Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Są proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektowne. Wytrawne rogaliki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się w roli przekąski lub pysznego śniadania do szkoły i pracy.
Ciasto francuskie to naprawdę wdzięczny obiekt do kulinarnych eksperymentów, także w rękach osób początkujących. Jego krucha, listkująca struktura zjednała sobie serca wszystkich miłośników przekąsek. Zrobić z niego można słodkie ciasteczka, cynamonowe rollsy, koperty z tuńczykiem czy chrupiące paluchy. Tym razem ciasto francuskie zamienia się w pyszne, małe rogaliki. Ten pomysł idealnie wpisuje się w ideę finger food, czyli przekąsek, które można wygodnie chwycić i zjeść bez użycia talerza i sztućców.
Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację
Rogaliki z ciasta francuskiego
Zamiast sięgać po tradycyjne kanapki, weź arkusz ciasta francuskiego i stwórz coś, co wygląda efektownie, smakuje wybornie, a na dodatek ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Małe, złociste rogaliki na słono to idealna przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu, a zapakowana do śniadaniówki umili poranek w szkole i pracy.
Rogaliki te są fantastyczną alternatywą dla pieczywa, zwłaszcza gdy rano okazuje się, że w domu brakuje świeżych bułek. Ciasto francuskie jest zawsze gotowe do użycia, a jego pieczenie zajmuje zaledwie kwadrans.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- sezam, czarnuszka lub mak do posypania.
Sposób przygotowania:
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
- Potnij go na równe trójkąty. Z jednego arkusza wychodzi zazwyczaj około 8 kawałków, w zależności od wielkości.
- Zwijaj każdy trójkąt, zaczynając od szerszej podstawy w kierunku wierzchołka, aby uformować małe rogaliki.
- Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, aż urosną i się zarumienią.
- Odstaw do wystudzenia.
- Następnie przekrój je wzdłuż, na połowę, jak małe bułeczki, i nadziewaj wybranym farszem.
Nadzienie do rogalików
Możesz użyć dowolnych składników, ale pamiętaj, aby kroić je na cienkie plasterki, które łatwo ułożą się w małym rogaliku. Świetnie sprawdzą się kawałki sera, włoskie salami, liście sałaty rzymskiej, rukoli lub roszponki oraz odrobina majonezu.
Dorzuć także pomidorka koktajlowego lub ogórka i zabezpiecz wykałaczką, aby całość trzymała dobrze formę. Rogaliki możesz wypełnić także porcją pasty jajecznej, hummusu lub innej, ulubionej pasty kanapkowej. Jeśli zależy ci na szybkim i prostym farszu, wystarczy zmieszać serek śmietankowy z ulubionymi ziołami (np. koperkiem i czosnkiem) i taką pastą posmarować wnętrze rogalika. Smacznego!