Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Nie ma polskiego obiadu bez porcji sałatki lub surówki. Chociaż niektórzy kręcą nosem, uznając, że sam kotlet i ziemniaki są wystarczające, to ten przepis przekona ich, że warzywa na talerzu zdecydowanie nie gryzą.
Sałatka do obiadu wcale nie musi wiązać się z siekaniem kapusty. Chociaż bez wątpienia jest smacznym warzywem, to można przygotować pyszny dodatek do obiadu bez jej udziału. Sałatka sołtysowej w moim domu jest niemal co weekend. Upominają się o nią nawet ci, których zwykle trzeba było zachęcać do nałożenia sobie porcji warzyw. Jest przyjemnie chrupiąca i lekka, muśnięta majonezem i oprószona koperkiem - to obiadowy must have.
Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Sałatka sołtysowej
Ta sałatka to prawdziwa królowa obiadowych dodatków. Jest przy tym prosta, bazuje na kilku warzywach: pomidorach, ogórkach oraz cukinii. To właśnie to ostatnie warzywo, na co dzień rzadko jadane na surowo, jest "sekretem sołtysowej". Do tego prosty sosik, trochę cebulki, nieco pikantnego czosnku i gotowe. Składniki dostępne są w sklepach i warzywniakach przez cały rok, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za chrupanie.
Sałatka sołtysowej jest świetnym zamiennikiem dla mizerii czy surówki z kapusty. Dzięki swojej lekkości będzie idealnym towarzystwem dla mięsnych i tłustych dań, jak kotlety schabowe czy gulasze.
Składniki:
- 3 ogórki szklarniowe,
- 2-3 pomidory malinowe,
- 1 cukinia,
- pół cebuli,
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- posiekany koperek,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokrój w półplasterki lub na ćwiartki. Nie obieraj ich ze skórki.
- Pomidory pokrój w ósemki lub po prostu mniejsze cząstki.
- Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój w kostkę lub mniejsze kawałki, podobnie jak ogórki. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać.
- Cebulę pokrój w cienkie pióra.
- Pokrojone ogórki i cukinię przełóż do miski, posyp delikatnie solą i odstaw na 10-15 minut. Sól sprawi, że puszczą nadmiar wody.
- Po tym czasie odsącz warzywa z uwolnionej wody. Dzięki temu sałatka nie będzie wodnista po wymieszaniu z majonezem.
- W małej miseczce połącz majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
- Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
- W dużej misce połącz odsączone ogórki, cukinię, pomidory i pokrojoną cebulę.
- Zalej warzywa przygotowanym sosem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki zostały pokryte kremowym sosem.
- Odstaw sałatkę na minimum 15-20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Sałatka sołtysowej jest już gotowa. Smacznego!