Ubijam na sztywno i dodaję do mielonego mięsa. Po chwili mam danie jak od najlepszego szefa kuchni

Ostatnio przygotowałam kotlety mielone. Były tak smaczne, że rodzina poprosiła o powtórkę. Pomyślałam, że ich zaskoczę i tym razem zrobię kotlety pożarskie. Wyglądają podobnie, ale mogą być znacznie pulchniejsze dzięki jednemu dodatkowi.

Kotlety mielone z pianą z białekKotlety mielone z pianą z białek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Dorota Gepert

Kotlet mielony a pożarski? Nie wszyscy wiedzą, jaka jest między nimi różnica. Te drugie to po prostu kotlety z drobiu lub drobiowo-cielęce. Teraz tych nazw używa się wymiennie, a najczęściej po prostu mówimy "kotlety" w obu przypadkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Nie tylko kulinarne wspomnienie

Kotlety pożarskie wiążą się z kulinarnymi wspomnieniami. Kiedyś były bardzo popularne, podawano je w wielu barach mlecznych czy podczas rodzinnych obiadów. Były cenione za delikatny smak oraz chrupkość dobrze przysmażonej, pysznej skórki. Jednak kotlety pożarskie to wcale nie przepis rodem z PRL-u. Wywodzą się z kuchni rosyjskiej, znane są już od początków XIX wieku. Ich nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza, u którego spróbował ich sam car Mikołaj II. Tak mu zasmakowały, że trafiły do jego stałych posiłków. W Polsce przepis na kotlet pożarski znany jest od połowy XIX wieku.

Wyjątkowy smak

Mimo że kotlet pożarski tradycyjnie jest przygotowywany z mięsa drobiowego, a konkretnie z kurczaka, wciąż powstają nowe wariacje tego dania. Coraz częściej mięso kurczaka zastępowane jest indykiem. Innowacje dotyczą także sposobu przygotowania. Tradycyjne smażenie można zastąpić pieczeniem w piekarniku, opiekaniem na grillu elektrycznym czy przygotowaniem w airfryerze. Dzięki tym zmianom kotlety stają się zdrowszą wersją swojego klasycznego odpowiednika.

Na ciepło i na zimno

Bardzo smaczna jest też wersja kotletów, do których dodaje się pianę z ubitych białek. Są wtedy wyjątkowo miękkie i pulchne. Są też wyjątkowo soczyste. Przesuszone kotlety? W ich przypadku to po prostu niemożliwe. Smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno z sosami i kiszonkami.

Kotlety pożarskie

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • kajzerka namoczona w mleku,
  • kilka gałązek koperku,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz,
  • bułka tarta do panierowania,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij.
  2. Bułkę zanurz w mleku. Po chwili odciśnij ją.
  3. Mięso drobno posiekaj nożem lub przygotuj w malakserze.
  4. Mięso połącz z żółtkami, zeszkloną cebulą, masłem, namoczoną bułką i przyprawami, dokładnie je wyrób. Pod koniec dodaj koperek i przyprawy.
  5. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz je z mięsną masą, wymieszaj.
  6. Z mięsnej masy formuj kotlety. Następnie obtaczaj je w bułce tartej.
  7. Jeśli masz więcej czasu, możesz je schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
  8. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.


Wybrane dla Ciebie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥