Przepyszne paluchy z ciasta francuskiego z pesto. Robią furorę

Proste paluchy z ciasta francuskiego z czerwonym i zielonym pesto to przepis na ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć coś prostego. Idealne na imprezę.

Paluchy z pesto- PysznościPaluchy z pesto- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel wszystkich tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Można z niego wyczarować wiele pyszności zarówno na słodko, jak i na słono. W moim domu absolutnym hitem są proste, chrupiące paluchy. Do ich przygotowania, poza ciastem francuskim potrzebne jest jedynie czerwone i zielone pesto. Te trzy proste składniki błyskawicznie zamienią się w pyszną przekąskę. Zaserwuj ją na kolację, podaj na imprezowym stole lub zapakuj na drugie śniadanie do pracy - świetnie sprawdzą się w przeróżnych okolicznościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 zielone pesto
  • 1 czerwone pesto, 
  • suszona bazylia do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Arkusz ciasta francuskiego dzielę na cztery części. Na pierwszej rozsmarowuję zielone pesto, przykrywam drugim arkuszem i rozprowadzam czerwone pesto. Przykrywam kolejnym płatem, ponownie porcja zielonego pesto i na koniec ostatni kawałek ciasta francuskiego.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Dzielę powstały kształt na cztery długie paski i zakręcam.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Paluchy z ciasta francuskiego przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu ciasto będzie rumiane. Na koniec posypuję startą bazylią. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Krok 4: Gotowe paluchy serwuję na ciepło lub na zimno. Świetnie sprawdzą się w roli prostej przekąski. Polecam podać je w wysokiej szklance, jak paluszki.

Smacznego!

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka