Totalny hit na obiad. Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem

Ciasto francuskie jest tym produktem, który można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Jednak, w takiej wersji, z pewnością nie miałeś okazji go spróbować. Przygotuj kulinarne arcydzieło na swój rodzinny obiad. Sprawdź, co musisz zrobić.

ObrazekCiasto francuskie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ciasto francuskie z wyjątkowymi dodatkami - kulinarna uczta dla całej rodziny

Niezależnie od tego, czy decydujesz się samodzielnie przygotować ciasto francuskie, czy kupujesz je gotowe, to wiedz, że można z niego zrobić wiele wspaniałych potraw. Różnorodność dodatków powoduje, że przygotujesz z niego obiad, deser, czy przekąskę dla gości. Jego najważniejszą zaletą jest to, że niemal wszystkie dania z jego udziałem robi się stosunkowo szybko.

Obrazek
Ciasto francuskie - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel

Dlatego, jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz przygotować coś naprawdę smacznego, to koniecznie sięgnij po recepturę na koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem. Takie połączenie powoduje, że danie rozpływa się w ustach i z powodzeniem można podać je na każdą okazję.

Jak zrobić ciasto francuskie z serem z mięsem mielonym?

Jeśli zdecydujesz się zrobić to danie, to możesz być pewny tego, że będzie smacznie, wyjątkowo i stosunkowo szybko. Efekt pozytywnie cię zaskoczy. Ciasto podane z ulubionymi dodatkami smakuje znakomicie!

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g twardego sera żółtego
  • serek wiejski - 200 g
  • jajko do posmarowania kopert
  • sezam do posypania
  • przyprawy według uznania.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie przygotowane w ten sposób to prawdziwa rewelacja. Przygotowanie dania, rozpocznij od zrobienia farszu. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i połącz je z mięsem mielonym w misce. Dodaj jeszcze serek wiejski i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ser żółty również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Obrazek
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Wyjmij ciasto z opakowania, rozwiń je, podziel na 5 równych części i pokrój wzdłuż na jednakowe paski. Dwie-trzy łyżki farszu wyłóż na jedną połowę paska, wyrównaj i posyp serem żółtym. Przykryj drugą połową ciasta, dociskając brzegi. W ten sam sposób postąp z pozostałą częścią ciasta.

Gotowe koperty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut. Podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą:

Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy