Kotlety schabowe wyjdą przyjemnie chrupiące. Nie potrzebujesz ani mąki, ani bułki tartej

Nawet najlepsze mięso nie pomoże, gdy panierka będzie rozmiękła i przestanie przylegać do kotleta. Choć panierka to tylko dodatek, to jednak ma duży wpływ na smak schabowego. Warto spróbować zrobić ją inaczej niż zwykle. Ten sposób poleca wielu kucharzy.

Panierka ma duży wpływ na smak kotletów. Panierka ma duży wpływ na smak kotletów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Tradycyjna panierka do kotletów schabowych to tylko trzy składniki. Przygotowuje się ją z mąki, bułki tartej oraz jajek. Coraz więcej kucharzy przekonuje, by — zamiast tego zestawu — wybrać płatki owsiane. Taki zamiennik nie tylko dodaje chrupkości, ale jest również zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Panierka z płatków owsianych

Przygotowanie panierki z płatków owsianych jest niezwykle proste. Można użyć ich w całości, co nada kotletom niepowtarzalny wygląd i chrupkość, lub zmielić w blenderze, aby uzyskać delikatną konsystencję. Na początek mięso należy zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w płatkach. Taka panierka pasuje nie tylko do schabowych. Owsiany dodatek doskonale pokryje również filety z kurczaka, nuggetsy czy rybę.

Co zamiast bułki tartej do panierki?

W ostatnich latach wiele osób eksperymentuje z różnymi składnikami panierki. Oto kilka popularnych zamienników mąki i bułki tartej:

  • siemię lniane – idealne do kurczaka czy schabu;
  • sezam – dobrze komponuje się z bułką tartą, jednak wymaga ostrożności podczas smażenia, gdyż łatwo się przypala;
  • parmezan – doskonały dla miłośników serowych smaków, choć najlepiej łączyć go z innymi składnikami.

Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu,
  • ok.1 szklanka płatków owsianych,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety lekko rozbij, oprósz każdy z nich solą i pieprzem.
  2. Mięso panieruj w rozkłóconym jajku, a potem w płatkach owsianych.
  3. Smaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony aż się zrumienią.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa