Makaron ryżowy z kremowym sosem

Makaron ryżowy z kremowym sosem świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 200 ml bulion warzywny
  2. 1/4 szkl. sos sojowy
  3. 3 łyżki pasta tahini
  4. 2 łyżki ocet ryżowy
  5. 1 łyżka sos chili Sriracha opcjonalnie

Pozostałe składniki

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 200 g makaron ryżowy
  3. 2 łyżki sezam do dekoracji
  4. 200 g tofu
  5. 3 łyżki olej rzepakowy
  6. 2 szt. cebula szalotka
  7. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  8. 200 g grzyby SHII-TAKE

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz ze sobą: bulion warzywny, sos sojowy, sos chili Sriracha, pastę tahini oraz ocet ryżowy. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Dopraw je do smaku przy pomocy soli. W międzyczasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 30 minut.

Obrazek

3. Gdy tofu będzie już gotowe, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni połącz grzyby, cebulę i szczypiorek. Smaż przez 4 minuty.

Obrazek

4. Następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Na koniec dodaj wcześniej przygotowane tofu i makaron. Po raz kolejny połącz składniki.

Obrazek

6. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione