PrzepisPrzekąskiPrzepyszne paluchy z ciasta francuskiego z pesto. Robią furorę

Przepyszne paluchy z ciasta francuskiego z pesto. Robią furorę

Proste paluchy z ciasta francuskiego z czerwonym i zielonym pesto to przepis na ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć coś prostego. Idealne na imprezę.

Paluchy z pesto- Pyszności
Paluchy z pesto- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

26.08.2023 10:24

Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Można z niego wyczarować wiele pyszności zarówno na słodko, jak i na słono. W moim domu absolutnym hitem są proste, chrupiące paluchy. Do ich przygotowania, poza ciastem francuskim potrzebne jest jedynie czerwone i zielone pesto. Te trzy proste składniki błyskawicznie zamienią się w pyszną przekąskę. Zaserwuj ją na kolację, podaj na imprezowym stole lub zapakuj na drugie śniadanie do pracy - świetnie sprawdzą się w przeróżnych okolicznościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 zielone pesto
  • 1 czerwone pesto, 
  • suszona bazylia do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Arkusz ciasta francuskiego dzielę na cztery części. Na pierwszej rozsmarowuję zielone pesto, przykrywam drugim arkuszem i rozprowadzam czerwone pesto. Przykrywam kolejnym płatem, ponownie porcja zielonego pesto i na koniec ostatni kawałek ciasta francuskiego.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Dzielę powstały kształt na cztery długie paski i zakręcam.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Paluchy z ciasta francuskiego przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu ciasto będzie rumiane. Na koniec posypuję startą bazylią. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Krok 4: Gotowe paluchy serwuję na ciepło lub na zimno. Świetnie sprawdzą się w roli prostej przekąski. Polecam podać je w wysokiej szklance, jak paluszki.

Smacznego!

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoobiad bez mięsa
Wybrane dla Ciebie