WAŻNE
TERAZ

"Putin musi być pijany ze szczęścia", gdy słyszy co mówią w USA [OPINIA]

Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem

Rosół gotowały nasze babcie i mamy, ale o tym składniku pewnie nawet nie słyszały. Azjatycki akcent podkręci smak tradycyjnej zupy, zamieniając ją w pełne rześkości i lekkości danie.

Dodaj trawę cytrynową do rosołuDodaj trawę cytrynową do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wydawałoby się, że rosół i azjatyckie smaki to dwa odrębne światy. Nic bardziej mylnego. Rosół to z definicji esencjonalny bulion, a w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej buliony są podstawą, często wzbogacane właśnie o aromatyczne trawy i zioła. Dorzucenie do polskiego rosołu trawy cytrynowej to prosty i genialny trik, który sprawi, że zupa zyska cytrusową nutę i lekkość, a goście będą zachwyceni. To pyszny sposób na to, by odkryć rosół na nowo.

Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać

Trawa cytrynowa w kuchni

Trawa cytrynowa w polskiej kuchni nie cieszy się dużą popularnością. Ciężko jednak wyobrazić sobie bez niej tajskie, wietnamskie czy indonezyjskie gotowanie. Ma świeży, lekko cytrusowy aromat, ale nie jest przy tym przesadnie kwaśna. Świetnie oczyszcza kubki smakowe, podkręcając smak sosów i zup. Przełamuje także ciężkość tłuszczu i mięsa, nie tylko w rosole.

Trawa cytrynowa to roślina z rodziny traw. Jej łodygi wyglądają niepozornie, ale skrywają w sobie całą moc olejków eterycznych. Poza samymi walorami smakowymi jest także zdrowym akcentem. Wspiera trawienie, ma właściwości przeciwzapalne i doskonale neutralizuje zapachy.

Rosół z trawą cytrynową

Dodanie trawy cytrynowej do rosołu to mezalians, który zdecydowanie ma szansę na powodzenie. Azjatycki akcent doda lekkości i świeżości, zaskakując przy tym wyjątkowym smakiem. Kluczowe jest tutaj rozbicie łodygi, by uwolnić cały aromat. Warto połączyć ją z dodatkiem imbiru.

Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa © Adobe Stock

Rosół przygotuj tak, jak robisz to zazwyczaj, wykorzystując włoszczyznę oraz mięso. Weź łodygę trawy cytrynowej i rozbij ją trzonkiem noża lub wałkiem do ciasta. Chodzi o to, by zmiażdżyć włókna i uwolnić olejki eteryczne. Następnie łodygę złóż na pół i możesz ją związać nitką kuchenną, by łatwiej było ją wyjąć. Kawałek imbiru wystarczy pokroić na grubsze plastry. Trawę cytrynową i imbir dorzuć do rosołu mniej więcej w połowie gotowania, aby aromat był intensywny, ale nie zdominował bulionu.

Podawaj z klasycznym makaronem lub makaronem ryżowym. Zamiast natki pietruszki możesz dorzucić do gotowej zupy listki kolendry. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Goście zaraz przychodzą, a barszcz całkiem stracił kolor? Tak go uratujesz
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀