Znajdziemy go w polskich lasach. To istna bomba witaminowo-mineralna

Czosnek niedźwiedzi nazywany jest cebulą czarownic. Jego smak sprawia, że ma bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Nie możemy zapomnieć o właściwościach leczniczych, które trzeba docenić. Co prawda sezon na nią trwa od marca do maja, ale warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.

Czosnek niedźwiedziCzosnek niedźwiedzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Właściwie, dlaczego nazywamy go cebulą czarownic? Czosnek niedźwiedzi był wykorzystywany do... walki z wampirami i upiorami. Wystarczyło tylko mieć roślinę przy sobie i ją spożywać, by odpędzić demony od siebie. Cebulki wieszało się w domu, by ochronić się przed negatywnymi bytami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różowy makaron Barbie. Piękniejsze danie nie istnieje

Gdzie znajdziemy czosnek niedźwiedzi?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak ta roślina smakuje? Przypomina nieco czosnek, lecz jest nieco bardziej delikatna. Jej zapach jest ostry i intensywny. Nie posiada ząbków, w kuchni używa się liści.


Przysmak niedźwiedzi znajdziemy w Sudetach, Puszczy Białowieskiej, Bieszczadach i Puszczy Kampinoskiej. Musimy jednak wiedzieć, że zbieranie cebuli czarownic w naturalnym środowisku jest surowo zabronione. Gatunek ten jest objęty częściową ochroną. Poza tym łatwo pomylić go z konwalią majową lub zimowitem jesiennym, które są silnie trujące.


Gdzie więc znaleźć czosnek niedźwiedzi? Możemy go zasadzić w przydomowym ogródku i na balkonie. Roślina jest bardzo wytrzymała i mrozoodporna. Cebulę czarownic możemy też kupić na różnych bazarkach i w sklepach ze zdrową żywnością.

Posiada wiele właściwości leczniczych

O jego zaletach można długo opowiadać. My skupimy się na kilku. Jest o łagodniejszy dla wątroby niż zwykły czosnek, ponadto po zjedzeniu go nie mamy nieprzyjemnego zapachu z ust. Zawiera witamy A i C oraz witaminy z grupy B. Wzmacnia naszą odporność oraz ma działanie bakterio- i wirusobójcze. Badania udowodniły, że czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w związki siarki rośliną, która występuje w Europie. Te składniki oczyszczają nasz organizm.

Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi © Wikimedia Commons

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Liście możemy wrzucić do sałatki, by nadać jej wyrazistego smaku. Ponadto świetnie pasuje do zup, pasty twarogowej i jajecznej. Warto przygotować z nich pesto. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs - tutaj w połączeniu z masłem.

Przepis na makaron z pesto

Składniki:

  • 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • 100 ml oliwy,
  • 50 g pestek słonecznika i orzeszków pinii,
  • 500 g makaronu,
  • sól i pieprz,
  • sok z cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Umyj i osusz czosnek niedźwiedzi.
  2. Na suchej patelni upraż nasiona.
  3. Liście i oliwę zblenduj na gładką masę. Dodawaj słonecznik i orzeszki. Cały czas używaj blendera. Masa musi być gładka i jednolita.
  4. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Ugotuj makaron. Nie odcedzaj go całkowicie, zostaw jedną szklankę wody.
  6. Na patelnię wrzuć pesto i dodaj do niego makaron. Podczas smażenia dolewaj stopniowo wodę.



Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd