snu.

Dodatkowo białko gryczane dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, w tym tryptofanu – prekursora serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To oznacza, że regularne spożywanie kaszy gryczanej może pozytywnie wpływać na nastrój i samopoczucie. Co więcej, niski indeks glikemiczny gryki pozwala na utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi, co sprzyja lepszej koncentracji i zapobiega nagłym spadkom energii w ciągu dnia.

Jak zrobić gryczankę na śniadanie?

Kaszę należy najpierw ugotować na wodzie, a dopiero potem na mleku. Możesz wybrać zwykłe, jeśli twój organizm dobrze je toleruje, lub roślinne.

Składniki:

  • pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
  • 150 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • dodatki: banan, borówki, orzechy włoskie, suszone daktyle, prażone pestki słonecznika, karmelizowane jabłka i wiele innych.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem przez 15 minut.
  2. Do ugotowanej kaszy dodaj mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż mleko się zagotuje.
  3. Przełóż do miseczki, dodaj łyżkę miodu i wybrane dodatki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis