Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Rosół gotowały nasze babcie i mamy, ale o tym składniku pewnie nawet nie słyszały. Azjatycki akcent podkręci smak tradycyjnej zupy, zamieniając ją w pełne rześkości i lekkości danie.
Wydawałoby się, że rosół i azjatyckie smaki to dwa odrębne światy. Nic bardziej mylnego. Rosół to z definicji esencjonalny bulion, a w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej buliony są podstawą, często wzbogacane właśnie o aromatyczne trawy i zioła. Dorzucenie do polskiego rosołu trawy cytrynowej to prosty i genialny trik, który sprawi, że zupa zyska cytrusową nutę i lekkość, a goście będą zachwyceni. To pyszny sposób na to, by odkryć rosół na nowo.
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Trawa cytrynowa w kuchni
Trawa cytrynowa w polskiej kuchni nie cieszy się dużą popularnością. Ciężko jednak wyobrazić sobie bez niej tajskie, wietnamskie czy indonezyjskie gotowanie. Ma świeży, lekko cytrusowy aromat, ale nie jest przy tym przesadnie kwaśna. Świetnie oczyszcza kubki smakowe, podkręcając smak sosów i zup. Przełamuje także ciężkość tłuszczu i mięsa, nie tylko w rosole.
Trawa cytrynowa to roślina z rodziny traw. Jej łodygi wyglądają niepozornie, ale skrywają w sobie całą moc olejków eterycznych. Poza samymi walorami smakowymi jest także zdrowym akcentem. Wspiera trawienie, ma właściwości przeciwzapalne i doskonale neutralizuje zapachy.
Rosół z trawą cytrynową
Dodanie trawy cytrynowej do rosołu to mezalians, który zdecydowanie ma szansę na powodzenie. Azjatycki akcent doda lekkości i świeżości, zaskakując przy tym wyjątkowym smakiem. Kluczowe jest tutaj rozbicie łodygi, by uwolnić cały aromat. Warto połączyć ją z dodatkiem imbiru.
Rosół przygotuj tak, jak robisz to zazwyczaj, wykorzystując włoszczyznę oraz mięso. Weź łodygę trawy cytrynowej i rozbij ją trzonkiem noża lub wałkiem do ciasta. Chodzi o to, by zmiażdżyć włókna i uwolnić olejki eteryczne. Następnie łodygę złóż na pół i możesz ją związać nitką kuchenną, by łatwiej było ją wyjąć. Kawałek imbiru wystarczy pokroić na grubsze plastry. Trawę cytrynową i imbir dorzuć do rosołu mniej więcej w połowie gotowania, aby aromat był intensywny, ale nie zdominował bulionu.
Podawaj z klasycznym makaronem lub makaronem ryżowym. Zamiast natki pietruszki możesz dorzucić do gotowej zupy listki kolendry. Smacznego!