Przepyszne paluchy z ciasta francuskiego z pesto. Robią furorę
Proste paluchy z ciasta francuskiego z czerwonym i zielonym pesto to przepis na ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć coś prostego. Idealne na imprezę.
Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Można z niego wyczarować wiele pyszności zarówno na słodko, jak i na słono. W moim domu absolutnym hitem są proste, chrupiące paluchy. Do ich przygotowania, poza ciastem francuskim potrzebne jest jedynie czerwone i zielone pesto. Te trzy proste składniki błyskawicznie zamienią się w pyszną przekąskę. Zaserwuj ją na kolację, podaj na imprezowym stole lub zapakuj na drugie śniadanie do pracy - świetnie sprawdzą się w przeróżnych okolicznościach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 zielone pesto,
- 1 czerwone pesto,
- suszona bazylia do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Arkusz ciasta francuskiego dzielę na cztery części. Na pierwszej rozsmarowuję zielone pesto, przykrywam drugim arkuszem i rozprowadzam czerwone pesto. Przykrywam kolejnym płatem, ponownie porcja zielonego pesto i na koniec ostatni kawałek ciasta francuskiego.
Krok 2: Dzielę powstały kształt na cztery długie paski i zakręcam.
Krok 3: Paluchy z ciasta francuskiego przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu ciasto będzie rumiane. Na koniec posypuję startą bazylią. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.
Krok 4: Gotowe paluchy serwuję na ciepło lub na zimno. Świetnie sprawdzą się w roli prostej przekąski. Polecam podać je w wysokiej szklance, jak paluszki.
Smacznego!