Klopsiki z mięsa mielonego to mój patent na szybki obiad. Smakuje każdemu

Szybki, sycący i pełen smaku – taki jest obiad, który można przygotować z prostych składników, a jednocześnie zaskoczyć domowników nowym aromatem. Klopsiki z mięsa mielonego to sprawdzony sposób na posiłek, który zawsze się udaje i nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Dzięki dodatkom, takim jak sos chilli, kmin czy trawa cytrynowa, mają nieco egzotyczny charakter i wyróżniają się na tle klasycznych pulpecików.

Klopsiki z mięsa mielonegoKlopsiki z mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Klopsiki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań – pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, można je podać w sosie lub z lekką sałatką. W tej wersji mają delikatnie orientalny smak, dzięki przyprawom i aromatycznym dodatkom. Połączenie kolendry, curry, trawy cytrynowej i sezamu sprawia, że mięso nabiera nowego charakteru, a kremowy sos na bazie jogurtu i śmietany doskonale podkreśla całość. To danie, które można przygotować w mniej niż godzinę, a jego smak na długo zapada w pamięć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Przepis na klopsiki z mięsa mielonego

Klopsiki w tej wersji to świetna alternatywa dla klasycznych pulpetów – są aromatyczne, lekko pikantne i mają wyjątkową chrupiącą skórkę dzięki dodatkowi sezamu. Sos na bazie jogurtu i śmietany idealnie balansuje intensywność przypraw, tworząc harmonijną kompozycję smakową.

Składniki:

  • 750 g mieszanego mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 5 kromek pieczywa tostowego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 5 łyżek sosu chilli,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 150 g śmietany,
  • 250 g naturalnego jogurtu,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kmin,
  • trawa cytrynowa.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo tostowe namaczam w odrobinie wody, aż zmięknie.
  2. Następnie odciskam i dodaję do mięsa mielonego.
  3. Wbijam jajko, dodaję musztardę, posiekaną kolendrę, curry, sól, pieprz i odrobinę kminu.
  4. Dokładnie wyrabiam masę, aż wszystkie składniki się połączą, formuję niewielkie klopsiki.
  5. Obtaczam je w sezamie. Na patelni rozgrzewam olej i smażę klopsiki na średnim ogniu, aż będą złociste z każdej strony.
  6. W oddzielnym naczyniu mieszam śmietanę, jogurt i sos chilli, doprawiam trawą cytrynową i pieprzem.
  7. Gotowe klopsiki podaję z sosem jogurtowo-śmietanowym, opcjonalnie serwuję z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Z czym podawać klopsiki z mięsa mielonego?

Klopsiki z mięsa mielonego to niezwykle uniwersalne danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Jeśli zależy ci na klasycznym, sycącym obiedzie, świetnym dodatkiem będzie ryż jaśminowy lub basmati, który dobrze chłonie sos i podkreśla orientalne nuty przypraw. Dla fanów tradycyjnych połączeń klopsiki sprawdzą się również z ziemniakami – gotowanymi, pieczonymi lub w formie purée, a także z kaszą bulgur czy kuskusem.

Jeśli wolisz lżejszą wersję, warto podać klopsiki ze świeżą sałatką – doskonale komponują się z mixem sałat, ogórkiem, pomidorami i lekkim dressingiem na bazie oliwy i cytryny. Świetnym wyborem jest również tortilla lub pita, w których można umieścić klopsiki wraz z warzywami i sosem, tworząc szybki, smaczny wrap. Bez względu na to, z czym je podasz, jedno jest pewne – ich aromatyczny smak sprawi, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe