Mają zabawną nazwę i pełno ich w lasach. Grzybiarze je omijają, a są smaczniejsze niż podgrzybki

Jeśli zauważysz ten okaz podczas grzybobrania, wiedz, że mogą czekać cię konkretne żniwa. Zastanawiasz się, czy warto schylać się po bagniaka? To mało doceniany grzyb o soczystym i mięsistym miąższu wydzielającym delikatny żywiczny zapach.

Bagniak, czyli maślak pstryBagniak, czyli maślak pstry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oto #HIT2024. Przypominamy najlepsze materiały mijającego roku.

Maślak pstry, znany też jako bagniak czy jakubek, to jeden z najbardziej niedocenianych grzybów. Jest szeroko rozpowszechniony w Europie, łatwy do zidentyfikowania i zazwyczaj występuje w grupie. Bagniaki mogą stać się kulinarnymi gwiazdami, dotrzymując kroku tak przebojowym grzybom, jak borowik, podgrzybek czy kurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Maślak pstry - niedoceniany grzyb z polskich lasów

Maślak pstry występuje w Polsce pospolicie. Rośnie od lata do jesieni, a upodobał sobie lasy iglaste, zwłaszcza miejsca pod sosnami, wrzosowiska oraz inne wilgotne tereny. Bagniak szeroko rozpowszechniony jest w całej Europie Środkowej, ale występuje także w Ameryce Północnej, Południowej i Japonii.

Bagniaki rosną zazwyczaj w skupiskach, a co za tym idzie, jeśli trafimy na maślaka pstrego podczas grzybobrania, w pobliżu zapewne będzie dużo więcej takich okazów. Jednak czy w ogóle warto schylać się po maślaka pstrego? I to jak! Maślak pstry świetnie nadaje się do sosów grzybowych na śmietanie, zup i zapiekanek. Ponadto rewelacyjnie odnajdzie się w marynowanej formie. Co istotne maślak pstry nie ma śliskiej skórki, którą trzeba obierać.

Maślak pstry zwany bagniakiem
Maślak pstry zwany bagniakiem © Canva | DE1967

Maślak pstry, czyli bagniak. Jak wygląda?

Kapelusz maślaka pstrego mierzy od 5 do nawet 14 cm średnicy. Młode owocniki mają półkoliste kapelusze z podwiniętymi brzegami, które później stają się poduchowate z ostrym brzegiem. Skórka najpierw ma kolor od żółtego lub żółtosiwego przez oliwkowy do brudnopomarańczowego i jest pilśniowata, a z czasem staje się bladopomarańczowa.

Maślak pstry posiada dość krótkie rurki, u młodych owocników są one żółte lub bladopomarańczowe, potem stają się ciemnooliwkowe. Po uciśnięciu najpierw sinieją, potem brązowieją. Pory z kolei są okrągławe i mają podobną barwę do rurek. Trzon grzyba jest walcowaty, ma żółty lub żółtobrązowawy kolor z lekkim czerwonawym odcieniem. Ponadto jest gładki, a z czasem staje się zgrubiały.

Miąższ maślaka pstrego jest twardy, mięsisty, soczysty, bladożółty lub bladopomarańczowy, a pod powierzchnią trzonu przybiera cytrynowożółty kolor. Warto wiedzieć, że bagniak miejscami lekko sinieje (lekko błękitnieje) po przekrojeniu.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇