Przepyszne paluchy z ciasta francuskiego z pesto. Robią furorę

Proste paluchy z ciasta francuskiego z czerwonym i zielonym pesto to przepis na ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć coś prostego. Idealne na imprezę.

Paluchy z pesto- PysznościPaluchy z pesto- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Można z niego wyczarować wiele pyszności zarówno na słodko, jak i na słono. W moim domu absolutnym hitem są proste, chrupiące paluchy. Do ich przygotowania, poza ciastem francuskim potrzebne jest jedynie czerwone i zielone pesto. Te trzy proste składniki błyskawicznie zamienią się w pyszną przekąskę. Zaserwuj ją na kolację, podaj na imprezowym stole lub zapakuj na drugie śniadanie do pracy - świetnie sprawdzą się w przeróżnych okolicznościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 zielone pesto
  • 1 czerwone pesto, 
  • suszona bazylia do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Arkusz ciasta francuskiego dzielę na cztery części. Na pierwszej rozsmarowuję zielone pesto, przykrywam drugim arkuszem i rozprowadzam czerwone pesto. Przykrywam kolejnym płatem, ponownie porcja zielonego pesto i na koniec ostatni kawałek ciasta francuskiego.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Dzielę powstały kształt na cztery długie paski i zakręcam.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Paluchy z ciasta francuskiego przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu ciasto będzie rumiane. Na koniec posypuję startą bazylią. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Krok 4: Gotowe paluchy serwuję na ciepło lub na zimno. Świetnie sprawdzą się w roli prostej przekąski. Polecam podać je w wysokiej szklance, jak paluszki.

Smacznego!

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis