Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca

Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kaszy gryczanej na słono – z gulaszem, sosem albo w sałatce. Mało kto gotuje ją na śniadanie, a niepalona kasza gryczana doskonale się do tego nadaje. Świetnie smakuje z miodem i owocami, a przy tym jest pełna wartości odżywczych.

Grzyczanka na mleku z borówkami to pyszne i pożywne śniadanieGrzyczanka na mleku z borówkami to pyszne i pożywne śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kaszę możesz przygotować na świeżo lub wykorzystać taką, która została z wczorajszego dnia. Wystarczy dodać do niej mleko, podgrzać i wymieszać z wybranymi dodatkami. Od znajomej, która dba o zdrową dietę, usłyszałam kiedyś taką poradę, aby spróbować w weekend ugotować garnek kaszy gryczanej albo jaglanej, a potem przez cały tydzień robić z nią zimne sałatki lub ciepłe dania. Myślę, że to dobra praktyka, która pozwoli przygotować również gryczankę na śniadanie w niecałe 5 minut.

Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu

Właściwości zdrowotne kaszy gryczanej

Szczególnie dobrym wyborem jest kasza gryczana niepalona, która jest mniej przetworzona i zachowuje więcej witamin oraz przeciwutleniaczy niż palona – podczas procesu prażenia umyka część składników odżywczych. Taka kasza jest bogata w białko, błonnik i mikroelementy takie jak magnez, potas oraz witaminy z grupy B.

Jest to produkt bezglutenowy, co czyni ją idealną opcją dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo zawarty w gryce D-chiro-inozytol wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanową i pomaga wyregulować poziom cukru we krwi, a jej niski indeks glikemiczny (IG ok. 40–50) może sprzyjać kontroli masy ciała.

Korzystny wpływ na pracę mózgu

Gryka, która jest elementem codziennej diety, pomaga nie tylko w utrzymaniu zdrowej wagi, ale również wspiera pracę układu nerwowego. Zawarte w niej witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyna (B3), tiamina (B1) i pirydoksyna (B6), uczestniczą w przemianach energetycznych w komórkach nerwowych, wspomagając koncentrację, pamięć i odporność na stres. Obecny w gryce magnez działa relaksująco na układ nerwowy, zmniejszając napięcie i poprawiając jakość snu.

Dodatkowo białko gryczane dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, w tym tryptofanu – prekursora serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To oznacza, że regularne spożywanie kaszy gryczanej może pozytywnie wpływać na nastrój i samopoczucie. Co więcej, niski indeks glikemiczny gryki pozwala na utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi, co sprzyja lepszej koncentracji i zapobiega nagłym spadkom energii w ciągu dnia.

Jak zrobić gryczankę na śniadanie?

Kaszę należy najpierw ugotować na wodzie, a dopiero potem na mleku. Możesz wybrać zwykłe, jeśli twój organizm dobrze je toleruje, lub roślinne.

Składniki:

  • pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
  • 150 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 150 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • dodatki: banan, borówki, orzechy włoskie, suszone daktyle, prażone pestki słonecznika, karmelizowane jabłka i wiele innych.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem przez 15 minut.
  2. Do ugotowanej kaszy dodaj mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż mleko się zagotuje.
  3. Przełóż do miseczki, dodaj łyżkę miodu i wybrane dodatki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci