Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę

Nie ma polskiego obiadu bez porcji sałatki lub surówki. Chociaż niektórzy kręcą nosem, uznając, że sam kotlet i ziemniaki są wystarczające, to ten przepis przekona ich, że warzywa na talerzu zdecydowanie nie gryzą.

Sałatka sołtysowa idealna do obiaduSałatka sołtysowa idealna do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka do obiadu wcale nie musi wiązać się z siekaniem kapusty. Chociaż bez wątpienia jest smacznym warzywem, to można przygotować pyszny dodatek do obiadu bez jej udziału. Sałatka sołtysowej w moim domu jest niemal co weekend. Upominają się o nią nawet ci, których zwykle trzeba było zachęcać do nałożenia sobie porcji warzyw. Jest przyjemnie chrupiąca i lekka, muśnięta majonezem i oprószona koperkiem - to obiadowy must have.

Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Sałatka sołtysowej

Ta sałatka to prawdziwa królowa obiadowych dodatków. Jest przy tym prosta, bazuje na kilku warzywach: pomidorach, ogórkach oraz cukinii. To właśnie to ostatnie warzywo, na co dzień rzadko jadane na surowo, jest "sekretem sołtysowej". Do tego prosty sosik, trochę cebulki, nieco pikantnego czosnku i gotowe. Składniki dostępne są w sklepach i warzywniakach przez cały rok, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za chrupanie.

Sałatka sołtysowej jest świetnym zamiennikiem dla mizerii czy surówki z kapusty. Dzięki swojej lekkości będzie idealnym towarzystwem dla mięsnych i tłustych dań, jak kotlety schabowe czy gulasze.

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe,
  • 2-3 pomidory malinowe,
  • 1 cukinia,
  • pół cebuli,

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • posiekany koperek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój w półplasterki lub na ćwiartki. Nie obieraj ich ze skórki.
  2. Pomidory pokrój w ósemki lub po prostu mniejsze cząstki.
  3. Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój w kostkę lub mniejsze kawałki, podobnie jak ogórki. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać.
  4. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  5. Pokrojone ogórki i cukinię przełóż do miski, posyp delikatnie solą i odstaw na 10-15 minut. Sól sprawi, że puszczą nadmiar wody.
  6. Po tym czasie odsącz warzywa z uwolnionej wody. Dzięki temu sałatka nie będzie wodnista po wymieszaniu z majonezem.
  7. W małej miseczce połącz majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
  8. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
  9. W dużej misce połącz odsączone ogórki, cukinię, pomidory i pokrojoną cebulę.
  10. Zalej warzywa przygotowanym sosem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki zostały pokryte kremowym sosem.
  11. Odstaw sałatkę na minimum 15-20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatka sołtysowej jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci