Totalny hit na obiad. Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem

Ciasto francuskie jest tym produktem, który można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Jednak, w takiej wersji, z pewnością nie miałeś okazji go spróbować. Przygotuj kulinarne arcydzieło na swój rodzinny obiad. Sprawdź, co musisz zrobić.

ObrazekCiasto francuskie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ciasto francuskie z wyjątkowymi dodatkami - kulinarna uczta dla całej rodziny

Niezależnie od tego, czy decydujesz się samodzielnie przygotować ciasto francuskie, czy kupujesz je gotowe, to wiedz, że można z niego zrobić wiele wspaniałych potraw. Różnorodność dodatków powoduje, że przygotujesz z niego obiad, deser, czy przekąskę dla gości. Jego najważniejszą zaletą jest to, że niemal wszystkie dania z jego udziałem robi się stosunkowo szybko.

Obrazek
Ciasto francuskie - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Vinastar Channel

Dlatego, jeśli nie masz czasu na gotowanie, a chcesz przygotować coś naprawdę smacznego, to koniecznie sięgnij po recepturę na koperty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i serem. Takie połączenie powoduje, że danie rozpływa się w ustach i z powodzeniem można podać je na każdą okazję.

Jak zrobić ciasto francuskie z serem z mięsem mielonym?

Jeśli zdecydujesz się zrobić to danie, to możesz być pewny tego, że będzie smacznie, wyjątkowo i stosunkowo szybko. Efekt pozytywnie cię zaskoczy. Ciasto podane z ulubionymi dodatkami smakuje znakomicie!

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g twardego sera żółtego
  • serek wiejski - 200 g
  • jajko do posmarowania kopert
  • sezam do posypania
  • przyprawy według uznania.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie przygotowane w ten sposób to prawdziwa rewelacja. Przygotowanie dania, rozpocznij od zrobienia farszu. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i połącz je z mięsem mielonym w misce. Dodaj jeszcze serek wiejski i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ser żółty również zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Obrazek
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Wyjmij ciasto z opakowania, rozwiń je, podziel na 5 równych części i pokrój wzdłuż na jednakowe paski. Dwie-trzy łyżki farszu wyłóż na jedną połowę paska, wyrównaj i posyp serem żółtym. Przykryj drugą połową ciasta, dociskając brzegi. W ten sam sposób postąp z pozostałą częścią ciasta.

Gotowe koperty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut. Podaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz również przepis na przekąskę z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości