Przepyszne paluchy z ciasta francuskiego z pesto. Robią furorę

Proste paluchy z ciasta francuskiego z czerwonym i zielonym pesto to przepis na ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć coś prostego. Idealne na imprezę.

Paluchy z pesto- PysznościPaluchy z pesto- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Można z niego wyczarować wiele pyszności zarówno na słodko, jak i na słono. W moim domu absolutnym hitem są proste, chrupiące paluchy. Do ich przygotowania, poza ciastem francuskim potrzebne jest jedynie czerwone i zielone pesto. Te trzy proste składniki błyskawicznie zamienią się w pyszną przekąskę. Zaserwuj ją na kolację, podaj na imprezowym stole lub zapakuj na drugie śniadanie do pracy - świetnie sprawdzą się w przeróżnych okolicznościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 zielone pesto
  • 1 czerwone pesto, 
  • suszona bazylia do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Arkusz ciasta francuskiego dzielę na cztery części. Na pierwszej rozsmarowuję zielone pesto, przykrywam drugim arkuszem i rozprowadzam czerwone pesto. Przykrywam kolejnym płatem, ponownie porcja zielonego pesto i na koniec ostatni kawałek ciasta francuskiego.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Dzielę powstały kształt na cztery długie paski i zakręcam.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Paluchy z ciasta francuskiego przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu ciasto będzie rumiane. Na koniec posypuję startą bazylią. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Krok 4: Gotowe paluchy serwuję na ciepło lub na zimno. Świetnie sprawdzą się w roli prostej przekąski. Polecam podać je w wysokiej szklance, jak paluszki.

Smacznego!

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy