Znajdziemy go w polskich lasach. To istna bomba witaminowo-mineralna
Czosnek niedźwiedzi nazywany jest cebulą czarownic. Jego smak sprawia, że ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Nie możemy zapomnieć o właściwościach leczniczych, które trzeba docenić. Co prawda sezon na nią trwa od marca do maja, ale warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
14.08.2023 11:32
Właściwie, dlaczego nazywamy go cebulą czarownic? Czosnek niedźwiedzi był wykorzystywany do... walki z wampirami i upiorami. Wystarczyło tylko mieć roślinę przy sobie i ją spożywać, by odpędzić demony od siebie. Cebulki wieszało się w domu, by ochronić się przed negatywnymi bytami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie znajdziemy czosnek niedźwiedzi?
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak ta roślina smakuje? Przypomina nieco czosnek, lecz jest nieco bardziej delikatna. Jej zapach jest ostry i intensywny. Nie posiada ząbków, w kuchni używa się liści.
Przysmak niedźwiedzi znajdziemy w Sudetach, Puszczy Białowieskiej, Bieszczadach i Puszczy Kampinoskiej. Musimy jednak wiedzieć, że zbieranie cebuli czarownic w naturalnym środowisku jest surowo zabronione. Gatunek ten jest objęty częściową ochroną. Poza tym łatwo pomylić go z konwalią majową lub zimowitem jesiennym, które są silnie trujące.
Gdzie więc znaleźć czosnek niedźwiedzi? Możemy go zasadzić w przydomowym ogródku i na balkonie. Roślina jest bardzo wytrzymała i mrozoodporna. Cebulę czarownic możemy też kupić na różnych bazarkach i w sklepach ze zdrową żywnością.
Posiada wiele właściwości leczniczych
O jego zaletach można długo opowiadać. My skupimy się na kilku. Jest o łagodniejszy dla wątroby niż zwykły czosnek, ponadto po zjedzeniu go nie mamy nieprzyjemnego zapachu z ust. Zawiera witamy A i C oraz witaminy z grupy B. Wzmacnia naszą odporność oraz ma działanie bakterio- i wirusobójcze. Badania udowodniły, że czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną, która występuje w Europie. Te składniki oczyszczają nasz organizm.
Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?
Liście możemy wrzucić do sałatki, by nadać jej wyrazistego smaku. Ponadto świetnie pasuje do zup, pasty twarogowej i jajecznej. Warto przygotować z nich pesto. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs - tutaj w połączeniu z masłem.
Przepis na makaron z pesto
Składniki:
- 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
- 100 ml oliwy,
- 50 g pestek słonecznika i orzeszków pinii,
- 500 g makaronu,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny.
Sposób wykonania:
- Umyj i osusz czosnek niedźwiedzi.
- Na suchej patelni upraż nasiona.
- Liście i oliwę zblenduj na gładką masę. Dodawaj słonecznik i orzeszki. Cały czas używaj blendera. Masa musi być gładka i jednolita.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Ugotuj makaron. Nie odcedzaj go całkowicie, zostaw jedną szklankę wody.
- Na patelnię wrzuć pesto i dodaj do niego makaron. Podczas smażenia dolewaj stopniowo wodę.