PrzepisMakaronyMakaron ryżowy z kremowym sosem

Makaron ryżowy z kremowym sosem

Makaron ryżowy z kremowym sosem świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Makaron ryżowy z kremowym sosem
Pyszności

12.05.2020 | aktual.: 14.05.2020 08:29

Składniki:

Sos

  1. 200 ml bulion warzywny
  2. 1/4 szkl. sos sojowy
  3. 3 łyżki pasta tahini
  4. 2 łyżki ocet ryżowy
  5. 1 łyżka sos chili Sriracha opcjonalnie

Pozostałe składniki

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 200 g makaron ryżowy
  3. 2 łyżki sezam do dekoracji
  4. 200 g tofu
  5. 3 łyżki olej rzepakowy
  6. 2 szt. cebula szalotka
  7. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  8. 200 g grzyby SHII-TAKE

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz ze sobą: bulion warzywny, sos sojowy, sos chili Sriracha, pastę tahini oraz ocet ryżowy. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Dopraw je do smaku przy pomocy soli. W międzyczasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 30 minut.

Obraz

3. Gdy tofu będzie już gotowe, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni połącz grzyby, cebulę i szczypiorek. Smaż przez 4 minuty.

Obraz

4. Następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Na koniec dodaj wcześniej przygotowane tofu i makaron. Po raz kolejny połącz składniki.

Obraz

6. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. I to wszystko!

Obraz

Wybrane dla Ciebie