Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem

Rosół gotowały nasze babcie i mamy, ale o tym składniku pewnie nawet nie słyszały. Azjatycki akcent podkręci smak tradycyjnej zupy, zamieniając ją w pełne rześkości i lekkości danie.

Dodaj trawę cytrynową do rosołuDodaj trawę cytrynową do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wydawałoby się, że rosół i azjatyckie smaki to dwa odrębne światy. Nic bardziej mylnego. Rosół to z definicji esencjonalny bulion, a w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej buliony są podstawą, często wzbogacane właśnie o aromatyczne trawy i zioła. Dorzucenie do polskiego rosołu trawy cytrynowej to prosty i genialny trik, który sprawi, że zupa zyska cytrusową nutę i lekkość, a goście będą zachwyceni. To pyszny sposób na to, by odkryć rosół na nowo.

Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać

Trawa cytrynowa w kuchni

Trawa cytrynowa w polskiej kuchni nie cieszy się dużą popularnością. Ciężko jednak wyobrazić sobie bez niej tajskie, wietnamskie czy indonezyjskie gotowanie. Ma świeży, lekko cytrusowy aromat, ale nie jest przy tym przesadnie kwaśna. Świetnie oczyszcza kubki smakowe, podkręcając smak sosów i zup. Przełamuje także ciężkość tłuszczu i mięsa, nie tylko w rosole.

Trawa cytrynowa to roślina z rodziny traw. Jej łodygi wyglądają niepozornie, ale skrywają w sobie całą moc olejków eterycznych. Poza samymi walorami smakowymi jest także zdrowym akcentem. Wspiera trawienie, ma właściwości przeciwzapalne i doskonale neutralizuje zapachy.

Rosół z trawą cytrynową

Dodanie trawy cytrynowej do rosołu to mezalians, który zdecydowanie ma szansę na powodzenie. Azjatycki akcent doda lekkości i świeżości, zaskakując przy tym wyjątkowym smakiem. Kluczowe jest tutaj rozbicie łodygi, by uwolnić cały aromat. Warto połączyć ją z dodatkiem imbiru.

Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa © Adobe Stock

Rosół przygotuj tak, jak robisz to zazwyczaj, wykorzystując włoszczyznę oraz mięso. Weź łodygę trawy cytrynowej i rozbij ją trzonkiem noża lub wałkiem do ciasta. Chodzi o to, by zmiażdżyć włókna i uwolnić olejki eteryczne. Następnie łodygę złóż na pół i możesz ją związać nitką kuchenną, by łatwiej było ją wyjąć. Kawałek imbiru wystarczy pokroić na grubsze plastry. Trawę cytrynową i imbir dorzuć do rosołu mniej więcej w połowie gotowania, aby aromat był intensywny, ale nie zdominował bulionu.

Podawaj z klasycznym makaronem lub makaronem ryżowym. Zamiast natki pietruszki możesz dorzucić do gotowej zupy listki kolendry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka