Makaron ryżowy z kremowym sosem świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Pyszności
12.05.2020 | aktual.: 14.05.2020 08:29
Składniki:
Sos
200 ml bulion warzywny
1/4 szkl. sos sojowy
3 łyżki pasta tahini
2 łyżki ocet ryżowy
1 łyżka sos chili Sriracha opcjonalnie
Pozostałe składniki
1/2 łyżeczki sól
200 g makaron ryżowy
2 łyżki sezam do dekoracji
200 g tofu
3 łyżki olej rzepakowy
2 szt. cebula szalotka
1/2 szkl. szczypiorek posiekany
200 g grzyby SHII-TAKE
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz ze sobą: bulion warzywny, sos sojowy, sos chili Sriracha, pastę tahini oraz ocet ryżowy. Dokładnie wymieszaj.
2. Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Dopraw je do smaku przy pomocy soli. W międzyczasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
3. Gdy tofu będzie już gotowe, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni połącz grzyby, cebulę i szczypiorek. Smaż przez 4 minuty.
4. Następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
5. Na koniec dodaj wcześniej przygotowane tofu i makaron. Po raz kolejny połącz składniki.
6. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. I to wszystko!