Ekspresowe ciasteczka na święta

Szukacie pomysłu na szybkie i łatwe ciasteczka do zrobienia, które będziecie mogli zaserwować swoim gościom podczas zbliżających się świąt? Jeśli tak, mamy coś co na pewno Wam się spodoba. Wszystkie szczegóły znajdziecie poniżej!

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Składniki:

  1. 200 g masło miękkie
  2. 300 g mąka pszenna
  3. 1 szt. surowe żółtko
  4. 2 szt. żółtka ugotowane starte na tarce
  5. 100 g cukier puder
  6. akcesoria do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mąkę, masło, surowe i ugotowane żółtka i cukier puder.

Obrazek

2. Połącz wszystkie składniki i stwórz z nich ciasto (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

3. Rozwałkuj ciasto i wykrój ciasteczka.

Obrazek

4. Ciasteczka piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Obrazek

5. Kiedy ciastka już ostygną, udekoruj je na swój wyjątkowy sposób. Pomóc mogą tu również maluchy, którym taka zabawa z pewnością się spodoba :)

Obrazek

6. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna