Totalny hit na obiad. Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem
Ciasto francuskie jest tym produktem, który można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Jednak, w takiej wersji, z pewnością nie miałeś okazji go spróbować. Przygotuj kulinarne arcydzieło na swój rodzinny obiad. Sprawdź, co musisz zrobić.
08.03.2023 10:36
Ciasto francuskie z wyjątkowymi dodatkami - kulinarna uczta dla całej rodziny
Niezależnie od tego, czy decydujesz się samodzielnie przygotować ciasto francuskie, czy kupujesz je gotowe, to wiedz, że można z niego zrobić wiele wspaniałych potraw. Różnorodność dodatków powoduje, że przygotujesz z niego obiad, deser, czy przekąskę dla gości. Jego najważniejszą zaletą jest to, że niemal wszystkie dania z jego udziałem robi się stosunkowo szybko.
Dlatego, jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz przygotować coś naprawdę smacznego, to koniecznie sięgnij po recepturę na koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem. Takie połączenie powoduje, że danie rozpływa się w ustach i z powodzeniem można podać je na każdą okazję.
Jak zrobić ciasto francuskie z serem z mięsem mielonym?
Jeśli zdecydujesz się zrobić to danie, to możesz być pewny tego, że będzie smacznie, wyjątkowo i stosunkowo szybko. Efekt pozytywnie cię zaskoczy. Ciasto podane z ulubionymi dodatkami smakuje znakomicie!
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g twardego sera żółtego
- serek wiejski - 200 g
- jajko do posmarowania kopert
- sezam do posypania
- przyprawy według uznania.
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie przygotowane w ten sposób to prawdziwa rewelacja. Przygotowanie dania, rozpocznij od zrobienia farszu. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i połącz je z mięsem mielonym w misce. Dodaj jeszcze serek wiejski i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ser żółty również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Wyjmij ciasto z opakowania, rozwiń je, podziel na 5 równych części i pokrój wzdłuż na jednakowe paski. Dwie-trzy łyżki farszu wyłóż na jedną połowę paska, wyrównaj i posyp serem żółtym. Przykryj drugą połową ciasta, dociskając brzegi. W ten sam sposób postąp z pozostałą częścią ciasta.
Gotowe koperty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut. Podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą: