Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki

Są proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektowne. Wytrawne rogaliki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się w roli przekąski lub pysznego śniadania do szkoły i pracy.

Proste rogaliki z ciasta francuskiegoProste rogaliki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to naprawdę wdzięczny obiekt do kulinarnych eksperymentów, także w rękach osób początkujących. Jego krucha, listkująca struktura zjednała sobie serca wszystkich miłośników przekąsek. Zrobić z niego można słodkie ciasteczka, cynamonowe rollsy, koperty z tuńczykiem czy chrupiące paluchy. Tym razem ciasto francuskie zamienia się w pyszne, małe rogaliki. Ten pomysł idealnie wpisuje się w ideę finger food, czyli przekąsek, które można wygodnie chwycić i zjeść bez użycia talerza i sztućców.

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Rogaliki z ciasta francuskiego

Zamiast sięgać po tradycyjne kanapki, weź arkusz ciasta francuskiego i stwórz coś, co wygląda efektownie, smakuje wybornie, a na dodatek ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Małe, złociste rogaliki na słono to idealna przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu, a zapakowana do śniadaniówki umili poranek w szkole i pracy.

Rogaliki te są fantastyczną alternatywą dla pieczywa, zwłaszcza gdy rano okazuje się, że w domu brakuje świeżych bułek. Ciasto francuskie jest zawsze gotowe do użycia, a jego pieczenie zajmuje zaledwie kwadrans.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • sezam, czarnuszka lub mak do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
  2. Potnij go na równe trójkąty. Z jednego arkusza wychodzi zazwyczaj około 8 kawałków, w zależności od wielkości.
  3. Zwijaj każdy trójkąt, zaczynając od szerszej podstawy w kierunku wierzchołka, aby uformować małe rogaliki.
  4. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, aż urosną i się zarumienią.
  6. Odstaw do wystudzenia.
  7. Następnie przekrój je wzdłuż, na połowę, jak małe bułeczki, i nadziewaj wybranym farszem.

Nadzienie do rogalików

Możesz użyć dowolnych składników, ale pamiętaj, aby kroić je na cienkie plasterki, które łatwo ułożą się w małym rogaliku. Świetnie sprawdzą się kawałki sera, włoskie salami, liście sałaty rzymskiej, rukoli lub roszponki oraz odrobina majonezu.

Na jednym rogaliku na pewno się nie skończy
Na jednym rogaliku na pewno się nie skończy © Licencjodawca | Pyszności

Dorzuć także pomidorka koktajlowego lub ogórka i zabezpiecz wykałaczką, aby całość trzymała dobrze formę. Rogaliki możesz wypełnić także porcją pasty jajecznej, hummusu lub innej, ulubionej pasty kanapkowej. Jeśli zależy ci na szybkim i prostym farszu, wystarczy zmieszać serek śmietankowy z ulubionymi ziołami (np. koperkiem i czosnkiem) i taką pastą posmarować wnętrze rogalika. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka