Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Poznaj sekret Karola Okrasy

Planujesz kotlety schabowe na niedzielny, rodzinny obiad? Tym razem zrób je nieco inaczej. Popularny kucharz podzielił się swoim przepisem na idealne kotlety. Są delikatne i przyjemnie chrupkie. Warto się skusić na kotlety schabowe Karola Okrasy.

Kotlety schabowe Karola Okrasy; źródło: CanvaKotlety schabowe Karola Okrasy; źródło: Canva
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Karol Okrasa to jeden z najbardziej znanych rodzimych kucharzy. Mistrz kuchni znany z programu "Okrasa łamie przepisy" lubi podkręcać i modyfikować znane nam wszystkim potrawy. Tym razem wziął na warsztat klasyk, czyli kotlety schabowe. Przygotowując je, dwukrotnie je panieruje i smaży (według starej kucharskiej szkoły) na smalcu. Marząc ci się idealne kotlety, skorzystaj z przepisu na kotlety schabowe Karola Okrasy.

Kotlety schabowe; źródło: AdobeStock
Kotlety schabowe; źródło: AdobeStock

Kotlety schabowe Karola Okrasy - przepis

Składniki:

  • 1/2 kg schabu wieprzowego
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g smalcu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój ostrym nożem na cienkie plastry. Rozbij na kotlety o grubości około 1 cm. Oprósz je solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
  2. Mąkę wsyp do głębokiego talerza. Do osobnego naczynia wybij jaja i roztrzep je. Trzecie naczynie wypełnij bułka tartą
  3. Mięso dokładnie pokryj mąką. Dwukrotnie obtocz je w jajku i bułce. Na patelni roztop smalec, w takiej ilości, aby kotlety były delikatnie zanurzone w tłuszczu.
  4. Smaż schabowe na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru panierki. Zdejmuj je z patelni i serwuj z ulubionymi dodatkami. Idealne będą podane np. z pieczonymi ziemniakami i duszoną na maśle młodą kapustą.

A może zrobisz pieczeń wołową z ajvarem? Wypróbuj nasz przepis.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀