Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę

Nie ma polskiego obiadu bez porcji sałatki lub surówki. Chociaż niektórzy kręcą nosem, uznając, że sam kotlet i ziemniaki są wystarczające, to ten przepis przekona ich, że warzywa na talerzu zdecydowanie nie gryzą.

Sałatka sołtysowa idealna do obiaduSałatka sołtysowa idealna do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sałatka do obiadu wcale nie musi wiązać się z siekaniem kapusty. Chociaż bez wątpienia jest smacznym warzywem, to można przygotować pyszny dodatek do obiadu bez jej udziału. Sałatka sołtysowej w moim domu jest niemal co weekend. Upominają się o nią nawet ci, których zwykle trzeba było zachęcać do nałożenia sobie porcji warzyw. Jest przyjemnie chrupiąca i lekka, muśnięta majonezem i oprószona koperkiem - to obiadowy must have.

Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Sałatka sołtysowej

Ta sałatka to prawdziwa królowa obiadowych dodatków. Jest przy tym prosta, bazuje na kilku warzywach: pomidorach, ogórkach oraz cukinii. To właśnie to ostatnie warzywo, na co dzień rzadko jadane na surowo, jest "sekretem sołtysowej". Do tego prosty sosik, trochę cebulki, nieco pikantnego czosnku i gotowe. Składniki dostępne są w sklepach i warzywniakach przez cały rok, więc nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za chrupanie.

Sałatka sołtysowej jest świetnym zamiennikiem dla mizerii czy surówki z kapusty. Dzięki swojej lekkości będzie idealnym towarzystwem dla mięsnych i tłustych dań, jak kotlety schabowe czy gulasze.

Składniki:

  • 3 ogórki szklarniowe,
  • 2-3 pomidory malinowe,
  • 1 cukinia,
  • pół cebuli,

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • posiekany koperek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój w półplasterki lub na ćwiartki. Nie obieraj ich ze skórki.
  2. Pomidory pokrój w ósemki lub po prostu mniejsze cząstki.
  3. Cukinię umyj, odetnij końce i pokrój w kostkę lub mniejsze kawałki, podobnie jak ogórki. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać.
  4. Cebulę pokrój w cienkie pióra.
  5. Pokrojone ogórki i cukinię przełóż do miski, posyp delikatnie solą i odstaw na 10-15 minut. Sól sprawi, że puszczą nadmiar wody.
  6. Po tym czasie odsącz warzywa z uwolnionej wody. Dzięki temu sałatka nie będzie wodnista po wymieszaniu z majonezem.
  7. W małej miseczce połącz majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
  8. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
  9. W dużej misce połącz odsączone ogórki, cukinię, pomidory i pokrojoną cebulę.
  10. Zalej warzywa przygotowanym sosem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki zostały pokryte kremowym sosem.
  11. Odstaw sałatkę na minimum 15-20 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatka sołtysowej jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis