Makaron ryżowy z kremowym sosem

Makaron ryżowy z kremowym sosem świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos

  1. 200 ml bulion warzywny
  2. 1/4 szkl. sos sojowy
  3. 3 łyżki pasta tahini
  4. 2 łyżki ocet ryżowy
  5. 1 łyżka sos chili Sriracha opcjonalnie

Pozostałe składniki

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 200 g makaron ryżowy
  3. 2 łyżki sezam do dekoracji
  4. 200 g tofu
  5. 3 łyżki olej rzepakowy
  6. 2 szt. cebula szalotka
  7. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
  8. 200 g grzyby SHII-TAKE

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu połącz ze sobą: bulion warzywny, sos sojowy, sos chili Sriracha, pastę tahini oraz ocet ryżowy. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Dopraw je do smaku przy pomocy soli. W międzyczasie zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 30 minut.

Obrazek

3. Gdy tofu będzie już gotowe, przełóż je na talerz. Na tej samej patelni połącz grzyby, cebulę i szczypiorek. Smaż przez 4 minuty.

Obrazek

4. Następnie dodaj sos i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Na koniec dodaj wcześniej przygotowane tofu i makaron. Po raz kolejny połącz składniki.

Obrazek

6. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. I to wszystko!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇