Kotlety schabowe wyjdą przyjemnie chrupiące. Nie potrzebujesz ani mąki, ani bułki tartej
Nawet najlepsze mięso nie pomoże, gdy panierka będzie rozmiękła i przestanie przylegać do kotleta. Choć panierka to tylko dodatek, to jednak ma duży wpływ na smak schabowego. Warto spróbować zrobić ją inaczej niż zwykle. Ten sposób poleca wielu kucharzy.
27.10.2024 11:24
Tradycyjna panierka do kotletów schabowych to tylko trzy składniki. Przygotowuje się ją z mąki, bułki tartej oraz jajek. Coraz więcej kucharzy przekonuje, by — zamiast tego zestawu — wybrać płatki owsiane. Taki zamiennik nie tylko dodaje chrupkości, ale jest również zdrowszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panierka z płatków owsianych
Przygotowanie panierki z płatków owsianych jest niezwykle proste. Można użyć ich w całości, co nada kotletom niepowtarzalny wygląd i chrupkość, lub zmielić w blenderze, aby uzyskać delikatną konsystencję. Na początek mięso należy zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w płatkach. Taka panierka pasuje nie tylko do schabowych. Owsiany dodatek doskonale pokryje również filety z kurczaka, nuggetsy czy rybę.
Co zamiast bułki tartej do panierki?
W ostatnich latach wiele osób eksperymentuje z różnymi składnikami panierki. Oto kilka popularnych zamienników mąki i bułki tartej:
- siemię lniane – idealne do kurczaka czy schabu;
- sezam – dobrze komponuje się z bułką tartą, jednak wymaga ostrożności podczas smażenia, gdyż łatwo się przypala;
- parmezan – doskonały dla miłośników serowych smaków, choć najlepiej łączyć go z innymi składnikami.
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych
Składniki:
- 4 kotlety ze schabu,
- ok.1 szklanka płatków owsianych,
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kotlety lekko rozbij, oprósz każdy z nich solą i pieprzem.
- Mięso panieruj w rozkłóconym jajku, a potem w płatkach owsianych.
- Smaż je na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony aż się zrumienią.