Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru

Rosół to zupa, bez której ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Warto sięgnąć po włoski akcent, by nadać jej jeszcze więcej smaku.

Dodatek skórki parmezanu podkręci smak rosołuDodatek skórki parmezanu podkręci smak rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Parmezan to jeden z najpopularniejszych włoskich serów. Na stałe zadomowił się też w naszych supermarketach. Ścieramy go do makaronów i sałatek, dodajmy do sosów czy wykorzystujemy do zrobienia panierki do mięsa. Wiele osób, dobierając się do ostatniego kawałka parmezanu, bez zastanowienia wyrzuca jego twardą, chropowatą otoczkę. To jednak błąd, na widok którego niejeden Włoch wykrzyknąłby głośno "Mamma Mia!". Skórka z długo dojrzewającego sera to jeden z sekretów włoskiej kuchni, który potrafi wzmocnić smak każdego, nawet najbardziej mdłego wywaru, nadając mu niesamowitej głębi i aromatu.

Kurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynować

Nie wyrzucaj skórki parmezanu

Skórka parmigiano reggiano to czyste, skondensowane umami. To piąty smak, naturalnie występujący również w mięsie. Długi proces dojrzewania sera sprawia, że białka rozkładają się na wolne aminkowasy, w tym kwas glutaminowy, odpowiedzialny za ten wyjątkowy smak. Samej skórki jeść się raczej nie powinno, bo jest zwyczajnie za twarda. Nie oznacza to jednak, że powinna trafić do kosza.

Twarda otoczka jest jak naturalna "kostka rosołowa" wolna od sztucznych dodatków i konserwantów. Skórka to po prostu skumulowana esencja sera, którą docenią również miłośnicy kuchni wegetariańskiej i rosołu bez mięsa. Pozwala bowiem stworzyć bogaty i głęboki bulion warzywny, który smakiem i złożonością może konkurować z wywarem mięsnym.

Co zrobić ze skórką od parmezanu?
Co zrobić ze skórką od parmezanu? © Adobe Stock | dkalashnikov

Pod wpływem długiego gotowania skórka parmezanu oddaje wszystko to, co w niej najlepsze. Zwarte w niej tłuszcze i sole nadają wyjątkowy smak zupie, podkręcając także kolor. Wiele włoskich gospodyń dodaje skórkę nie tylko do rosołu, ale także do minestrone czy pappa al pomodoro. Końcówki parmezanu i grana padano najlepiej przechowywać w zamrażarce, a następnie wrzucać je do garnka, nawet bez wcześniejszego rozmrażania. To naturalny wzmacniacz smaku, którym śmiało możesz zastąpić niezdrowe kostki rosołowe.

Dodaj parmezan do rosołu

Dodanie skórki do tradycyjnego, polskiego rosołu wzbogaci smak i sprawi, że będzie bardziej esencjonalny. Wrzuć ją na początku gotowania, razem z warzywami i mięsem, by miała czas oddać swój smak do wywaru. Upewnij się najpierw, że na skórce nie ma wosku ani papierowych etykiet. W razie potrzeby przetrzyj ją lub delikatnie oskrob.

Pamiętaj, że im dłużej skórka będzie się gotować, tym więcej smaku uwolni. Idealny czas to co najmniej 2–3 godziny na bardzo małym ogniu. Przed podaniem zupy wyłów skórkę i wyrzuć. Taki rosół, ugotowany z włoskim akcentem, zachwyci intensywnością i głębią smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem